Register

A password will be e-mailed to you.

Európska únia zrejme pripravuje zákon, ktorý pirátenie možno nadobro ukončí.

Klasickú výhovorku producentov hier, a filmov či seriálov o tom, že ich dielo nemá úspech kvôli pirátom neverí asi nikto. Napriek tomu je sťahovanie diel z torrentov minimálne neetické. Hovorí sa síce o kradnutí, no ak niekde niečo nechýba, tak zrejme nejde až o takú veľkú krádež. Aspoň to si hovoria online piráti. Faktom však ostáva zrejme mylný predpoklad o tom, že všetci ktorí pirátia obsah z torrentov by si ho inak kúpili. Nuž, to čaká produkujúcich asi veľké vytriezvenie, ale to je na iný článok.

Na tom celom však nemení nič z faktu, že Európska únia zrejme pripravuje protipirátsky zákon, ktorý by pirátenie mal nadobro ukončiť. Malo by ísť len o otázku času. Rešerš, ktorý sa tejto téme venuje je “skrytý” pod názvom: “Challenges facing sports event organisers in the digital environment“. Znie to ako text venujúci sa online športu, ide však z veľkej miery aj o autorské práva. Prečítať si ho možno TU.

Problémom v EÚ je zatiaľ to, že každá krajina pristupuje k tomuto problému z hľadiska zákonov svojsky. EÚ chce zastrešiť tento problém pod jednotný paragraf. Ak by tento zákon prešiel, dôsledkom by bolo mnoho vypnutých serverov, koniec sledovania seriálov a filmov online. O konci pirátskej zátoky možno špekulovať, ale ta by mala teoreticky skončiť tiež. Hlavným argumentom je, že produkujúci priemysel údajne prichádza až o 3,5 miliardy ročne, ktoré naopak idú do vrecka pirátom. Unikajú tiež aj dane.

Zatiaľ je všetko vo fáze prípravy, no tvorcovia zrejme tlačia Európsku úniu do akcie.

Komentuj!