Register

A password will be e-mailed to you.

Operačný systém Windows 11 oficiálne vychádza už v týchto dňoch. Užívateľom, ktorí splňujú požiadavky na jeho spustenie, budú postupne zasielané ponuky na jeho nainštalovanie. Ak váš počítač beží na originálnom Windows 10, prechod na najnovšiu verziu bude bezplatný.

Nás však zaujíma, čo to prinesie pre nás, hráčov a či sa máme skôr tešiť, alebo obávať. Microsoft už dlhšie jednoznačne tvrdí, že Windows 11 bude tá najlepšia voľba pre užívanie videohier a že ide prvý systém, zameraný plnohodnotne aj na hráčov.

Pravdou však je, že najväčšou novinkou sú funkcie, ktoré boli spočiatku vyvíjané pre Xbox Series X/S, a to konkrétne Auto HDR a Direct Storage. Obidve funkcie však vyžadujú určitý typ hardwaru. Zaujímavou funkciou je určite Auto HDR, ktorí automaticky zdvihne vašu grafiku na High Dynamic Range, samozrejme, pokiaľ však máte monitor, ktorý HDR podporuje. Táto funkcia má byť kompatibilná s vyše 1000 hrami, využívajúcimi DirectX 11 a DirectX 12 a má v nich vylepšovať farby, kontrast a jas.

Funkcia DirectStorage má umožniť našim počítačom načítať hry rýchlejšie. Dokáže vraj aj vykresliť detailnejší vizuál, na ktorý pôvodne slabšie zostavy nemali. V tomto prípade je však nutné vlastniť NVMe SSD a grafickú kartu plne kompatibilnú s DirectX 12.

XBOX GAME PASS je známa služba Microsoftu, slúžiaca momentálne hlavne na systém predplatného streamovania videohier v aplikácii Xbox. Tá bude vo Windows 11 dostupná priamo, ako súčasť základného software. Takže aj PC hráči tak budú mať možnosť platby mesačne, a mať tak prístup k obsiahlej kolekcii hier. XBOX GAME PASS bude navyše aj obsahovať funkciu Xbox Cloud Gaming.

Na záver si ešte pripomeňme, že bezplatný upgrade na Windows 11 bude realizovaný v postupných vlnách, pričom najskôr sa k nemu dostanú užívatelia s najvýkonnejším hardwarom. Celý proces by mal byť dokončený ešte v prvej polovici roku 2022.

Komentuj!