Register

A password will be e-mailed to you.

České štúdio Amanita Design je známe najmä hráčom, ktorí bažia po originálnych a nekonvenčných herných zážitkoch. Z dielne týchto autorov vzišli nadmieru unikátne projekty ako Chuchel, séria Samorost alebo Botanicula. Už pred pár rokmi sme sa dozvedeli, že sa v útrobách štúdia pracuje na novinke menom Creaks, ktorá ponúkne tradičnú adventúrnu hrateľnosť v hororových kulisách. Najnovší launch trailer prezradil dátum vydania, ktorý je za rohom.

Sprievodná ukážka láka na silne štylizované (ako je to pri tvorbe týchto tvorcov zvykom) prostredia, ktoré evokujú ručne kreslené rozprávky. Pochopiteľne, v tomto prípade je to skôr groteskný príbeh Tima Burtona, než nežná a milá poviedka dedka večerníčka.

Z traileru je evidentné, že nás čakajú rozličné hádanky, ktoré sa spravidla skladajú z interakcie s konkrétnymi predmetmi. Dôležitú rolu v celom príbehu zohrá i svetlo a lampy, nakoľko hlavného hrdinu chránia pred početnými nebezpečenstvami v podobe akýchsi monštier. Svoje zastúpenie tu nájdu i kreatívne minihry, nakoľko českí tvorcovia nezriedka prichádzajú s výbornými a doposiaľ nevidenými nápadmi. Toho dôkazom sú aj komické príhody vyššie spomínaného Chuchela, ktoré pozostávali výhradne z originálnych, no značne simplicitných, aktivít.

creaks1

Popis videa hovorí jasne, Creaks vyjde 22. júla 2020, teda za necelý týždeň. Pomerne nezvyčajne si ho budete môcť zakúpiť na širokej škále rôznych platforiem. Je síce pravdou, že projekty od Amanita Design sa väčšinou pozrú výhradne na osobné počítače a mobilné zariadenia, avšak hororový unikát je povestnou výnimkou, ktorá potvrdzuje zaužívané pravidlo.

V prípade, že vás vizuálne podmanivá a hrateľnosťou určite nezvyčajná záležitosť zaujala, zahrať si ju budete môcť prostredníctvom konzol terajšej generácie, teda PlayStation 4 a Xbox One. Chýbať nebude hybridné Nintendo Switch, no a samozrejme ani PC (novinka je dostupná na Steame). Preto ak chcete podporiť kvalitnú nezávislú tvorbu, zapíšte si do kalendára vyššie zmienený dátum. Dovtedy si môžete vyskúšať staršie projekty autorov, ktoré nepochybne vďaka príjemne krátkej hernej dobe stihnete pokoriť.

Zdroj: YouTube.com

Komentuj!