Register

A password will be e-mailed to you.

Zvuk, praktická skúsenosť, záver

V tejto časti sa budeme venovať tej najhlavnejšej časti celého produktu, a tou je, samozrejme, kvalita zvukového výstupu. V tejto kategórii však určite nehľadáme „len“ perfektný zvukový prednes. Ak hľadáte vyslovene mašinu na prehrávanie hudby v čo najvyššej možnej zvukovej kvalite, na trhu nájdete množstvo konkurencie, ktorá sa AE-9 vyrovná po zvukovej stránke (produkty od výrobcu Fiio sú skvelým príkladom konkurencie, ktorá sa vyslovene sústredí len na kvalitu výstupu – tieto zariadenia sa však ľudovo skôr označujú ako „DAC“, „DAC+AMP“, nakoľko ide o plug and play zariadenia, často bez možnosti akýchkoľvek nastavení). A možno budú aj o niečo lacnejšie.

AE-9 však prináša skutočne high-endový zvukový prednes do dobre vybavenej zvukovej karty bez akýchkoľvek kompromisov. Už pri prečítaní osadeného hardvéru musí byť jasné, že Creative Sound Blaster AE-9 bude po zvukovej stránke jednoducho TOP. Toto je však teória. Ako to vyzeralo v praxi?

Testovací HW:

Optika vstup: Xbox ONE X (Dolby Digital – Optical in)

Slúchadlá výstup : Sony MDR-Z7

Hmotnosť335g (bez dodávanej kabeláže)
Typ konštrukcieCircumaural, uzavretá ozvučnica
Typ meničaElektro-dynamický
Veľkosť meniča70 mm
Frekvenčná odozva4-100 000 Hz
Citlivosť meniča (dB/mW)102 dB/mW
Impedancia70 ohm (@1kHz)

Softvér: Tidal (Hi-Fi, Master kvalita), Osobná zbierka FLAC, Spotify

Teória sa v tomto prípade stretáva s praxou. Úprimne, nečakal som nič iné. Creative Sound Blaster AE-9 ponúka veľmi lineárny prednes bez (pre mňa) badateľného skreslenia. V porovnaní s Creative Sound Blaster X7, kde je zvukový prednes viac zaťažený na spodné frekvenčné pásmo, pôsobí zvukový prejav z AE-9 doslova vzdušne.

Prednes a prekreslenie basov sú veľmi dobré. Ak vám budú chýbať basy, neváhajte navštíviť nastavenia ekvalizéru v Sound Blaster Command. Pokiaľ to nebudete s ekvalizérom extrémne preháňať a zostanete na úrovni +/- 2dB, nemusíte sa obávať žiadneho skreslenia. Zvuk si teda bez problému prifarbíte podľa potreby, a to pri zachovaní vysokej kvality výstupu (kúzlo DSP – Digital Signal Processing).  Zapojené slúchadlá, ktoré sme použili na testovanie, integrujú mamutí 70mm menič, ktorý dokáže prehrať aj tie najhlbšie tóny. Sony prehrá a AE-9 dodá skutočne aj tie najnižšie tóny.

Stredy sú na tom dosť podobne. Ak sa nedotknete ekvalizéru, počítajte s lineárnym prednesom. Nič netrčí, nič nekričí. Na druhú stranu, vynikne úroveň detailu ľudského hlasu. Ak máte obľúbeného speváka či speváčku a niekedy ste ho počuli naživo a následne si pustíte napríklad nahrávku z koncertu, presne viete, o čom píšem. Môj obľúbenec, Richard Müller, má veľmi špecifický hlas s veľkým rozsahom a je skutočne obrovský rozdiel, keď si jeho album pustím na rovnakých slúchadlách cez integrovanú zvukovú kartu na doske a keď si ju pustím cez AE-9. Pre predstavu, je to ako porovnávať detail obrazu pri 32 palcovom monitore, ktorého obrazovka podporuje rozlíšenie 1080p (tak nejak znie zvuková karta na doske) s monitorom, ktorý pri 32 palcoch zobrazí 4K rozlíšenie. Výsledný obraz bude z veľkej diaľky veľmi podobný, ale akonáhle pristúpite bližšie, poprípade ochutnáte vysoké rozlíšenie, niet cesty späť.

Výšky si zachovávajú úroveň detailu zvyšku frekvenčného pásma. Nie sú teda nijak agresívne, nerežú do uší ani nič podobné (tu pozor na ekvalizér).

S vybudením obrovských meničov nebol problém. Creative Sound Blaster AE-9 obsahuje všetko, čo potrebujú aj najviac nenásytné slúchadlá na trhu. Problém s úrovňou hlasitosti teda mať nebudete. Hoci sa moje Sony MDR-Z7 na testovanie vybudenia meničov príliš nehodia (veľmi nízka impedancia meniča), počul som ich aj na podstatne drahšom železe a na plnú kontrolu veľkého meniča potrebujú skutočne kvalitný výstup, a ten AE-9 dodal. Trojpolohový prepínač umožňuje prepínať úroveň zosilnenia výstupu podľa potreby. Nebojte sa experimentovať. (IEM: 16–31Ω (1.5V RMS), Normal: 32–149Ω (3V RMS), High Gain: 150–600Ω (5.3V RMS))

Ak by sa vám nepozdávala lineárna charakteristika výstupu a nechcete použiť žiaden ekvalizér, neváhajte. AE-9 predsa umožňuje úplnú výmenu operačných zosilňovačov, ktoré vám dovolia modifikovať charakter výstupu podľa osobnej preferencie.

Záver

V dnešnej recenzii sme si predstavili doslova zvukovú kompletku. Nech to znie akokoľvek žoviálne, je to tak. Creative Sound Blaster AE-9 spája potreby poloprofesionála a nároky audiofila. Poteší však aj hráča. Do kompletu pridáva poriadnu dávku vstupov/výstupov, čisté a stabilné napájanie zvukových čipov (Cleanline technológia), podporu AISO 2.3, špičkový stereo/surround digitálno-analógový prevodník, výkonné operačné zosilňovače (zosilnenie pre každý kanál samostatne = bez stereo-crosstalku), encoding (Dolby Digital Live, DTS Connect), Scout mód, Virtuálny surround pre slúchadlá, krásny a hlavne funkčný externý modul, vymeniteľné operačné zosilňovače a mnoho iného audio Swagu…

Jediným negatívom celej skúsenosti s Creative Sound Blaster AE-9 bolo prepojenie interného a externého modulu. Creative jednoducho mohol zvoliť podstatne robustnejší a pevnejší HDMI konektor na strane interného modulu. MiniHDMI konektor je skutočne krehký, a tak si budete musieť dávať trocha pozor, nech sa vám napríklad nestane, že vám zletí externý modul zo stola tak, že potiahne za pripojenú kabeláž k internému modulu. Tu sa obávam možného poškodenia (z praxe mám skutočne veľmi zlé skúsenosti s výdržou miniHDMI konektorov, veľmi jednoducho sa zničia).

Okrem toho považujem Creative Sound Blaster AE-9 za skvelý produkt, ktorý za redakciu somhrac.sk určite rád odporúčam. Za poskytnutie produktu na účel recenzie ďakujeme spoločnosti Creative.

Chcel by si tento produkt získať zadaramo? Sleduj náš web www.somhrac.sk a onedlho sa budeš môcť zapojiť do súťaže o túto zvukovú kartu v hodnote 345€.

Creative Sound Blaster AE-9 – Zvuková kompletka nielen na gaming
Už len za konektivitu si Creative Sound Blaster AE-9 jednoznačne zaslúži takmer plné hodnotenie. To isté platí pre osadený hardvér a kvalitu zvukového výstupu. V kvalite spracovania naopak strhávame bodíky za krehké prepojenie interného-externého modulu a použitie miniHDMI koncovky. Tak či tak, tento produkt patrí k tomu najlepšiemu, čo je dostupné na trhu s internými zvukovými kartami.
Konektivita (vstup/výstup)95%
Kvalita osadeného hardvéru (DAC/AMP)95%
Podpora formátov100%
Kvalita spracovania90%
Kvalita zvukového výstupu95%
Pomer cena/výkon80%
Pozitíva
  • Karta je osadená špičkovými komponentmi
  • Široké možnosti vstupov a výstupov
  • Špičková zvuková kvalita v každom smere
Negatíva
  • Krehké prepojenie interného - externého modulu za pomoci miniHDMI konektora
93%Celkové hodnotenie

Komentuj!