Register

A password will be e-mailed to you.

História značky Kao the Kangaroo sa začala písať v roku 2000, kedy vývojári z poľského Tate Multimedia vypustili do sveta prvý diel. Následne vyšli ešte tri hry s Kaom, no od vydania zatiaľ poslednej – Kao the Kangaroo: Mystery of the Volcano, ubehne v decembri už 17 rokov. Séria však tento rok zažije comeback s novým dobrodružstvom, ktoré dostalo jednoduchý názov Kao the Kangaroo.

V rámci predbežného prístupu sme si toto demo, ktoré si do 28. februára už môžete v rámci Steam’s Next Fest zahrať aj vy, vyskúšali a pozreli sme sa prichádzajúcemu titulu na zúbok. Skôr, než prejdeme priamo k hre – ukážka nie je nijako extra dlhá, nakoľko zaberie necelých 30 minút vášho času a z úložiska si ukrojí približne 1,5GB. Hoci hra dorazí na viacero platforiem, aktuálne si ju možno skúsiť iba na PC, inde sa demo neobjavilo. Nejde ani o hardwarovo náročnú záležitosť, nakoľko nie je problém spustiť hru na notebooku s RTX 2060, 16GB a AMD Ryzen 7 4800H na ultra detaily a popri tom ešte nahrávať záznam z priechodu. I slabšie zostavy tým pádom nemajú problém tento počin rozbehať, čo je dobrá správa.

Prejdime však už k samotnej hre, respektíve demo ukážke. Kao sa hráčovi predstavuje saltom, ktoré však nedopadne úplne podľa jeho predstáv. Tento moment ukazuje, že v hre nebude chýbať ani humor, čo detské publikum ocení. Bez nejakých vysvetľovaní či učenia sa pohybov vyrážate na dobrodružstvo a už od prvých krokov je zrejmé, že poľské štúdio čerpalo inšpiráciu z Spyro Reignited Trilogy a Crash Bandicoot 4: It’s About Time. To však nie je na škodu. Kombinácia hrateľnosti a vizuálu zmienených hier totiž má potenciál zabezpečiť to, že pôjde o príjemný počin, ktorý si u priaznivcov žánru nájde publikum.

Hrateľnosť nie je ničím prelomová – chodíte, skáčete, bojujete, občas riešite jednoduché hádanky, hľadáte zákutia s ukrytými pokladmi a zbierate (v tomto prípade) mince, či rôzne iné predmety, ako písmena K – A – O. Kao v prvom rade využíva boxerské údery, no ako sa pomerne rýchlo ukáže, jeho rukavice nie sú obyčajné. Tým pádom je tu priestor na to, aby v priebehu hrania Kao získaval rôzne nové útoky a špeciálne schopnosti, no či sa tak stane je zatiaľ vo hviezdach. Okrem toho sú k dispozícii aj ďalšie útoky, no boxovanie bude využívané najviac, aspoň to tak vyzerá.

Po grafickej stránke je na tom titul dobre, zvolená štylizácia podobným hrám svedčí a platí to aj o Kaovi. Bohužiaľ, na niektorých miestach je vidno slabšie textúry, pričom nejde o niečo schované za kríkom. Na mysli mám napríklad náter na kamennej maske zhruba v strede dema, čo je vidno aj v našom walkthrough videu priloženom nižšie. Nejde o hotovú verziu, takže je tu stále priestor na zlepšenie a odstránenie takýchto do očí bijúcich miest.

Hoci Kao the Kangaroo minimálne v tejto ukážke neprináša nič revolučné, počas hrania som sa bavil. Ak vývojári zvládnu nejakými aktivitami či minihrami ozvláštniť hrateľnosť, priniesť dostatočne pestré úrovne a ponúknuť solídnu hernú dobu, Kao môže zabodovať. Nemyslím si, že pôjde o nejaký megahit, ani že známky v recenziách budú mimoriadne vysoké, no minimálne solídny a zábavný zástupca žánru sa tu rysuje. Mňa osobne titul zaujal a dúfam, že vám na konci prípadnej recenzie pri vydaní hry budem môcť povedať, že sa hra podarila.

Navyše, počin bude lokalizovaný do češtiny, nakoľko je jazyk spomenutý v podporovaných jazykoch, čo mladšie ročníky určite poteší. Dátum vydania zatiaľ známy nie je, no malo by sa tak udiať počas leta v tomto roku. Okrem PC hra mieri na konzoly PlayStation, Xbox a aj Nintendo Switch.

Hru na preview v rámci predbežného prístupu poskytla spoločnosť

Komentuj!