Register

A password will be e-mailed to you.

Hororový žáner v hrách alebo filmoch snáď nikdy nestratí svoju enormnú fanúšikovskú základňu. To je súčasne aj dôvod, prečo majú práve horory rôznorodú podobu a takmer každý vývojársky tím aplikuje prvky desu odlišným spôsobom. Koniec koncov, pre každého je strašidelné niečo iné. Niekoho desia duchovia, iného živé mŕtvoly, no a niektorí sa pre zmenu boja nebezpečných predátorov z azda najznámejšieho dinosaurieho parku všetkých čias. A práve pre poslednú zmienenú skupinu máme (možno) dobré správy. Údajne totiž vzniká nová hra z prostredia Jurského parku.

Pamätáte si štúdio Creative Assembly? Áno, ide primárne o tvorcov strategických hier z univerza Warhammeru, avšak v roku 2014 nám priniesli sviežeho a náramne kvalitného zástupcu hororového žánru – Alien: Isolation. Išlo o herné pokračovanie dobre známej filmovej série od génia menom Ridley Scott, do ktorej svojou troškou prispel i James Cameron alebo aj napríklad taký David Fincher.

V titule ste sa zhostili úlohy Amandy Ripley, dcéry hlavnej protagonistky z pôvodných filmov, ktorá sa dostane na opustenú vesmírnu loď, kde na ňu v temnotách čaká číhajúce monštrum – xenomorph. Alien: Isolation sa okamžite stal herným hitom a ukážkou toho ako kombinovať žáner hororu s prvkami akcie a adekvátneho survivalu. Onen votrelec bol až prekvapivo chytrý, nepredvídateľný a nebezpečný, čo bola zásluha najmä výbornej umelej inteligencie. A navyše, nemohli ste ho nijakým spôsobom definitívne zabiť. Figuroval tak ako nepremožiteľné a neustále prítomné zlo, ktoré vás trápi a sužuje počas prechodov mŕtvolne tichou vesmírnou stanicou. Nanešťastie, aj napriek výbornej audiovizuálnej kvalite, fantastickej hrateľnosti a výborným recenziám, titul v predajoch prepadol a nesplnil očakávania.

Vplyv počinu od Creative Assembly pre hororový žáner vidieť v mnohých tituloch dodnes. Ostatne, remake Resident Evil 2 využíva postavu Mr. X rovnako ako Creative využívali votrelca. To isté možno prehlásiť o siedmom i ôsmom dieli zdanlivo nekonečnej zombie série. Preto nie je až tak nepredstaviteľné, že by sa vývojárom pod ruky dostala práve táto značka, ktorú by adaptovali obdobným spôsobom.

Zatiaľ ide iba o nepodložené správy, no podľa všetkého by sme sa v pripravovanej hre s údajným názvom Lost World: Jurassic Park mali zhostiť neznámeho vojaka, respektíve niekoho, kto by vedel zachádzať so zbraňou. Následne bude našou úlohou jediné – dostať sa z nebezpečného ostrova. V titule by nemali chýbať prvky akcie, prežívania a údajne máme očakávať množstvo krvi a násilia. Je pravdou, že koncept Alien: Isolation by sa dal výborne aplikovať aj v prípade takto opisovanej hry, no treba dodať, že ide momentálne výhradne o dohady od neznámeho zdroja. K oficiálnemu oznámeniu alebo potvrdeniu zatiaľ nedošlo a v prípade, že by bola hra bližšie predstavená, budeme vás o tom informovať.

Zdroj: gamingbible.co.uk

Komentuj!