Register

A password will be e-mailed to you.

Prvá a posledná expanzia pre sériu Gears of War s menom Raam’s Shadow vyšla ešte v roku 2011 pre Gears of War 3 a išlo o veľmi podarenú záležitosť, kde odlišná jednotka v úplne inej lokácii a období bojovala s nepriateľskými hordami. Za celú svoju históriu sa však táto séria dočkala rozšírení prevažne v podobe multiplayerových máp a módov. Je preto veľmi prijemným prekvapením, že sme sa túto zimu dočkali nového príbehového rozšírenia Hivebusters. A ako ste asi správne uhádli, prichádza do už nie celkom nového, no vďaka Xbox Series X|S vylepšeniam stále krásne pôsobiaceho dielu Gears 5. Cenovka 20 eur, prípadne členstvo Game Pass Ultimate vám poskytne prístup ku približne 3-4 hodinám novej krvavej epizódy, kde ďalšia špeciálna jednotka vojakov masakruje všakovaké podzemné monštrá. V čom je táto epizóda výnimočná?

Recenzovaná verzia: Xbox Series X

V prípade Hivebusters ide o poctivú expanziu zo starej školy, ktorá piaty diel adekvátne komplementuje. Nerecykluje obsah a prostredia z primárnej kampane, ale razí si vlastnú cestu, a to ako herným štýlom, tak aj prostrediami. Samozrejme, hrateľnosť je stále založená na skrývaní sa za prekážkami, strieľaní zo známych zbraní a pílení hnusných končatín s Lancerkami. Prechod prostrediami je však tentoraz oveľa lineárnejší, podobne ako pri prvých štyroch častiach, no s oveľa väčším zmyslom pre detail. DLC vás totiž nenúti iba postrieľať vlny nepriateľov, posunúť sa o úroveň a pokračovať s ďalšími vlnami. Pravidelne budete musieť odomykať rôzne dvere, hľadať uzávery na horiaci plyn, alternatívne cestičky k cieľu, spôsoby, ako zhodiť starý strom, po ktorom sa dostanete cez roklinu a podobne. 

Príbehovo sa ocitnete ešte pred udalosťami Gears 5 a preberiete kontrolu nad jednotkou Scorpio, ktorej troch členov môžete poznať z multiplayerového módu Escape. Generál Hoffman, známy z tretieho dielu, vyšle Keegana, Lahni a Maca na misiu s cieľom vykynožiť hniezdo Swarmu na tropickom ostrove, kde sa nachádza stará vojenská základňa. Ich lietadlo sa však zrúti ešte pred začiatkom expanzie a je na nich aby prežili a zároveň porazili zlo, ktoré sa na ostrove nachádza. Spoločne si prejdú rôznorodými lokáciami, od nočného pralesa, krížom cez už spomenutú základňu, rôznymi plážami, miestnymi domorodými dedinkami (ktoré su aj napriek linearite relatívne otvorené) až po krásne a vegetatívne husté vrcholky hôr. Prostredia sú teda dostatočne variabilné.

Keď už je reč o variabilite, výkon, ktorý sa šetrí na obmedzení otvorenosti lokalít, sa naplno využíva na efekty a kvalitu prostredí. Gears 5 je v podstate hra z predošlej generácie konzol a launch hru na Xbox Series X|S z nej robí len aplikovaný patch. V skutočnosti je však tou launch titulom práve Hivebusters. Nový umelecký štýl ide ruka v ruke so šialene detailnými prostrediami, vynikajúcim level dizajnom (rôzne cestičky na rôznych vertikálnych úrovniach k jednému cieľu) a v tejto sérii nevídanými paletami farieb. V princípe, ak nie ste uzavretí v nejakom interiéri, každé miesto má nejaký fotogenický výhľad, čo určite vidieť aj z priložených screenshotov. Dej sa začína odvíjať v noci a navnadí náladu tichého a detailného dažďového pralesa. Postupne však akcia naberie na intenzite a ako sa váš road trip bude približovať k sopke v strede ostrova a do cesty vám začne prichádzať čoraz viac nepriateľov, skoro na každom kroku bude všetko horieť a užijete si napríklad aj jazdu na lávovej rieke.

Kampaň expanzie kulminuje v absolútne dychberúcej dennej scenérii plnej zelene, kde si idete po hlavného, úplne nového bossa, opereného lietajúceho Swarma. Čo sa týka noviniek, počas hrania môžete nájsť v nepovinných zákutiach vylepšenia, ktoré dajú rôznym postavám takzvané Ultimate schopnosti. Keďže je obtiažnosť o čosi vyššia ako v hlavnom príbehu Gears 5, odporúčam ich poctivo vyhľadávať. Ide hlavne o zvýšenie rôznych štatistík poškodenia, spawnovanie nábojov, zelektrizovanie nepriateľov a tak podobne. Každá postava má pritom rovno 4 sloty pre tieto schopnosti. DLC je stále možné hrať i v co-op móde, a to dokonca v režime splitscreen pre troch hráčov, naprieč konzolami Xbox One, Xbox Series X|S a PC. Pre maximálny graficky zážitok však odporúčam užiť si Hivebusters aj osamote. 

Osobne predpokladám, že ďalším prírastkom do série Gears bude Gears 6. To však nebráni existujúcim, aj novým, hráčom prejsť si pred novým dielom túto chuťovku. Nepriatelia vám tentoraz dajú poriadne zabrať (hlavne na vyšších obtiažnostiach), no jediné, čo vám bude na expanzii naozaj prekážať je dĺžka (3-4 hodiny na Normal). Pribudne vám však 16 achievementov za 210 Gamerscore a nadýchate sa atmosféry starých lineárnych Gears hier, iba vo veľmi modernom kabátiku. Milovníkom dobrých strieľačiek z tretej osoby a next gen grafiky určite odporúčam.

Gears 5: Hivebusters - Pravá launch hra pre konzoly Xbox Series
Gears 5: Hivebusters je perfektným spôsobom ako ukázať, čoho je schopná vaša nová Xbox Series konzola. Vynikajúca technická stránka a zábavná kampaň v štýle starých Gears hier určite poteší nejedného fanúšika série.
Pozitíva
  • Krásna grafika a prostredia
  • Zábavná hrateľnosť
  • Vyrovnaná, no vysoká obtiažnosť
Negatíva
  • Dĺžka 3-4 hodín
95%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!