Register

A password will be e-mailed to you.

Talianski vývojári sa na poli hororu v poslednej dobe prezentujú natoľko zaujímavými počinmi, že sa pomaly začína hovoriť o “talianskej škole”. Ďalší takýto počin sa k nám už míľovými krokmi blíži.

Už pred časom zaujali hororových fanúšikov dva tituly, ktoré sa mnohých aspektoch odlišovali od bežnej indie hororovej produkcie, ktorou nás zásobia hlavne poľský tvorcovia. Išlo o diela talianskeho štúdia Stormind Games, ktoré sme v redakcii aj obe recenzovali, konkrétne o Remothered: Broken Porcelain a Remothered: Tormented Fathers. Obe spájal najmä zreteľný dôraz na psychologickú zložku, čím vývojári nadviazali na zlatú éru talianskeho filmového hororu, ktorú zažíval v priebehu 70. rokov minulého storočia.

Keď však zoberieme do úvahy aj ďalší silne psychologický titul od iného talianskeho štúdia LKA s názvom The Town Ligh z roku 2016, začne byť zrejmé, že indie tvorba z Talianska sa odlišuje od tej z iných krajín. Hlavnou postavou býva vždy mladá žena, čeliaca psychickým problémom a nadprirodzené prvky, či dokonca fantazmagórie typu Layers of Fear sú takmer vždy zatlačené do úzadia, prípadne úplne absentujú. Rovnako má byť tomu aj v blížiacej sa hororovej adventúre od už zmieňovaného štúdia LKA s názvom Martha is Dead. Okrem podobnej hlavnej hrdinky, v tele krehkého dievčaťa ako tomu bolo v The Town of Light, sa obe hry sa tiež odohrávajú v skutočnej lokalite Toskánska v Taliansku.

Podľa slov hlavného vývojára s menom Luca Dalcò sa však tentoraz úplne nevyhneme ani nadprirodzeným prvkom, keďže okrem talianskej filmovej školy sa nechali jemne inšpirovať aj japonskou kinematografiou a jej duchárskou tradíciou, Každopádne presvedčiť sa môžeme už onedlho, keďže Martha is Dead vychádza už 24. februára 2022 na platformách PC (Steam), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X|S.

Komentuj!