Register

A password will be e-mailed to you.

Nová konzolová generácia sa nezadržateľne blíži, i keď informácie sa k nám dostávajú iba naozaj pozvoľným tempom. Zmena nastala v “tábore zelených”, nakoľko Microsoft po úniku z dôveryhodných zdrojov už naozaj nemal na čo čakať. Poďme si teda odpovedať na to najdôležitejšie – kedy a za koľko?

V prvom rade tu máme potvrdenie existencie menej výkonného Xboxu Series S, ktorý by mal potešiť najmä tých hráčov, pre ktorých je kľúčovým parametrom pri kúpe cena. Pre Ameriku bola cena stanovená na 299$, pre Českú republiku 7999 Kč, no a u nás je cena stanovená na sumu 299€.

Výkonovo bude nový Xbox, samozrejme, zaostávať, no ak si vystačíte s cielením na 1440p (podporovaný framerate až do 120fps), upscalovaním do 4K, raytracingom a nebude vám chýbať optická mechanika, potom vás možno Xbox Series S zaujme. Microsoft konzolu prezentuje ako next-gen zariadenie, no hrubý výkon zhruba 4 TFLOPs vzbudzuje v hráčoch pochybnosti, pretože napríklad taký Xbox One X má v reči TFLOPs čísel o 2 TFLOPs viac výkonu. Nemožno však porovnávať zariadenia aktuálnej generácie s hardwarom budúcej generácie, pretože ide o inú architektúru.

Samozrejme, nebude chýbať rýchly 512GB SSD disk, rýchle nahrávacie časy, funkcia Quick Resume a Xbox Velocity architektúra. Cenu sme si prezradili, no zabudnúť nemožno ani na dátum vydania, ktorý znie 10. november tohto roku. A aby sme nezabudli, pôjde o ten najmenší Xbox doposiaľ.

V rovnaký deň príde do predaja aj hlavná hviezda v portfóliu Microsoftu – Xbox Series X. S dátumom vydania sme sa dozvedeli aj cenu, ktorá bola stanovená na 499$ pre Ameriku, 12999 Kč pre Česko, u nás a v Európe zase 499€. Cena je tým pádom rovnaká, akú mal pri štarte Xbox One, i keď tam si hráči priplácali za dnes už mŕtvy Kinect.

Ak sa chystáte kupovať niektorú z týchto konzol, predobjednávky odštartujú 22. septembra. Dá sa očakávať, že zásoby budú vzhľadom na aktuálnu situáciu obmedzené, čiže kto zaváha, pravdepodobne príde skrátka a bude musieť počkať na druhú várku zásob. Na launch je pripravený Assassin’s Creed Valhalla (10. november je nový dátum vydania) a Gears Tactics, no na nejakú first-party “bombu” si budú musieť priaznivci počkať.

Zároveň sme sa dozvedeli, že koncom roku zamieri do predplatného Xbox Game Pass Ultimate aj knižnica hier z EA Play, takže budú mať fanúšikovia tohto predplatného k dispozícii ešte viac hier než doposiaľ. Platí to ako pre Xbox, tak i pre PC variant a navyše bez zvýšenia ceny predplatného.

Čo na nové konzoly, ich ceny a dizajn hovoríte? Páči sa vám po dizajnovej stránke skôr Xbox Series X, alebo menší a lacnejší Xbox Series S?

Zdroje: tlačová správa, Twitter

Komentuj!