Register

A password will be e-mailed to you.

Heavy Rain, Beyond: Two Souls, Detroit: Become Human a Death Stranding. Ak sa pýtate, čo majú tieto hry spoločné, tak to, že boli svojho času ohlásené výlučne na konzoly PlayStation, len aby sa nakoniec prekvapivo vzdali svojej exkluzivity. Iste, v prípade Death Stranding išlo skôr o časovú záležitosť, no to vôbec nič nemení na tom, že japonský gigant Sony pôvodne nezvykol púšťať nimi vydávané tituly mimo vlastných konzol. No doba sa zjavne mení a najnovšie sa do tejto skupiny pridáva i ďalší kúsok – Horizon Zero Dawn.

Recenzovaná verzia: PC

Ak ste počas predošlých rokov žili v jaskyni, v krátkosti si pripomeňme tento titul, ktorý žal v roku 2017 jeden úspech za druhým a v konečnom zúčtovaní ho porazila iba posledná Zelda s podtitulom Breath of the Wild. Horizon Zero Dawn je zasadený do post-apokalyptického sveta, v ktorom sa ľudstvo vrátilo naspäť k prírode, no už jeho letmá návšteva prezradí, že staré časy sú dávno minulosťou. Okrem občasne roztrúsených zrúcanín a iných reliktov sa totiž po jeho pláňach preháňajú i robotické stroje, pripomínajúce divé zvery. Nikto nevie odkiaľ prišli a ani prečo sú každým rokom čoraz agresívnejšie, no isté je, že predstavujú hrozbu. A práve do tohto sveta je zasadený príbeh Aloy, mladej lovkyne, ktorá snaží vypátrať, prečo bola ihneď po svojom narodení poslaná do vyhnanstva. Podarí sa jej nájsť vytúžené odpovede a vyhľadať svoju biologickú matku? Samotný dej však toho ponúka oveľa viac.

Jednoznačným plusom titulu je už len jeho zasadenie, ktoré ma ďaleko od bežných post-apokalyptických vízií. To nie je nepodobné nedocenenému kúsku Enslaved: Odyssey to the West, no narozdiel od neho je väčšina diania situovaná do farebne ladených a patrične variabilných prírodných kulís, čím miestami až konkuruje Pandore z Avataru. Tú pritom až tak výrazne nepripomína a ak aj náhodou niečím, tak hlavne tým, že na každom kroku vás chce niečo zožrať. Pri voľnom brázdení si totiž musíte dávať obrovský pozor na to, cez aké územie práve prechádzate a či niekomu nenarušujete výbeh. Samotný príbeh je inak v podstate štandardný, no veľmi dobre podaný a s výbornou ústrednou protagonistkou. Aloy je totiž správne sympatická a kvalitne napísaná hrdinka, s ktorou sa dá veľmi ľahko stotožniť a držať jej počas tŕnitej cesty palce – a to prosím pekne bez toho, aby na vás útočila lacným sexapelom. Takto nejak by to pritom malo fungovať všade.

Pokiaľ ste náhodou hrali posledné dva diely Assassin’s Creed, v titule od Guerrilla Games sa budete cítiť ako doma. Ubisoft flashbacky som tu chytal pomerne často a týkalo sa to aj vedľajšieho obsahu, ktorý – povedzme si pravdu – za tým hlavným predsa len zaostáva. Nie výrazne, ale zaostáva. Vedľajšie úlohy sú citeľne jednoduchšie, okrem nich tu nájdete i ešte menej príbehovo ladené Errands a to všetko dopĺňajú klasické aktivity, ktoré sa priebežne opakujú, vrátane hromady zberateľských predmetov. Že to neznie až tak lákavo a nie je hodné titulu, ktorý bol svojho času mnohými vynášaný do nebies? Jedným dychom však treba dodať, že súčasný svet je natoľko atraktívny a zaujímavo vystavaný, že ho skrátka budete chcieť objavovať. A čo je dôležité, je naozaj premyslený, takže sa vám nikdy nestane, že nadobudnete dojem istej samoúčelnosti. K tomu prirátajte i mimoriadne šikovný súbojový systém, kde vám nestačí bezmyšlienkovite máchať kopijou, či strieľať lukom a to všetko vám pomáha vymaňovať sa pri prieskume z rutiny.

Jedinou výraznejšou vadou na kráse je azda len priveľká koncentrácia nepriateľov na jednotlivých úsekoch a nielen v tomto smere bol napríklad predvlaňajší Red Dead Redemption 2 výrazne lepší. Je však fér porovnávať absolútneho kráľa v spracovaní otvoreného sveta s hrou ktorá navyše vyšla ešte pred ním? Sami uznáte, že asi nie, no aj s prihliadnutím na to, že konkurencia to už dokázala lepšie, patrí Horizon Zero Dawn medzi užšiu špičku v rámci podobne ladených titulov – a to nielen vo vyššie spomínanom aspekte. Čo by malo už samo o sebe zodpovedať otázku, či má dielo Guerilly čo ponúknuť aj po troch rokoch od vydania. Samozrejme, že má. Za ten čas totiž nijak zvlášť nezostarlo a len vizuálne dá sa bez problémov porovnávať s absolútnymi AAA novinkami, ktoré vychádzajú či už multiplatformne, alebo exkluzívne.

Aby som však uviedol veci na správnu mieru, PC verzia nie je úplne identická ako tá, ktorá sa pred rokmi dostala k hrdým vlastníkom PlayStation 4. Po novom je totiž prítomných viacero vylepšení grafického typu ako odomknutý framerate, podpora širokouhlých monitorov, kompletne dynamická tráva a tak podobne. Jednoducho povedané, vylepšenia, ktoré dostane PlayStation 5 update, no nakoľko k nemu zatiaľ nedošlo, bez okolkov môžem vyhlásiť, že PC port je aktuálne tou najlepšou verziou Horizon Zero Dawn, k akej sa môžete dostať. Jeho súčasťou je, pochopiteľne, i kvalitné rozšírenie Frozen Wilds a jediným argumentom proti tak môže byť iba trochu vyššia cena. Pokiaľ totiž chcete, na konzole od Sony si hru zoženiete lacnejšie, no to je už logická daň za menší upgrade a opustenie exkluzivity.

Ak sa vám zdá, že som toho napísal málo, máte v zásade pravdu. No nemá cenu rekapitulovať a hlbšie rozoberať niečo, čomu sme sa dopodrobna venovali v našej dobovej recenzii a od tej doby sa nijak radikálne nezmenilo. Mojim primárnym cieľom bolo zhodnotiť samotný PC port a ten sa viac-menej vydaril. S výnimkou až prehnane dlho bežiaceho úvodného benchmarku sprevádzaného chybovou hláškou po jeho skončení (a viem, že nie som jediný, komu sa to dialo), mi už hra následne šliapala veľmi dobre. Naozaj zásadné technické problémy sa mi od toho momentu vyhýbali, no nie som si istý, či budú aj ostatní hráči natoľko tolerantní k drobným nedostatkom typu spomínaného benchmarku.

Takže brať, alebo nebrať? To je otázka hodná Shakespearea, avšak odpoveď na ňu je podľa očakávania jednoduchá. Ak náhodou patríte k majiteľom PC zostáv, nemáte vôbec nad čím váhať. Iba sa tým zbytočne ochudobňujete o unikátny zážitok, o ktorí ste pritom už boli ochudobnení dlhé tri roky. A pokiaľ vám náhodou ušla PlayStation verzia a nechce sa vám čakať na next gen update, tak.. minimálne máte nad čím premýšľať.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

sony-logo

Horizon Zero Dawn Complete Edition - Príbeh Aloy už aj na PC
Horizon Zero Dawn Complete Edition na PC je momentálne najlepšou verziou oceňovaného open world titulu od Guerilla Games a už len z tohto pohľadu stojí za investíciu. PC hráči nemajú vôbec nad čím váhať.
Pozitíva
  • Kvalitne podaný príbeh a sympatická hlavná hrdinka
  • Audiovizuálne podmanivý zážitok s prepracovanou hrateľnosťou a kvalitným súbojovým systémom
  • Krásne spracovaný svet, ktorý je radosť obhajovať...
Negatíva
  • ...no trochu ho brzdí nie až tak prepracovaný vedľajší obsah
  • Pre niekoho možno i vyššia cena
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!