Register

A password will be e-mailed to you.

V závere predošlého pracovného týždňa spoločnosť Lenovo usporiadala predstavenie svojich noviniek na tento rok. Reč prišla nielen na produkty z hernej série Legion, no i novú spoluprácu Lenova s Ducati a chýbať, samozrejme, nemohli ani produkty ThinkPad.

Ak patríte medzi priaznivcov značky Lenovo a ich hernej divízie, potom sa môžete tešiť na “merch”, ktorý pribudne do portfólia produktov. Dôležitejšie však je, že na náš trh konečne pomaly prichádzajú produkty pre tento rok. Notebooky prešli zmenou, pretože modely Y540 sú preč a až na výnimku Y740s i štandardný rad Y740. Po novom sa totiž dočkáme modelov Legion 5 a Legion 7.

Vlajkovou loďou bude model Legion 7i, ktorý bude k dispozícii s 15″ displejom, celokovovým šasi, procesormi Intel Core i9 H-Series 10. generácie a grafickými kartami GeForce RTX. V najvyššej špecifikácii bude k dispozícii až GeForce RTX 2080 Super s Max-Q dizajnom, no v ponuke budú aj konfigurácie s grafickými kartami a procesormi nižších tried. Okrem toho sa možno tešiť na IPS displeje (144 Hz alebo 240 Hz) so svietivosťou až 500 nitov, klávesnicu Lenovo Legion TrueStrike s anti-ghostingom a rýchlou odozvou a chladenie Legion Coldfront 2.0. Na vylepšené chladenie s Vapor chamber je Lenovo obzvlášť hrdé, nakoľko podľa nezávislých testov je natoľko účinné, že notebook dokáže fungovať až 9 hodín hrania pri maximálnej záťaži bez toho, aby došlo k obmedzeniu výkonu kvôli prehrievaniu komponentov.

Skvelou správou je, že Lenovo upravilo napájacie adaptéry, vďaka čomu je až o 30+% tenší v porovnaní s minuloročnými “lopatami”, ktoré boli dodávané k modelom Y540 a Y740. Samotná batéria má kapacitu 80 Wh, čo by pri bežnej práci malo postačovať na 8+ hodín prevádzky. K dispozícii bude aj rýchlonabíjanie Rapid Charge Pro, ktoré zabezpečí nabitie batérie z nuly na 60% za zhruba 30 minút. Lenovo počúva odozvu od svojich priaznivcov a recenzentov, takže na svojich produktov upravuje to, čo je naozaj potrebné. Pokiaľ máte o Lenovo Legion 7i záujem, notebooky budú k dispozícii od 1849€ v závislosti od konfigurácie.

Mainstreamom v hernom portfóliu bude Lenovo Legion 5i a Legion 5. V podstate pôjde o rovnaké notebooky, no modely s písmenom “i” v názve budú osadené procesormi od Intelu, no a modely bez písmena za číslom pre zmenu budú mať procesory AMD Ryzen 7. V ponuke bude ako 15″, tak i 17″ prevedenie a rôzne grafické karty, pričom vrcholom v ponuke bude RTX 2060. Samozrejmosťou sú, ako aj pri Legion 7i, rýchle operačné pamäte, SSD disky, vyššie zmienená TrueStrike klávesnica, Wi-Fi 6, displeje so svietivosťou 500 nitov (60/120/144/240 Hz). Modely s 15″ displejmi by už mali mať predajcovia skladom, pričom ceny začínajú na 959€ pre verziu 5i a 929€ pre modely Legion 5. Notebooky Legion 5i so 17″ displejmi začínajú na cene 1289€.

Špecialitou v ponuke bude model Legion Y740s, ktorý bude vynikať tým, že nebude mať dedikovanú grafickú kartu. Výhodou notebooku bude prenosnosť, nakoľko bude vážiť iba 1.7 kilogramu a mať hrúbku 14.9 milimetra. Až na chýbajúcu dedikovanú grafickú kartu sa však notebook nemá za čo hanbiť. Nenechajte sa pomýliť, notebook bude mať na hranie dostatok výkonu, pretože vďaka Thunderbolt 3 k nemu bude možné pripojiť eGPU v podobe Legion Booststation. Na cestách vás teda nebude trápiť váha, no a doma budete mať výkonu na rozdávanie, keďže prídavná stanica podporuje najmodernejšie grafické karty. Do Booststation navyše možno umiestniť ako karty GeForce, tak i AMD Radeon. Notebook Legion Y740s bude na našom trhu dostupný od augusta 2020 za ceny začínajúce na 1499€, no a Legion Booststation bude začínať na 399€, pričom na výber bude bundle s RTX 2060, alebo Radeon RX5700XT.

Nezabudlo sa ani na priaznivcov desktopov. Na výber bude z Legion Tower 7, Tower 5 a IdeaCentre Gaming 5. Aktuálne máme informácie o Tower 5, ktorý dorazí po letných prázdninách, a teda v septembri. Cena s AMD Ryzen procesormi bude začínať na 1299€, pričom, ako už je zvykom, bude na výber z viacerých hardwarových konfigurácií. To najpodstatnejšie sú procesory Intel Core/AMD Ryzen a taktiež i rôzne grafické karty GeForce, či AMD. Ak by ste sa pre tento produkt rozhodli a chceli by ste v budúcnosti robiť upgrade, Lenovo myslelo i na túto oblasť, takže výmena komponentov bu beznástrojová.

Lenovo nezabudlo ani na tých, čo potrebujú monitory. Tešiť sa možno na model G34w, ktorý ponúkne zakrivený 34″ VA panel. Zakrivenie 1500R ponúkne lepšie vtiahnutie do deja, no to, samozrejme, nie je všetko. Hráči ocenia aj 144Hz obnovovaciu frekvenciu, odozvu 1ms, AMD FreeSync, či 2K rozlíšenie. Cena za Lenovo G34w je 549€. Okrem tohto monitoru sa bude možné poobzerať aj o po monitoroch G32qc a Q27h.

Na akcii dostali priestor aj tablety, ktoré sa, aspoň v prípade spoločnosti Lenovo, tešia obľube. V portfóliu pre rok 2020 je model Yoga Duet 7i, ktorý ponúkne 13″ 2K displej, výdrž 12 hodín na jedno nabitie, Intel procesory 10, generácie, 4 rôzne polohy zariadenia, WiFi 6 a chýbať nebude ani podpora LTE. Pre kreatívne duše, prípadne pre ľudí pracujúcich s grafickými programami bude k dispozícii príslušenstvo v podobe e-Color Pen, ktoré uľahčí a zefektívni prácu. Jeho váha je iba 25 gramov, pričom na jedno nabitie by pero malo vydržať až 25 dní. Pripájať sa bude za pomoci Bluetooth 5.0, no a skvelou a užitočnou “vychytávkou” bude možno vybrať a uložiť si konkrétnu farbu pritlačením hrotu pera na miesto s danou farbou. Zariadenie však nebude lacnou záležitosťou, pretože jeho odporúčaná cena je 1259€. Dostupnosť je naplánovaná na druhú polovicu augusta. Lacnejším modelom bude IdeaPad Duet 3i, ktorý dorazí v septembri za 369€. Prím bude hrať prenosnosť, čomu je prispôsobená veľkosť a i váha 0,86 kilogramu. Uspokojiť sa však treba s Intel Pentium procesorom. Chýbať však nebude podpora pre LTE, klávesnica s Bluetooth 5.0 a stojan pre rôzne polohy zariadenia.

Nezabudlo sa ani na priaznivcov All-in-One riešení. Konkrétne pôjde o modely IdeaCentre AIO 3/3A, ktoré doplní ešte vyššie postavený model IdeaCentre 5i. Na náš trh si tieto modely nájdu už čoskoro – AIO 3 dorazí koncom júla za 429€, AIO 5 pre zmenu až v septembri za 739€.

Lenovo nám predstavilo aj horúcu novinku ThinkPad X1 Fold, a teda prvý skladateľný notebook značky Lenovo. Základom je 2K OLED displej, ktorý možno využívať buď celý, prípadne rozdelený, no ak budete mať chuť urobiť zo zariadenia “klasický” notebook, jednoducho spodnú stranu prekryjete Bluetooth klávesnicou, ktorá sa vďaka bezdrôtovému nabíjaniu zároveň i nabije. K dispozícii bude aj 5G variant, no ako voliteľný. Notebook X1 Fold bude potiahnutý kožou, ktorá nielenže ochráni zariadenie, ale dodá mu i dávku luxusu. Na jedno nabitie by mal X1 Fold vydržať až 11 hodín, no a ak budete notebook brávať na cesty, potešia kompaktné rozmery a i nízka váha pod 1 kg. Voliteľným príslušenstvom bude Lenovo Mod Active Pen. Cena a dostupnosť je zatiaľ otázna, no vzhľadom na jedinečnú koncepciu nepôjde o lacné zariadenie.

Zástanci ThinkPad produktov sa iste potešia novinke ThinkPad X1 Carbon 8. generácie. Notebook stavia na odolnosti, ktorá vyhovela v armádnych testovaniach, a tak je notebook pripravený zvládnuť piesočné búrky, obliatie, či poriadny chlad. Na výber je voliteľný dotykový displej s PrivacyGuard funkciou, no záujemcovia môžu siahnuť aj po šifrovacej platforme dTPM. Nechýba pripojenie cez LTE, WiFi 6, či rýchle nabíjanie z 0 na 80% za necelú hodinu. Notebook už je u nás dostupný, a to za cenu od 2059€.

Opomenúť nemožno ThinkPad L13, a teda ľahké (1.38kg) zariadenie vhodné na cesty. Notebook ocenia najmä dámy, ktoré chcú ľahké, kompaktné a spoľahlivé zariadenie. Navyše, k dispozícii je viacero farebných prevedení. Okrem toho možno počítať s Intel Core 10. generácie, SSD diskom, rýchlymi operačnými pamäťami, či podporou WiFi 6. Cena L13 začína na 1029€, pričom notebook už je dostupný v predaji.

Ďalšou novinkou je ThinkBook Plus, ktorý ponúka 2 displeje. Štandardný displej je totiž doplnený čiernobielym displejom na hornom veku, ktorý poslúži na čítanie a zapisovanie poznámok i vtedy, ak máte notebook zatvorený. Nechýbajú reproduktory od Harman Kardon, ktoré vám pri pracovných hovoroch zabezpečia dobrú kvalitu zvuku. Samozrejmosťou sú najnovšie komponenty, celokovové prevedenie, WiFi 6, kompaktné rozmery a i dôležitá pomôcka v podobe pera, ktorý si budete zapisovať už spomenuté poznámky. Pokiaľ horný displej nepožadujete, prípadne nepotrebujete, je tu možno siahnuť po alternatíve v podobe Lenovo ThinkBook 13. Oba varianty sú už dostupné na trhu, pričom ThinkBook Plus zakúpite od 1349€, no a ThinkBook 13 zase za cenu od 889€.

Lenovo nezabudlo ani na asistenta, ktorý dostal názov ThinkSmart View. Zariadenie možno použiť ako sekundárny displej pri videokonferenciách, zatiaľ čo notebook/počítač používate na prácu. Zvládne aj akýkoľvek ďalší multitasking, pričom zariadenie chráni štvormiestny PIN a ak je spárované cez Bluetooth, zamkne zároveň i notebook. Asistent ThinkSmart View je už dostupný na slovenskom trhu, a to za cenu od 369€.

Na záver tu ešte máme spoluprácu Lenova a Ducati. Riešenia od Lenova bude spoločnosť Ducati používať pri vývoji a ovládaní svojich strojov, no pre nás je dôležitá najmä limitovaná edícia 14″ notebooku Lenovo Ducati 5. Ten vyniká najmä dizajnom, ktorý upúta pozornosť azda každého. Samozrejmosťou sú najnovšie komponenty, čítačka odtlačkov prstov, skvelá výdrž batérie, treba počítať s tým, že notebook nie je určený na hranie a ani náročnú prácu využívajúcu akceleráciu cez GPU, nakoľko tu nájdete iba integrovanú grafickú kartu. Zabudnúť nemožno ani na predĺženú záruku Premium Care na 3 roky miesto štandardných dvoch. Ak niekto hľadá štýlový notebook, prípadne doplnok ku svojej Ducati motorke, potom je toto tá správna voľba. Cena notebooku je 1099€, pričom aj vlastníte nejaký produkt od Ducati, dostanete zľavu v hodnote 200€. Treba však brať na zreteľ, že na náš trh príde iba 75 kusov, takže s nákupom nemožno priveľmi otáľať.

Zabudnúť nemožno ani na štatistiky, ktorými sa môže spoločnosť Lenovo pochváliť, pretože i napriek pandémii, vzrástol predaj herných notebookov Lenovo Legion počas Q2 2020 o 79%, vďaka čomu spoločnosť zaznamenala medziročný nárast predajov až o neuveriteľných 336%. Vďaka týmto číslám Lenovo dosiahlo 38% trhový podiel, čo je skvelý úspech. Ako vidieť, produkty od Lenova sa tešia obľube a nič nenasvedčuje tomu, že by sa na tom malo niečo zmeniť. Nám nezostáva nič iné, než sa na predstavené novinky tešiť.

Nakoniec by sme ešte chceli poďakovať spoločnosti Lenovo za pozvanie na prezentáciu noviniek.

Komentuj!