Register

A password will be e-mailed to you.

Svojho času veľmi populárnej stratégii Age of Empires II sme sa v redakcii príliš nevenovali, aj napriek tomu, že pred dvoma rokmi vyšla vo výrazne vylepšenej verzii Definitive Edition. To je však na čase zmeniť, keďže vývojári z Forgotten Empires a Tantalus Media pristúpili k zaujímavému kroku a pridali českú a poľskú kampaň v novom DLC pod názvom Dawn of the Dukes.

Po prvýkrát si teda v rámci celej série Age of Empires budeme môcť vyskúšať strategické boje za nám blízke národy Čechov a Poliakov. V českej kampani. kde hráme za takzvaných „Bohemians“ budeme sledovať vojenskú kariéru jedného z najlepších vojvodcov európskej histórie, neporaziteľného Jana Žižku. Tento jednooký hajtman prežil celú mladosť ako klasický žoldnier, ale jeho osud sa navždy zmenil, keď v Prahe počul kázne cirkevného reformátora Jana Husa. Ako stúpenec husitov a ich hlavný vojenský vodca rozbil vtedajšie predstavy o vedení vojny svojimi technologickými a taktickými inováciami a porazil všetky útočiace armády rytierov Žigmunda Luxemburského, teda cisára Svätej rímskej ríše. Nakoniec však musel čeliť veľmi krvavej občianskej vojne medzi samotnými husitmi.

V kampani za Poliakov budeme sledovať osudy Jadwigy, ktorá nastúpila na trón ako mladé dievča. Jej hlavnou snahou bolo ukončiť vnútorné rozbroje a postaviť sa litovským kniežatám Jogailovi a Vytautasovi Veľkému. Má víziu mocného, zjednoteného Poľska a Litvy, ale neustále vojny sú jej veľkou prekážkou. V tretej kampani sa zase naopak chopíme obrany malého litovského kniežatstva pod vedením bratov Jogaila a Vytautasa pred mocichtivými nemeckými rytiermi.

Toto nové rozšírenie pre Definitívnu edíciu AOE II. navyše nedávno dostalo presný dátum vydania. Na Jana Žižku sa môžu priaznivci historických stratégií tešiť už 10. augusta 2021. Všetky kampane sú i plne ozvučené, takže obsahujú aj anglický dabing. DLC Dawn of the Dukes si môžete už zakúpiť na tomto odkaze.

Komentuj!