Register

A password will be e-mailed to you.

Tuzemských projektov nie je nikdy dosť. Hoci sme spolu s Českou republikou relatívne malými krajinami, pomerne často sa z našich končín do celého sveta distribuujú herné projekty. Či už sa jedná o megalomanské RPG menom Kingdom Come: Deliverance, prípadne zaujímavo sa javiaca vojenská variácia na koncept XCOM, na ktorej pracuje Neutraworks. V oboch prípadoch ide o atraktívne počiny. Tentokrát tu však máme niečo pre pravých herných gurmánov, ktorí si radi zahrajú počin z dôb minulých, akurát mierne oprášený a inovovaný. Čoskoro k nám totiž zavíta retro first person shooter akcia s názvom HROT.

Pomaly sa z retro FPS akcií stáva samostatný žáner. Na hernom poli si čoraz častejšie nachádzajú svojich fanúšikov a komunity týchto hier sa rozširujú. Koniec koncov, za posledné roky stačí spomenúť projekty ako napríklad DUSK, prípadne hravejší Project Warlock, ktorý dokonca odkazuje na mnohé filmové klasiky rokov osemdesiatych a deväťdesiatych. Ide pritom o funkčný koncept svižného strieľania, dobre vytvorených levelov, kreatívnych protivníkov a adrenalínového hudobného podkladu. Samozrejme, kľúč k úspechu znie na papieri jednoducho, ale prevedenie dôležitých súčastí podobnej hry nie je vôbec ľahkým orieškom a neraz si na ňom vývojári dokážu rozlámať chrup.

Paradoxne, práve z indie tvorby prichádzajú tieto klenoty, ktoré vzdávajú hold deväťdesiatkovej FPS dekáde, kedy sa tento žáner tešil kolosálnemu úspechu a popularite. Vyššie spomínané hry teda primárne prichádzajú od fanúšikov, ktorí ich milujú a chcú obšťastniť ďalších nadšencov svojím vlastným projektom. Veľmi podobne je na tom i český HROT. Ten je zasadený do fiktívnej verzie Československa po akejsi bližšie nešpecifikovanej katastrofe. Jej dôsledky sú každopádne očividné.

Z republiky sa stalo temné a daždivé miesto, v ktorom nájdete len nebezpečenstvo, radiáciu a hrôzostrašné kreatúry, na ktoré platí jediné – brokovnica, samopal alebo iné horúce olovo. Samotný Steam popis hovorí, že daná doba Československa bola strašná a rovnako strašná je i hra HROT. Titul je vizuálne ladený do tmavých hnedých farieb a vidieť na ňom zámerne pixelové grafické stvárnenie.

Zakladateľ štúdia Spytihněv, respektíve aj jeho jediný tvorca pracuje vo vlastnom hernom engine, ktorý je zrejme ideálny pre vyvíjanie klasickej “romerovskej” strieľačky. O to primárne autorovi ide, vytvoriť kvalitný retro projekt, ktorý bude unikátny práve kvôli jedinečnému zasadeniu, ktoré si z danej doby zoberie interiéry i exteriéry. Okrem toho nás popis na digitálnej platforme láka na tradičný zbraňový arzenál obohatený o nejaké vymoženosti v podobe vrhača guľových bleskov (tak znie oficiálny popis). V prípade, že sa ocitnete v nábojovej núdzi, vždy máte po ruke kosák a kladivo, ostatne ako správny socialista.

Momentálne sa zdá, že by HROT mohol sláviť podobný úspech ako vyššie zmienené tituly. My v tom autorovi každopádne držíme place a dúfame, že čoskoro uvidíme jeho projekt naživo a budeme si ho môcť plnohodnotne vyskúšať. Záverom ešte dopĺňame, že si novinku môžete dať do svojho zoznamu želaní na Steame a dávame do pozornosti oficiálny Twitter účet vývojára. V prípade, že by ste sa chceli podeliť so svojím názorom, pokojne tak urobte prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!