Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Spoločnosť Creative má v ponuke mnoho skvelých produktov, ktoré napriek svojim kvalitám nezruinujú peňaženky zákazníkov. Samozrejme, nájde sa nemalé množstvo drahých výrobkov, no segment, kde je výborný pomer cena/výkon ide singapurskej spoločnosti asi najlepšie. Od roku 2019 som používal ich štupľové slúchadlá Creative Outlier Air, ktoré som si veľmi obľúbil, hoci priestor na zlepšenie bol. Napravila druhá generácia nedostatky svojich predchodcov?

Hoci prvú generáciu bezdrôtových slúchadiel Air mám v klasickom prevedení, nástupca sa mi dostal do rúk vo verzii Air Sports. Veľký rozdiel však medzi oboma prevedeniami nie je, dokonca po hardwarovej stránke nenájdete žiaden rozdiel. Sports variant však bol vyvinutý na základe odozvy od triatlonistov, vrátane poľskej šampiónky menom Ewa Komander. Niečo navyše však variant pre “športovcov” predsa len ponúka. V balení nájdete puzdro na zápästie v štýle potítka a najmä nechýbajú najmenšie štuple do uší, ktoré zvyšujú počutie zvukov ulice a zvyšujú bezpečnosť, čo je pri športovaní na verejných miestach vítané. Sports verzia má i výrazné farebné prvky, ktoré ju odlišujú od štandardnej verzie. Samotné balenie si môžete aj s obsahom prezrieť na priloženom obrázku.

Kľúčové vlastnosti

Verzia 2 sa v porovnaní s prvou iteráciou dočkala kompletného “prekopania” po hardwarovej stránke. Vítanou novinkou je dotykové ovládanie, ktoré neuveriteľne zlepšuje používateľský komfort. Ja som si na klasické stláčanie v prípade prvej verzie časom zvykol, no spočiatku nebolo zatláčanie si slúchadiel o ucho príjemné. V tomto smere obrovský skok vpred.

Grafénové 5,6mm meniče zostali, avšak sú vylepšené. Zvuk je kvalitnejší, hoci nie rádovo. Potešujúce však je, že v Creative odladili spotrebu energie, vďaka čomu vydrží verzia V2 o dve hodiny dlhšie na jedno nabitie. Miesto 10 hodín tak vydržia slúchadlá 12 hodín, čo je výborná hodnota. Medzičasom sa objavila už i verzia V3, ktorá však opäť klesla na 10 hodinovú výdrž, no na druhej strane sú v najnovších slúchadlách o niečo väčšie meniče a duálne mikrofóny. V porovnaní s prvou verziou poteší aj zníženie hmotnosti, kde z 10g dokázali inžinieri a dizajnéri skresať váhu na 6g. Možno sa to takto nezdá, ale rozdiel je to znateľný. O 6g je však ťažšia nabíjacia stanica, takže v konečnom dôsledku sme na rovnakej hmotnosti, ale pri krabičke to neprekáža.

K dispozícii je Bluetooth vo verzii 5.0, vďaka čomu je pripojenie stabilné a energeticky úsporné. To však mala už prvá generácia, takže v tomto smere žiadna zmena. Bez rozdielu sú i podporované kodeky AAC, SBC a aptX od Qualcommu. Slúchadlá tak majú kvalitnú zvukovú reprodukciu, no a vďaka zabudovaným Bluetooth profilom vám ukážu i % nabitia batérie. V tomto smere žiadne výhrady.

Používanie

V prvom rade sa chcem vrátiť k dotykovému ovládaniu. To je využité ako na ľavom, tak i pravom slúchadle. Všeobecne platí, že ak počas prehrávania hudbu dva razy klepnete po slúchadle, prehrávanie sa zapauzuje. Trojité poklepanie po ľavom slúchadle prehrá aktuálnu skladbu od začiatku, trojité poklepanie po pravom slúchadle zase posunie prehrávanie o skladbu vpred. Je tu i možnosť zníženia hlasitosti, ktoré funguje podobne ako u posúvania skladieb. V tomto prípade však dlhé podržanie ľavého slúchadla zníži hlasitosť, dlhé podržanie pravého slúchadla pre zmenu hlasitosť navýši. Jednoduché a naozaj funkčné.

Slúchadlá sa pripájajú separátne (v nastaveniach Bluetooth pripojenia tak uvidíte ako ľavé, tak i pravé slúchadlo) čo zabezpečuje, že počas telefonovania je využívaný stereo zvuk z mikrofónov. V každom slúchadle je jeden mikrofón, na rozdiel od mnohých iných výrobcov využívajúcich iba monofónny zvuk. K dispozícii je aj technológia Qualcomm cVc 8.0 zabezpečujúca lepšie a kvalitnejšie snímanie hlasu behom telefónnych hovorov alebo pri používaní hlasových príkazov pre Siri či Asistent Google.

Čo sa týka zvuku, a teda toho najdôležitejšieho, ten je kvalitný a dobre vyvážený, hoci bassy sú trošku viac zvýraznené, než ja preferujem. Používatelia však vo všeobecnosti výrazné bassy zbožňujú, takže sa tomu nemožno čudovať. Jednotlivé zložky zvuku však nesplývajú a slúchadlá ponúkajú i dobrú hlasitosť, ktorá často býva pri podobných slúchadlách nižšia, než by užívatelia chceli. Ja som vyskúšal počúvanie hudby, sledovanie videoobsahu i hranie hier a ani v jednom prípade sa slúchadlá nedali zahanbiť.

Verzia V2 však nemá aktívne potláčanie okolitých ruchov, no pasívne potláčanie funguje veľmi dobre. Pri športovaní však prídu vhod najmenšie štuple aby ste počuli okolie, inak si teba dávať na okolité objekty a ľudí pozor. Aktívne potláčanie ponúka až nástupca V3.

Vylepšenia na správnych miestach, je tu však už verzia V3

Z textu vám určite došlo, že Creative Outlier Air Sports V2 priniesli vylepšenia na tých správnych miestach. Skvelé je dotykové ovládanie, výdrž batérie a nezaostáva ani zvuk. Osobne môžem tieto slúchadlá iba odporúčať. Sú skrátka výborné. Aktuálne však radím siahnuť po verzii V3, ktorá posunula tento skvelý produkt ešte o level ďalej. Hoci nemám osobnú skúsenosť, no väčšie meniče z nového materiálu budú zárukou ešte lepšieho zvuku, nabíjaciu stanicu možno nabíjať i bezdrôtovo a nielen skrz USB-C kábel, dokonca si cez aplikáciu možno prispôsobiť aj ovládacie prvky, no a vylepšený bol i Bluetooth na verziu 5.2. Kvalitnejšie sú i mikrofóny, ktoré sú navyše duálne pre každé slúchadlo. Výdrž batérie na jedno nabitie síce klesla na 10 hodín, no nabíjacia stanica dodá o jedno nabitie viac. Ako bonus, aktuálne sú slúchadlá Creative Outlier Air V3 v zľave, na oficiálnej stránke výrobcu i možno zakúpiť za 49,99€, čo je o 20€ menej, než odporúčaná cena.

Či už verzia V2, alebo verzia V3, ani v jedno prípade nešliapnete vedľa. Za seba môžem nákup odporučiť, za danú cenu dostanete naozaj vydarený produkt so skvelým zvukom. Osobne by som už neváhal a investoval do najnovšej iterácie, ktorá síce nie je dostupná vo variante Sports, no puzdro až tak veľmi nechýba a úplne najmenšie štuple už vďaka aktívnemu potláčaniu okolitých ruchov nie je potreba.

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Creative Outlier Air Sports V2 - Nielen na šport
Creative Outlier Air Sports V2 sú skvelé slúchadlá za rozumnú cenu. Ponúkajú nielen dobrú výdrž na jedno nabitie, no najmä kvalitný zvukový prednes. Ak hľadáte nové bezdrôtové štuple, určite zvážte aj tohto kandidáta, no siahnite po verzii V3, ktorá prináša ešte niekoľko ďalších vylepšení.
Pozitíva
  • Kvalitný zvuk
  • Výdrž na jedno nabitie
  • Dotykové ovládanie
Negatíva
  • "Iba" pasívne potláčanie okolitých ruchov
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!