Register

A password will be e-mailed to you.

Epic Games síce pomaly, ale vytrvalo postupuje v pridávaní nových funkcií do svojho Store a jeho konečným cieľom nie je nič menšie než priblížiť sa úrovni stále dominantného Steamu. Najaktuálnejšou pridanou funkciou je práve Self-Publishing, čo je vlastne obdoba Steam Direct, ktorý však na tejto platforme nedopadol práve najlepšie.

Epic, ktorý oznamoval a propagoval túto funkciu už v roku 2020, ju konečne otvoril 18. augusta 2021 vo verzii Self-Publishing Closed Beta a sľubuje si od nej skutočne veľa. Vývojári a vydavatelia tak budú môcť do Epic Games Store nahrávať svoje výtvory a popritom zároveň dostanú oveľa väčšiu kontrolu nad tím, čo sa objaví na produktovej karte ich titulu. Tvorcovia majú možnosť sami vytvárať achievementy a samostatne nahrávať updaty pre svoje tituly. Taktiež budú mať pod kontrolou cenotvorbu a zľavové akcie.

Epic si od nové funkcie sľubuje samé výhody, keďže s ňou majú byť spokojné všetky tri strany – teda zákazníci, vývojári a samotný Epic. Má priniesť rýchlejší prírastok titulov do Epic knižnice, čo určite je výhodné nielen pre vývojárov, ale aj pre užívateľov. Beta verzia je síce momentálne pre vývojárov dostupná len na pozvánku, ale záujemcovia sa môžu prihlásiť priamo. Epic Games k tomu vyjadruje pomerne jasne: „Pokiaľ chcete ako vývojári dostať svoju hru k nám na Epic Games Store k ďalším 58 miliónom aktívnych mesačných užívateľom, pošlite nám svoj obsah na zváženie.“

Ako sme už spomenuli vyššie, konkurenčný Steam prišiel vďaka podobnej službe s názvom Direct o kontrolu nad kvalitou, čo viedlo k záplave horších a nedokončených hier. To neskôr prinútilo Steam zareagovať a zaviesť dodatočne rôzne algoritmy, propagujúce kvalitnejšie videohry, ale taktiež to prispelo k väčšej dôležitosti užívateľských recenzií a kurátorstva. Epic sa chce, samozrejme, vyhnúť podobnej situácii a nechce sa zbaviť rozhodujúcej kurátorskej funkcie, takže upozorňuje, že akýkoľvek nenávistný, ilegálny, pornografický či škodlivý obsah skrz neho rozhodne neprejde.

Komentuj!