Register

A password will be e-mailed to you.

Lara Croft je na hernej scéne stále nesmierne populárnym menom a to isté môžeme povedať o univerze, respektíve IP, do ktorého táto postavička spadá, čiže o značke Tomb Raider. Tá má nepochybne obrovskú základňu milujúcich fanúšikov, ktorí sa k dobrodružstvá ostrieľanej archeologičky radi vracajú. O tom svedčí i fakt, že relatívne nedávno vznikol plnohodnotný a kvalitný remake úvodu legendárnej dvojky. A pred pár dňami prišla na svet i originálna fanúšikovská hra s podtitulom War of the Worlds.

Je to naozaj tak. Fanúšikovia herných svetov sú svojím univerzám niekedy tak oddaný, že jednoducho vytvoria vlastnú fan-fikciu z akéhosi alternatívneho sveta, kde ovládate obľúbenú figúrku. Z pamäti môžeme vyloviť napríklad takzvaný Mission Pack prvej českej Mafie. Samozrejme, oficiálny druhý diel následne tamojšie naratívne línie vylúčil, avšak bolo príjemné vidieť, že hráči pohrali i s vlastným príbehom.

Tomb Raider: War of the Worlds sa taktiež dá považovať za veľkú hru, ktorá si berie ozbrojenú Laru Croft a uvádza ju v post-apokalyptickom svete. Nejde preto o úplne typické dejové zasadenie na aké sme zvyknutí, avšak o to viac možno doceniť prítomnú originalitu. Ešte predtým než budete očakávať tradičnú hrateľnosť, s ktorou prišla reboot trilógia, mali by ste vedieť, že War of the Worlds vychádza z pôvodných šiestich titulov a teda na vás čaká kostrbaté ovládanie, archaickejšie vyznievajúci vizuál, avšak aj dobrá kombinácia hádaniek, skákania i surového strieľania.

Nemožno sa však čudovať, že celý projekt je vedený v akomsi old-school duchu, keďže bol vo vývoji dlhé roky a to sa na ňom logicky podpísalo. Ostatne, už v úvode vyvíjania bol celý tento koncept neaktuálny a snažil sa potešiť najmä nostalgiou opradených hráčov. To ale nič nemení na tom, že je to fanúšikovská Tomb Raider hra, ktorá stojí na klasických princípoch a súčasne je zakorenená v neopozeranom prostredí.

Najmä preto má zmysel sa do tohto stroja času pustiť, nakoľko ide o príjemný zážitok nadšeného hráča vzdávajúceho hold deväťdesiatkovej legendy osobných počítačov aj konzol PlayStation 1. A vzhľadom k tomu, že tieto hry zvyknú kvôli vydavateľov z internetu miznúť, sťahuje kým sa len dá (prostredníctvom tohto linku). My vám prajeme príjemné vianočné sviatky a dúfame, že si sympatické retro užijete plnými dúškami.

Komentuj!