Register

A password will be e-mailed to you.

Po rokoch k nám dorazilo pokračovanie série Desperados. Taktickej stratégii vdýchli dušu tvorcovia Shadow Tactics: Blades of Shogun, čo je prísľubom atraktivity titulu. Podarilo sa im však nadviazať na výnimočnosť tejto série?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Korene série Desperados siahajú až do roku 2001, kedy si úvodný titul Desperados: Wanted Dead or Alive vyslúžil vysoké hodnotenia, aj priazeň fanúšikov. Podobne dobrá stratégia z westernového prostredia na trhu nebola a herný žáner zažíval azda svoje najlepšie časy. Pokračovanie s prívlastkom Cooper’s Revenge sme spoznali v roku 2006, nasledované titulom Helldorado. Pôvodní vývojári, herné štúdio Spellbound Entertainment, však postúpilo všetky práva v roku 2013 vydavateľstvu THQ Nordic. Trvalo niekoľko rokov, kým vydavatelia našli vhodných vývojárov, a tak sme si ďalšie pokračovanie známej série mohli zahrať až od júna tohto roka.

Taktický herný štýl, akým sa hrdí aj séria Desperados, poznáme už od 90. rokov vďaka rodine titulov Commandos. Strategické presúvanie sa jednotlivcov po mape v reálnom čase, neustále skrývanie sa a stealth akcia k tomu to majú v dnešnom svete extra dynamických titulov naozaj náročné. Hier z tohto žánru je ako šafranu, vyžadujú totiž trpezlivosť a tou mnohí dnešní hráči nedisponujú. Štúdio Mimimi Games však dobre vedelo, pre koho titul pripravuje. Fanúšikovská základňa série Desperados je široká a stávka na ich vernosť vyšla. Navyše, v Mimimi si svoje schopnosti dobre otestovali tvorbou Shadow Tactics: Blades of the Shogun, pomerne úspešným taktickým titulom z prostredia feudálnej Ázie.

Tretie pokračovanie série je akýmsi prequelom. Očakávať môžete rovnakého hlavného hrdinu Johna Coopera, ale aj rôzne odkazy na predošlé diely. Úvodom hry vás bude sprevádzať skúsený otec, ktorý malému Johnovi predstaví rôzne techniky postupu.

Celkovo hráča čaká 16 rôznych misií na naozaj rozľahlých mapách a k tomu niekoľko barónových misií na tých istých mapách, ale s inými nepriateľmi. Úvodné prejdenie jednotlivých misií môže trvať hodiny, treba sa pripraviť na množstvo neschodných ciest a častý save & load, s čím samotná hra počíta. Keďže pozície nepriateľov sú predskriptované, opakované pokusy prejsť jednotlivé misie môžu končiť úspechom už po pár minútach, a aj v tom sa skrýva čaro taktických stratégií.

Väčšinu misií pritom neodohráte osamotení, ale s pomocou vašich kumpánov. Každý z charakterov má unikátne schopnosti a špeciálnu výbavu. Johnov nôž, ktorým dokáže mimoriadne presne hádzať, dopĺňa minca určená na vábenie pozornosti nepriateľov a tiež revolver. Naproti tomu vaša prvá posila, Doc McCoy, efektívne využíva svoj medicínsky kufrík so smrtiacou injekciou a ešte popri tom stíha uštedriť aj nejaký ten headshot puškou.

Sadisticky pôsobí silák menom Hector Mendoza, ktorý dokáže odniesť až dve telá naraz. Nepriateľov pritom chytá do medvedej pasce, s ktorou má vrúcny vzťah a na tých najodolnejších má pripravenú sekeru. Ženský princíp v hre zastupujú pôvabná Kate O’Hara a šamanka Isabelle Moreau. Prvá z nich dokáže chlapa zaujať svojimi prednosťami a skoliť  parfémom, prípadne kopancom na citlivé miesta. Druhá menovaná využíva svoje techniky na ovládanie mysle a pohybu, prípadne dokáže dvoch nepriateľov prepojiť jedovatými šípkami. Ak padne jeden, padne aj druhý.

Jednotlivých pomocníkov si pri vstupe do levelov neviete navoliť, ale sú pevne preddefinovaní. Musíte sa tak naučiť majstrovsky používať ich unikátne schopnosti, inak prudko špecifické levely jednoducho nespravíte. Platí pritom, že nie každý dokáže plávať, či pohybovať sa rovnako rýchlo.

Váš postup misiami môže byť naozaj rôznorodý. V niektorých stačí prísť a vykosiť protivníkov, inde sa musíte umne infiltrovať a niečo ukradnúť či vykonať vraždu a zase nenápadne uniknúť. Môžete sa pritom zvoliť cestu tichého zakrádania sa (na čo je táto hra určená), ale aj rambo prístup, ktorý je pri značnej presile nepriateľov málokedy vhodnou voľbou.

Mapy sú naozaj rozsiahle a mimoriadne premyslené, level dizajn páni v Mimimi Games dotiahli do dokonalosti. Pohľad kamery viete rotovať a približovať tak, aby ste si čo možno najviac uľahčili postup v hre a užili detailnosť prostredia. To je pritom v mnohých prípadoch interaktívne a zdá sa, že nič v hre nie je umiestnené náhodou. V bahnitom teréne zanechávate stopy, ktoré zalarmujú nepriateľov, inde viete použiť balvan na zatarasenie cesty. Prostredie je dynamické, a tak ak niekde sfúknete petrolejovú lampu aby ste sa pod rúškom tmy premiestnili, niekto ju skôr či neskôr opäť rozsvieti.

Nepriatelia sú rôzneho typu a je nevyhnutné sa ich naučiť rozlišovať. Zatiaľ čo bežných banditov prekabátite ľahko aj Johnovou mincou, tých, čo nosia pončo, musíte zo svojich pozícií vylákať inak. Tých najsilnejších s dlhými tmavými kabátmi dokáže ručne skoliť iba silák Hector. Nepriatelia sa pritom navzájom kryjú pohľadom a odstrániť ich bez spustenia paniky a alarmu nie je jednoduché.

Vtedy prichádza do hry takzvaný Showdown mód. V ňom viete zastaviť čas na dobu nevyhnutnú na naplánovanie útoku. Ten pritom môžete plánovať s viacerými postavami naraz, a to aj v niekoľkých krokoch. Následne len spustíte akciu a užijete si pohľad na takticky dokonalý útok, ktorý sa krok po kroku odohrá v niekoľkých sekundách a vy ste len pasívnym divákom. Môžete tak napríklad zložiť niekoľko banditov súčasne.

Základom úspešného postupu je sledovať pohyb nepriateľa a takisto jeho pozornosť. Výseky kružnice signalizujú, kedy a kam sa bandita pozerá, na základe čoho môžete plánovať postup mapou. V dostatočnej vzdialenosti sa pritom stačí ukryť za prekážku a počkať, ak ste príliš blízko, musíte sa schovať do kríkov. Tam patria aj všetky mŕtvoly, ktorých nájdenie automaticky spustí alarm a privolá posily.

Príbeh hry nepatrí medzi skvosty herného priemyslu, ale je pozitívne, že jednotliví hrdinovia spolu komunikujú vo výborne nadabovaných rozhovoroch. Celú hru sprevádza tematický hudobný sprievod, ktorý dotvára celkový pocit z hry.

Pokračovanie známej série jednoznačne vyšlo. Štúdio Mimimi Games zúročilo svoje skúsenosti z tvorby Shadow Tactics a Desperados III je absolútnou špičkou žánru. Nie je to však masová záležitosť a na vyššie obtiažnosti si trúfnu naozaj len tvrdohlaví a trpezliví jedinci.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Desperados III - Vydarené pokračovanie klasiky
Desperados III je titul s vynikajúcou atmosférou, ktorý prenesie hráča do westernových čias a nevyhnutne ho prinúti uvažovať nad každým jedným krokom. Jednotlivé misie vyžadujú pri prvom pokuse poriadnu porciu času, čo môže mnohých demotivovať. O to slastnejšie však chutia výhry a postup. Pre milovníkov taktických stratégií je Desperados III povinnosťou, nakoľko titulov tohto typu je málo, a tento patrí k absolútnej špičke.
Pozitíva
  • Vynikajúca atmosféra a soundtrack
  • Obrovské a detailné levely
  • Variabilita jednotlivých charakterov (kladných aj záporných)
Negatíva
  • Občas neposlušná kamera
  • Nevyhnutná dávka trpezlivosti
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
95%

Komentuj!