Register

A password will be e-mailed to you.

Na Gamescome bola podľa očakávania bližšie predstavená zvyšná dvojica civilizácií v rámci chystanej real-time stratégie Age of Empires IV. Okrem krátkeho traileru boli zverejnené aj pomerne podrobné informácie o Rusoch a Nemcoch, ktorých tu reprezentuje stredoveká Svätá rímska ríša.

Bližšie informácie sú dostupné na oficiálnej stránke hry, takže si len stručne zhrňme to najdôležitejšie. Pozoruhodnou skutočnosťou je, že u Rusov má mať významné miesto viera v Boha, čo znamená, že ich vojnový mnísi nezvyčajne jazdia na koňoch, pričom dokážu konvertovať nepriateľov a posilňovať spojencov. Rusi spoliehajú aj na lukostrelcov na koňoch ale aj veľmi efektívnych mušketierov nazývaných Strelci.

Ruská ekonomika bola v stredoveku v prvom rade založená na obyčajnom love, takže dôležitou budovou je u nich lovecký zrub. Hlavnou surovinou je drevo, z ktorého dokážu postaviť veľmi odolnú palisádu a unikátne drevené pevnosti. Po stránke histórie sledujeme, ako bol tradičný slovanský spôsob života postupne ovplyvňovaný severskými vikingskými kmeňmi a v zlatej stredovekej ére ich život výrazne ovplyvnila Byzantská ríša. Nakoniec uvidíme, ako sa po tom, čo dokázali prežiť mongolskú okupáciu, začal vzostup ich Moskovského veľkokniežatstva.

Svätá rímska ríša je príliš honosný názov pre v podstate iba akúsi nepevnú koalíciu večne rozdrobených nemeckých a slovanských kniežatstiev, vedúcich medzi sebou nekonečné drobné vojny. V Age of Empires IV sa predstavuje ako pomerne jednotná frakcia, ktoré sa na rozdiel Rusov sústredí hlavne na pechotu. Unikátnou jednotkou je landsknecht, čo je žoldnier používajúci ľahké brnenie, ale ťažký, obojručný meč. U tejto frakcie stojí za zmienku napríklad prelát, ktorý na základni dokáže motivovať vašich dedinčanov k veľkým pracovným výkonom. Svätá rímska ríša sa vyznačuje aj veľmi kvalitnými kamennými hradmi a unikátnou budovou, schopnou trénovať jednotky päťkrát rýchlejšie, než hocikto iný.

Age of Empires IV vyjde 28 októbra tohto roku na platforme PC a vydanie bude aj súčasťou Game Passu.

Komentuj!