Register

A password will be e-mailed to you.

​Skontrolovať, naštartovať, vzlietnuť a pristáť

V rámci hlavného herného módu, v ktorom strávite najviac času, môžete zostaviť kompletný letový plán a vydať sa na cestu doslova kamkoľvek na svete. Znie to možno fantazmagoricky, no je to tak. Vo Flight Simulatore môžete skutočne precestovať celý svet a to vo fotorealistickej grafike. Akousi tradíciou v tejto sérii sa stáva i prelet nad vlastným domom, no a aj v tomto dieli som našiel ten môj.

Verzia Premium Deluxe ponúka až 30 dostupných lietadiel. Vybrať si môžete medzi malými vrtuľovými lietadlami (z mnohých spomeniem obľúbené Diamond Aircraft DA62, ICON A5, Texton Aviation Beechcraft Bonanza G36 ), tradičným dvojplošníkom Aviat Pitts Special S2S, no nechýbajú tu ani obrovské dopravné koráby v podobe Airbus A320neo, Boeing 747-8 Intercontinental, Boeing 787-10 Dreamliner. Skvelo si polietate aj na prúdových lietadlách Textronoch Aviation (Cessna Citation CJ4, Cessna Citation Longtitude).

Výber lietadla by však mal byť priamo podriadený plánovanej ceste. Poďme sa teda pozrieť na to, čo a ako sa dá naplánovať. Tvorba letového plánu je základnou aktivitou, od ktorej sa odvíja zvyšok nastavení, a teda aj samotný výber vhodného lietadla. Letiská pre vzlety/pristávania si môžete vybrať buď manuálne, z glóbusu, pripomínajúceho Google Earth, alebo z menu za pomoci pohodlného vyhľadávača. Ak viete, čo chcete, nájdete to takto rýchlejšie.

Hneď zo začiatku ma šokovala databáza dostupných letísk a je úplne jedno, kde ho hľadáte. Ak sa tam fyzicky nachádza, je obrovská pravdepodobnosť, že ho v titule nielen nájdete, ale budete schopní z neho vzlietnuť, či naň pristáť. To, že tu nájdem letisko M.R Štefánika v Bratislave, som ako-tak tušil, ale že budú prítomné aj tie absurdne malé a dokonca i športové, ma šokovalo. Čiže, ak by ste niekedy túžili preletieť z letiska v Mníchove do Sliača s medzipristátím vo Vajnoroch, nech sa páči. Po ceste možno stihnete zavítať aj do Hontianskych Nemiec. Pre gurmánov nechýba ani komplexné nastavenie počasia, či simulovanie poškodenia konkrétnych systémov počas letu. A, samozrejme, mnoho ďalších nastavení lietadla…

Okrem samotného plánovania zastávok a výberu lietadla, môžete opäť nastaviť asi všetko, čo sa na lietadle nastaviť dá. Priznám sa, nie som fanatický fanúšik a už vôbec nie som expert na letectvo, takže väčšine aj tak nerozumiem. Kúzlom však zostáva, že mnohému ani rozumieť nemusíte, hra je totiž extrémne prístupná aj pre úplného laika. V praxi hra posúva dostupnosť až na taký level, že samotné lietadlo nemusíte vlastne ani vôbec ovládať. Ak máte záujem, stačí zadať letový plán, a umelá inteligencia sa postará o všetko ostatné. Od vzletu, po nasmerovanie lietadla, kontrolu systémov pred vzletom, kontrolu vysielačky, až po pristátie. Hra sa tým pádom stáva miesto simulátora emulátorom.

Ak však túžite zažiť to pravé, po vypnutí asistentov prichádza na rad (pre mnohých) náročnejší režim. Tam už musíte mať nejaké základné znalosti o tom, ako funguje lietadlo, či už po technickej stránke, alebo po stránke samotného ovládania. Ak patríte k tomu promile populácie, ktoré absolvovalo letecký výcvik a lietate i v reálnom svete, čaká na vás tradičný checklist pri vzlietnutí, možnosť ovládať počas letu vysielačku, a samozrejme, aj možnosť vypnúť všetkých „pomáhačov“ a užiť si pilotovanie lietadla plnými dúškami.

Na pohodlné ovládanie lietadla si však určite zaobstarajte minimálne gamepad s analógovými páčkami. Ak chcete viac, vždy môžete dokúpiť špecializovaný herný ovládač (Joystick) s pákou, akú nájdete aj v kokpite. Podpora rôznych ovládačov je široká a ak tomuto žánru podľahnete, množstvo príslušenstva, ktoré vám môže pristáť na stole skrz Flight Simulator, je vysoké. Či však už použijete spomínaný gamepad, alebo špecializovaný ovládač, klávesnice a myši sa nezbavíte. Za pomoci rôznych, plne konfigurovateľných, klávesových skratiek totiž môžete ovládať jednotlivé prvky kokpitu lietadla. Ako letcovi amatérovi mi každopádne postačovalo ovládanie za pomoci Xbox One gamepadu a po premapovaní základných funkcií, potrebných pre jednoduchý let, som používal klávesnicu a myš iba minimálne. Hra sa dá ovládať aj výlučne týmto spôsobom, no je to trochu nepohodlné. Klávesnicu a myš odporúčam len v prípade, keď sa neplánujete aktívne zapájať do samotného letu a túžite iba po prehliadke okolia.

Recenzia pokračuje na ďalšej strane, po kliknutí na tlačidlo “3” nižšie.

Komentuj!