Register

A password will be e-mailed to you.

Interný + Externý modul

Interný modul – zvuková karta

Interný modul zvukovej karty sa pripája do PC za pomoci PCIex konektora. V praxi je jedno, či zasuniete zvukovku do plného 16x portu, alebo do malého 1x. Osobne by som odporučil umiestniť zvukovú kartu do čo najväčšej vzdialenosti od grafickej karty z čisto praktických dôvodov (vzájomné rušenie – grafická karta dokáže do svojho okolia emitovať enormné množstvo stratového tepla).

Sound Blaster AE-9 zaujme hneď na pohľad osadením napájacieho konektora 6-PIN PCI Express. Áno, čítate dobre, zvuková karta od Creative tentokrát stavila na samostatné napájanie. +12V vetva vedená do PCI Express napájacích káblov v kombinácii s CleanLine technológiou zaručí perfektne filtrované napájanie. Výrobca sa tak veľmi šikovne vyhol možným rušeniam v prípade, keby karta ťahala energiu priamo z PCI Express konektora na doske. Jedným dychom však dodám, že v prípade AE-9 je zapojenie tohto konektora potrebné. Ak by ste nemali voľný 6 PIN, môžete siahnuť po redukciách – poprípade vás uspokojí nižší model AE-5.

Keď si kartu otočíte, ponúkne sa pohľad na dostupné vstupy a výstupy interného modulu zvukovej karty. Portová výbava je skutočne pestrá a nájdete tu všetko, čo by si náročný konzument mohol želať. Zľava sú to ACM link konektor (miniHDMI – slúži na prepojenie interného a externého modulu), dvojica RCA konektorov (tie slúžia ako hlavný analógový výstup zo zvukovej karty), nasleduje dvojica 3,5 mm jack konektorov, ktoré sa postarajú o obsluhu stredového reproduktora (CENTER), subwoofera a ľavého+pravého surround reproduktora pri prepojení analógového systému v konfigurácii 5.1.

Portovú výbavu zakončí dvojica optických TOSLINK konektorov. Cez ne viete viesť digitálny optický signál do aj zo zvukovej karty. Po zasunutí zvukovej karty do slotu a zapojení napájacieho konektora sa na internom module rozsvieti nápis Sound Blaster. Žiadne RGB nečakajte. Creative však uviedol na trh verziu nižšieho modelu s označením Creative Sound BlasterX AE-5, ktorý RGB podporuje. Ak by ste teda cielili na plne RGB build, budete sa musieť uspokojiť s nižšou radou. V tomto prípade to však pri AE-9 nevnímam ako negatívum. Práve naopak, decentné biele podsvietenie loga si cením viac.

Aby som nezabudol, AE-9 prináša ďalšiu nie tak bežnú feature. Interný modul ponúka možnosť jednoduchej výmeny operačných zosilňovačov (ďalej op-amp). Sound Blaster AE-9 používa +/- 10.8V pre osadené op-ampy. Z továrne sú osadené zľava dvojica single DIP op-ampov NE5534AP (čip od Texas Instruments) pre druhý stupeň, ktorému sekundujú vpravo opäť v páre v prvom stupni dual DIP op-ampy JRC2114D (od JRC – nájdeme ich osadené v prvom stupni aj v prípade Sound Blaster X7). Všetky štyri čipy možno vymeniť za iné, čím sa otvára pre skupinu audiofilov brána do nekonečnej diskusie o tom, v ktorej kombinácii op-ampov hrá AE-9 najlepšie. Celkovo to však nie je o najlepšom zvuku všeobecne, ale o možnosti párovať charakter zvuku na výstupe zvukovej karty pre konkrétne slúchadlá majiteľa.

Samotný výrobca Creative otestoval niekoľko kombinácií a za seba odporúčajú kombinácie v tabuľke. V praxi sa stačí držať špecifikácie výrobcu a možno osadiť aj iné kombinácie op-ampov:

Dual op-ampsSingle op-amps
NJM2114DOPA627
MUSES8920DLME49710
MUSES8920DOPA627
LME49720LME49710
LME49720OPA627
OPA2132LME49710
OPA2132OPA627

Externý modul – rozšírenie zvukovej karty

Externý modul je presne tá časť produktu, ktorá AE-9 absolútne diferencuje od konkurencie. Nenechajte sa však nachytať, nejde len o hlúpu plastovú krabičku s ovládaním hlasitosti. Externý modul využíva ES9038 DAC chipset, ktorý patrí k špičke medzi DAC čipmi na trhu. Spolu s integrovaným slúchadlovým zosilňovačom tvorí skvelú dvojičku pre nasýtenie akýchkoľvek slúchadiel, aké na trhu nájdete. A to čo do výkonu na výstupe, tak do zvukovej kvality.

Na zadnej časti externého modulu (ďalej ACM) nájdeme dvojicu RCA konektorov, ktoré poslúžia ako AUX analógový vstup do zariadenia. Môžete si sem za pomoci cinch-to-jack redukcie pripojiť napríklad mobilný telefón.

Prednej časti dominujú dva prvky. Prvým je multifunkčný digitálny potenciometer. Ten slúži, samozrejme, na ovládanie hlasitosti na výstupe. Plní však aj funkciu MUTE (po zatlačení klobúka) či funkciu prepínania výstupu z reproduktorov na slúchadlá a opačne (klobúk treba zatlačiť na 2 sekundy). Druhým je XLR/TRS konektor (pre pripojenie profesionálnych mikrofónov). Ďalej na externom module nájdeme 3,5mm vstup pre bežný mikrofón/headset (nad ním tlačidlo pre aktiváciu +48V režimu pre mikrofóny) a 3,5mm jack konektor ako analógový výstup pre slúchadlá. Tomu sekunduje väčší štandardizovaný 6,3mm jack konektor, ktorý slúži na ten istý účel. Vedľa analógových výstupov sa nachádza samostatné tlačidlo pre aktiváciu SBX audio profilu. Nad ním nájdeme trojpolohový prepínač, ktorým regulujete úroveň výstupu pre potreby zapojenia slúchadiel s rozdielnou impedanciou (pre IEM – N = neutral, High pre slúchadlá s vysokou impedanciou).

Medzi všetkými prvkami výrobca umiestnil LCD displej, ktorý zobrazuje úroveň hlasitosti (v dB). Biely, správne svetelne rozptýlený displej pôsobí skutočne dobre a, hlavne, neotravuje v noci.

Recenzia pokračuje na ďalšej strane, po kliknutí na tlačidlo “4” nižšie.

Komentuj!