Register

A password will be e-mailed to you.

Niekoľko týždňov pôsobia v internetovom priestore dôsledky kauzy, ktorá úzko súvisí s najvyšším vedením významnej hernej spoločnosti Activision Blizzard. Kritika a najrôznejšie tlaky zo strany médii a čiastočne aj hráčskej verejnosti smerom k vývojárskemu tímu sa neustále stupňovali a tak niet divu, že jeho predstavitelia na ne museli, po týždňoch vyhýbania, uisťovania a ospravedlňovania, razantne zareagovať.

Konečným výsledkom tohto vzrastajúceho napätia bol vyhadzov dlhoročného prezidenta firmy, J. Allena Bracka. Predpokladá sa, že ako prezident bol zodpovedný za chovanie svojich zamestnancov, pričom na jeho miesto nastupuje dvojica Jen Oneal a Mike Ybarra, ktorá má spoločne riadiť plynulý chod firmy. Prvá osoba v rámci zmienenej dvojice, Jen Oneal, stála kedysi na čele štúdia Vicarious Visions, pôvodne patriaceho pod spoločnosť Activision, ktoré však bolo od roku 2021 plne integrované do Blizzardu. Mike Ybarra bol naopak pracovníkom Xboxu, pričom k Blizzardu se pridal niekedy v roku 2019 ako generálny manažér a výkonný viceprezident, dohliadajúc na rozvoj Battle.netu a iných vývojových služieb.

Predmet žaloby, ktorá to všetko rozpútala, tvorí predovšetkým hlavne obvinenie z diskriminácie žien na základe pohlavia, rasy či sexuálnej orientácie, čo mimo iné viedlo k minimálne jednej známej samovražde zamestnankyne firmy. Zaujímavosťou je, že tlačový hovorca Activision Blizzard poslal novinárovi Jasonovi Schreierovi pred časom obsiahle vyjadrenie, v ktorom označil žalobu za „skreslenú a v mnohých ohľadoch falošnú“. Vyjadrenie zároveň obsahovalo aj vyhrážku voči štátnym organizáciám, že firma sa aj zo svojimi daňovými odvodmi presťahuje do iného štátu v USA: „Toto je presne ten druh nezodpovedného chovania od nepostihnuteľných štátnych byrokratov, vyháňajúcich mnoho najlepších firiem z Kalifornie.“

V súčasnosti sa inak vyťahujú aj rozličné staršie vyjadrenia vývojárov Blizzardu, ako je napríklad toto vyjadrenie z roku 2010, kde sa istá feministka na Blizzcone 2010 pýta na to, či by nemohli byť ženské hrdinky v hrách od Blizzardu viac oblečené a odpoveďou jej vraj boli len sexistické vtipy.

Odchod takého známeho veterána ako je Allen Brack z Blizzardu podľa názoru viacerých novinárov prinesie výrazné zvýšenie vplyvu spoločnosti Activision a možno aj zníženie celkovej kvality ich hier. Firma totiž momentálne hľadá okolo 2 000 zamestnancov – je však otázne, koľko nových, potencionálnych kandidátov má za súčasných podmienok záujem pracovať práve v Blizzarde.

Komentuj!