Register

A password will be e-mailed to you.

Do konca roka zostáva už iba zopár dní. December je totiž tu a spolu s ním aj posledné tituly, ktoré vyjdú v rámci aktuálnych dvanástich mesiacov. Hoci býva pravidlom, že december nie je až tak krušný, ten terajší búra akékoľvek zvyklosti. Patrí medzi najvyťaženejšie mesiace, nakoľko nás čaká hneď niekoľko očakávaných projektov, o ktorých sa bude hovoriť dlho po vydaní.

December 2020 je skutočne nadmieru pestrý. Čakajú na nás tituly diametrálne odlišných žánrov, kde si naozaj každý vyberie to svoje. Najštedrejší mesiac roka poteší premýšľajúcich stratégov, milovníkov poctivých detektívok, fanúšikov trpko-sladkého science fiction a dokonca i zanietených historikov. Ktoré tituly sa teda radia medzi to najzásadnejšie, čo ponúkne nadchádzajúcich tridsať dní?

Empire of Sin
Žáner: Stratégia
Platformy: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC
Vývojári: Romero Games
Dátum vydania: 01. 12. 2020

John Romero sa vracia! Žiaľ, nie v podobe, v ktorej by ho mnohí hráčski veteráni chceli vidieť. Ikonický herný vývojár stál za zrodom klasiky menom DOOM, ktorá vyšla počas zlatej deväťdesiatkovej dekády FPS akcií. Legendárny titul do veľkej mieri formoval žáner ako ho dnes poznáme a najmä preto sa celá séria DOOM radí medzi kľúčové a vlastne aj kultové hry. Ostatne, likvidovanie zástupov démonov s brokovnicou a za sprievodu metalového hudobného podkladu je zábavné i po takmer tridsiatich rokoch od svojho pôvodného vydania.

Tí čo poznajú príbeh Johna Romera a štúdia id Software veľmi dobre vedia, že DOOM a hlavne jeho vznik bol tak trochu šťastnou náhodou, avšak autorom sa podarilo niekoľkokrát zopakovať úspech v rámci nepretržitých strieľačiek. Potom však prišiel vývoj jedného nechválne známeho projektu, výrok o tom, že si z vás John Romero urobí šľapku, no a kariéra prosperujúceho autora bola razom značne naštrbená. Každopádne, táto kuriózna postavička z hernej scény neodišla, práve naopak. Najnovšie z domáckej produkcie vydáva titul Empire of Sin. Rodinné štúdio Romero Games prichádza s taktickou stratégiou, ktorá nás vezme do obdobia prohibície, čiže do obdobia mafiánov, gangstrov a krutých nájomných vrahov. Novinka nám umožní manažovať vlastné impérium, zvádzať krvavé bitky na uliciach posiatych organizovaným zločinom, pričom hlavným cieľom zostáva jediné – stať sa bossom ulíc, získať rešpekt a odísť s kuframi preplnenými krvavými peniazmi.

Twin Mirror 
Žáner: Adventúra
Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One
Vývojári: Dontnod Entertainment 
Dátum vydania: 01. 12. 2020

Autori Life is Strange prichádzajú s ďalšou abstraktnou záležitosťou s nadprirodzenými prvkami. Hoci pôvodne plánovalo štúdio Dontnod Entertainment vytvoriť Twin Mirror bez akýchkoľvek fantastických elementov, pár mesiacov stará ukážka jasne dokazuje, že z originálnych konceptov a myšlienkových pochodov tvorcovia zišli. Hlavnou postavou novej virtuálnej detektívky je žurnalista Sam, ktorý sa snaží odhaliť určité tajomstvo.

Pátranie ho však privádza medzi dva svety. V tom reálnom žije, avšak takzvaný palác mysle mu slúži na spájanie si jednotlivých stôp a vytváranie súvislostí, ktoré následne transformuje v jasné (či nejasné) závery. Dôležitú rolu má vo všetkom zohrať Samov vnútorný hlas, ktorý mu môže pomáhať, avšak súčasne dokáže priniesť na stôl pochybnosti, prípadne mylné informácie. Práve prítomnosť druhého priateľského a súčasne nepriateľského hlasu podporuje myšlienku duality, ktorá má byť hlavnou témou novinky ambicióznych autorov. Myslíte, že sa im podarí zopakovať úspech prvého Life is Strange? To odhalíme hneď z úvodu chladného decembra.

Immortals Fenix Rising
Žáner: Akčná open world adventúra
Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series X, Nintendo Switch
Vývojári: Ubisoft Quebec
Dátum vydania: 03. 12. 2020

Po úspechu virtuálnej odysei v sérii Assassin’s Creed, sa štúdio Ubisoft Quebec rozhodlo tak trochu rozšíriť tematiku dobre známej gréckej mytológie. Vďaka softvérovej chybe začali vyvíjať projekt menom Gods and Monsters, ktorý bol neskôr upravený a razantne premenovaný (dôvod bol taký, že nové pomenovanie lepšie vystihuje samotnú hru). Asi už tušíte, že nový názov znel Immortals Fenix Rising. Akčná adventúra, ktorá sa v sebe snaží skĺbiť jeden z najlepších titulov uplynulej dekády, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, s fungovaním tradičných otvorených svetov, ktoré vychádzajú z produkcie francúzskeho giganta.

Výsledkom by mal byť mix kvalitnej akčnej hry s prímesou RPG elementov, množstvom logických hádaniek, ktoré vás nutne nevodia za ručičku. To všetko sa odohráva v pestrofarebných lokáciách, ktoré naplno využívajú grécke báje a mýty. To znamená, že natrafíte na božstvá, monštrá a aj udalosti, o ktorých sa dočítate v prastarých textových legendách. Nakoľko už máme zopár dní Immortals k dispozícii, môžeme prezradiť, že ide o jeden z lepších akčných otvorených svetov, ktoré tento rok vyšli pod taktovkou Ubisoftu. Zatiaľ si stojíme za tým, že ide o fungujúcu kombináciu bojovania s exploráciou a lúskaním náročnejších rébusov. Preto ak prahnete po podobne orientovanej záležitosti, dátum tretieho decembra by ste si mali poznačiť do vašich diárov, prípadne kalendárov.

Cyberpunk 2077
Žáner: Akčné RPG
Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One
Vývojári: CD Projekt
Dátum vydania: 10. 12. 2020

Tak snáď to konečne vyjde, no nie? Na najnovší počin od štúdia CD Projekt sa upierajú zraky mnohých. Sú to zraky hráčov, vývojárov, recenzentov i svetoznámych celebrít, pričom každý očakáva kvalitný projekt, ktorý žánru moderného akčného RPG hanbu robiť nebude. A hoci ide pre poľských autorov o veľký risk, nakoľko vstupujú na relatívne nové ihrisko, takmer všetci veria, že ich science fiction novinka dopadne na výbornú, pozbiera desiatky ocenení a navždy sa zapíše do hráčskych sŕdc.

Tentokrát nás nečaká žiaden temný stredovek, ťažké brnenia a naolejované meče. Geralta robiaceho piruetky a efektné polkruhy s mečom nahradia roboti, neónmi poliate ulice, zbrane na vybuchujúcu muníciu a mnohé ďalšie vymoženosti technologického sveta. Digitálne Night City otvorí svoje brány už desiateho decembra, kedy sa doň vrhnú nadšení fanúšikovia “zaklínačovskej” tvorby vývojárov. Nabijú svoje zbrane, pripravia sa na morálne dilemy a desiatky hodín dlhú túru plnú zabíjania, odhaľovania komplotov, cestovania, no hlavne stopercentnej imerzie. Je medzi nami vôbec niekto, kto týmto talentovaným autorom neverí? Cyberpunk 2077 prichádza…

Medal of Honor: Above and Beyond
Žáner: VR akcia
Platformy: PC
Vývojári: Respawn Entertainment 
Dátum vydania: 11. 12. 2020

Vývojári Titanfallu sa pomaly stávajú záchrancami zaprášených herných značiek. Minulý rok doslova reinkarnovali Star Wars videohry, nakoľko prišli s výbornou Souls variáciou s názvom Jedi: Fallen Order, ktorá ponúkla hardcore hrateľnosť, kvalitne vystavané oblasti, no hlavne solídny príbeh s pútavými charaktermi a naozaj delikátnym finále. Tentokrát sa americký tím pustil do dávno zabudnutej série Medal of Honor.

Schválne, pamätáte si kedy naposledy vyšla nová iterácia tejto kedysi nadmieru populárnej značky? Všakže nie. Hra s podtitulom Warfighter sa na naše herné obrazovky po prvýkrát pozrela v roku 2012 a stala sa obrovským prepadákom, ktorý zbieral priemerné hodnotenia. A odvtedy o ságe Medal of Honor nik nepočul… samozrejme až doteraz. Respawn už 11. decembra dorazí s unikátnym VR projektom, ktorý nás opätovne vezme do druhej svetovej vojny. Z množstva gameplay ukážok a trailerov sa zdá, že pôjde o kvalitného žánrového zástupcu, ktorý snáď nakopne túto značku a my ju o pár rokov uvidíme v ďalšej veľkej hre. Dúfajme, že ďalší prípadný diel bude dostupný aj pre pestrejšie herné publikum.

Tak a to boli najzásadnejšie projekty, ktoré nám tohtoročný december ponúkne. Je toho naozaj mnoho, tak dúfame, že si nájdete svojho favorita a následne v pokoji prežijete prichádzajúce vianočné sviatky.

Komentuj!