Register

A password will be e-mailed to you.

Informácie, na ktoré čakali milióny hráčov sú od najnovšej PlayStation 5 prezentácie známe. Sony sa s fanúšikmi podelila o dátum vydania, ceny konzol, príslušenstva, samotných hier, no dozvedeli sme sa i to, aké tituly budú dostupné na launch.

V prvom rade tu máme dátum spustenia predaja, ktorý pripadá v našom regióne na 19. november tohto roku. Za cenu 499€ si bude možné zakúpiť PlayStation 5 s optickou mechanikou, pričom PlayStation 5 Digital Edition bude dostupná za 399€. Ceny teda neprekvapili, nakoľko sa o nich hovorilo v rámci špekulácií už dlhšiu dobu. Ak by vás zaujímali české ceny, tak za drahšiu verziu zaplatíte 13 490 Kč a za digitálnu edíciu pre zmenu 10 790 Kč. Predobjednávky by podľa najnovších informácií mali odštartovať u vybraných predajcov už zajtra, 17. septembra.

Mnoho hráčov si, samozrejme, bude chcieť zakúpiť i dodatočné príslušenstvo, ktorého ceny už taktiež poznáme. Ak si budete chcieť zakúpiť ďalší DualSense ovládač, zaplatíte zaň 69.99€. V prípade, že nebude chcieť DualSense nabíjať cez kábel, za nabíjaciu stanicu pre nové ovládače si Sony bude účtovať 29.99€. Nový bezdrôtový headset PULSE 3D bude dostupný za 99.99€, nová HD Camera za cenu 59.99€ a diaľkové ovládanie za cenu ako nabíjacia stanica, takže 29.99€.

Menej potešujúcou správou z pohľadu spotrebiteľov je oznámenie zvýšenie cien next-gen hier. Táto skutočnosť síce visela vo vzduchu už dlhšie, no teraz máme oficiálne potvrdené, že za hry budeme, aspoň podľa odporúčaných cien, platiť o čosi viac. Samozrejme, ceny fyzických kópií budú klesať a obchody sa budú predbiehať v cene, no hráči, ktorí sa rozhodnú pre digitálnu verziu PlayStation 5 budú musieť počítať s tým, že na Store sa cena hier bude držať na určenej sume po dlhšiu dobu. Zároveň s cenami si však možno prezradiť to, aké hry budú dostupné počas launchu PlayStation 5.

V prvom rade tu máme zmodernizovanú legendu menom Demon’s Souls, ktorá vás vyjde na 79.99€. Bláznivé súboje Destruction All Stars taktiež dorazia počas vydania nových konzol, pričom aj v tomto prípade je cena stanovená na 79.99€. Skvelou správou je, že launchovým titulom bude aj Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, ktorý navyše nebude za plnú cenu, takže hru nájdete v obchodoch s cenovkou 59.99€. Bude tu však aj Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition za 79.99€, no ako bonus pre nových hráčov dostanete za danú sumu okrem novinky aj remaster Marvel’s Spider-Man, ktorý ponúkne 60fps a natívne 4K rozlíšenie. Mladšie ročníky, prípadne priaznovcov značky LittleBigPlanet poteší Sackboy A Big Adventure. Tento počin, hoci ide o novinku, bude stáť o čosi menej, a to 69.99€. Zabudnúť nemožno ani na Astro’s Playroom. Titul s roztomilým robotom Astrom taktiež dorazí na launch, navyše zadarmo a predinštalovaný v každej konzole.

Na záver tu ešte máme zopár prekvapujúcich správ. Sony totiž oznámila, že Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Horizon Forbidden West a i Sackboy A Big Adventure vyjdu aj pre PlayStation 4, takže nakoniec Ghost of Tsushima nebola posledná veľká exkluzivita pre zatiaľ stále aktuálnu konzolu od Sony. Samozrejme, verzie pre PS4 neponúknu vylepšenie a funkcie spojené s PS5, no s tým je jednoducho potrebné počítať. Jim Ryan, prezident Sony Interactive Entertainment, v rozhovore pre The Washington Post uviedol, že si v Sony uvedomujú skutočnosť, že mnoho hráčov zatiaľ neprejde z PlayStation 4 na PS5, a tak chcú i týmto verným a pre Sony dôležitým fanúšikom, ponúknuť možnosť zahrať si niektoré s pripravovaných hier, keďže je na svete viac ako 110 miliónov majiteľov PlayStation 4.

Na PlayStation 5 dorazí ešte jedna novinka, a to PlayStation Plus Collection. V rámci predplatného dostanete k dispozícii knižnicu PS4 hier, pričom na launch má byť pripravených 18 first-party hier plus desiatky multiplatformových titulov, no počet bude, samozrejme, narastať. V ponuke budú obľúbené vynikajúce exkluzivity od Sony (Bloodborne, Uncharted 4: A Thief’s End, The Last of Us Remastered, a tak ďalej), no chýbať nebudú ani multiplatformové hry, ako napríklad Battlefield 1, či Persona 5. Presný zoznam zatiaľ nepoznáme, na túto informáciu si ešte budeme musieť počkať. Zároveň bolo potvrdené, že 99.9% hier z PS4 bude fungovať v rámci spätnej kompatibility i na PlayStation 5.

Novinku nemožno zakončiť ničím iným, než správou, ktorá mnohým hráčom dozaista urobila ešte väčšiu radosť ako oznámenie dátumu vydania PS5, pretože Sony na úplný záver prezentácie PlayStation 5 Showcase zaradila oznámenie God of War: Ragnarök. Hoci sme z hry nevideli nič, no krátky, atmosférou nabitý teaser prezradil, že hra, ak nedôjde k odkladu, dorazí už budúci rok.

Zdroje: PlayStation.Blog, PlayStation 5 Showcase, tlačová správa

Komentuj!