Register

A password will be e-mailed to you.

Spoločnosť ASUS sa popri obrovskej škále produktov, stará aj o nás hráčov vďaka produktom TUF Gaming a najmä ROG, ako som už spomínal aj v tomto článku. Nebudem vás tým, samozrejme, zbytočne zdržiavať, a preto sa rovno pozrieme aj na ďalšie “železo” z herných produktov, ktoré spadá do portfólia Republic Of Gamers. Privítajte ROG Zephyrus G15 (GA502IU).

To, že herné notebooky skryjú do vrecka aj poriadne výkonné herné PC, som sa už presvedčil pri predošlej recenzii notebooku Zephyrus S. A tak som aj pri testovaní a skúmaní, aký je nový Zephyrus G15 v podstate nečakal nič iné, ako poriadny výkon spojený s kompatibilitou a komfortom. No či tomu naozaj tak, sa dozviete po prečítaní preview z používania predprodukčnúej vzorky novinky Zephyrus GA502IU.

Balenie, ktoré už je známe

Ako už iste viete, jedná sa o produkt z rodiny ROG, takže nič iné, ako špičkové balenie som nečakal. Áno, v tej klasickej veľkej krabici s rúčkou bola telo menšej, komplexnejšia krabice, kde sa odklopilo krídlo a po menšom vytiahnutí sa notebook vysunul. Okrem manuálu, nabíjačky (180W) a notebooku som však v nej nenašiel už nič ďalšie. Samotné balenie je zvládnuté na jednotku – notebook je dobre ochránený a navyše, spomínanému vyklapaciemu mechanizmu nechýba určité čaro.

Dizajn a spracovanie – alebo ako sa lešteniu nevyhnete

Zephyrus G15 vyzerá skutočne elegantne a profesionálne. Logo ROG na hornom veku po novom nesvieti – niekomu to môže vadiť, no počas večera, respektívne noci vás podsvietené brandingové logo môže rušiť. Veko a šasi sú neskutočne náchylné na otlačky prstov a akékoľvek šmuhy – na tomto by sa do budúcna malo popracovať, odolnosť voči odtlačkom je v tomto prípade nedostatočná. Chcelo by to inú povrchovú úpravu, ktorá nebude takýto lapač odtlačkov.

Displej je na prvý pohľad obdobný skoro rovnaký ako u väčšiny notebookov zo série ROG Zephyrus. Obsahuje tenký 6.2mm matný rám, displej o veľkosti 15.6″ (taktiež matný), no kvôli kompaktným rozmerom treba počítať s absenciou webkamery. Celková hrúbka notebooku je iba 19.9 mm. V tomto prípade skutočne môžeme vravieť o tenkom hráčskom notebooku a s hmotnosťou len 2.1 kg je vhodný aj na časté presuny, či už do práce, alebo kvôli hraniu u priateľov alebo na LAN párty.

Klávesnica nemá RGB podsvietenie, no i podsvietenie bielou farbou postačuje. Tento variant je skvelý pri písaní alebo hraní, no všimol som si, že pri niektorých tlačidlách biele svetlo preniká až priveľmi a pôsobí mierne rušivo. Opäť sa nenašlo miesto pre numerickú časť klávesnice, ktorú by som ja osobne uvítal.

Hardware, ktorý prekvapí svojim výkonom

ROG Zephyrus G15 je k dispozícií v rôznych prevedeniach, buď s grafickou kartou GTX 1660Ti 60W alebo RTX 2060 65W. Taktiež s možnosťami rôznej veľkosti ukladacieho priestoru a veľkosti pamäte RAM. Prípadne s odlišnou obnovovacou frekvenciou obrazovky, a to 144Hz, alebo 240Hz. My v redakcii sme mali možnosť vyskúšať konfiguráciu Zephyrus G15, ktorá v sebe skrývala komponenty uvedené nižšie.

Procesor osadený v notebooku je AMD Ryzen 7 s označením 4800HS (8jadier/ 16 vlákien) a frekvenciou 2.9 – 4,2 GHz, pamäť RAM o veľkosti 32GB (DDR4), ukladací priestor zase dopĺňa rýchly NVMe 512GB disk a všetko uzatvárajú dve grafické karty. Prvá je Nvidia GTX 1660Ti 60W so 6GB GDDR pamäťou, ktorú dopĺňa RX Vega 7 integrovaná na procesore. Táto integrovaná GPU sa stará o poháňanie graficky menej náročných programov. Zabudnúť nemožno ani na matný displej o veľkosti 15.6″, ktorého obnovovacia frekvencia je 240Hz. Čo poviete, zaujímavá konfigurácia, no nie?

Konektivita I/O portov je obdobná ako aj na ďalších Zephyrusoch.  Na pravej strane nájdete dva USB3.2 Gen1 Type A porty, ktoré sú doplnené o Kensington Lock. Ľavá strana je už, samozrejme, o niečo bohatšia, nakoľko obsahuje napájací port, ethernet port RJ45, HDMI 2.0b, USB 3.2 Gen1 Type-A, USB 3.2 Gen2 Type-C, display port 1.4 a 3.5mm audio jack. Chladenie notebooku je riešené duálnymi ventilátormi s 83 lopatkami v tvare krídel, ktoré vytvárajú impozantné prúdenie vzduchu vo vnútri tenkého tela. Taktiež tu nájdete aj samočistiaci termálny modul, ktorý zo Zephyrusu vyháňa prach.

Očakávania sa naplnili?

ROG Zephyrus G15 GA502IU sme mali v redakcii ešte ako predprodukčnú vzorku, na ktorej som nevykonal žiadne testy 3D Mark a ani nič podobné. To možno robiť až s finálnou vzorkou, no aj bez nejakých čísel možno pokojne prehlásiť, že notebook má dostatok výkonu. Daňou za tenké telo však je, že Zephyrus o sebe dáva hlasno vedieť formou spustenia ventilátorov. V hernom režime je toto samozrejmosťou, avšak notebook mal za potrebu chladiť sa aj pri bežnej kancelárskej práci, čo mne prekážalo, hlavne pri nočnom písaní článkov, a podobne. Netreba sa obávať, nejde o žiaden veľký hluk, no ak je okolo vás úplné ticho, chladenie skrátka bude počuť. Milo som bol prekvapený výdržou batérie, keďže nebol problém dostať sa na osem hodín na jedno nabitie no, samozrejme, nie v hernom režime. V hernom režime som notebook bez napájania ani nepoužíval, nakoľko mám rád komfort a výkon.

Nespomenul som už len to hlavné – cenu. Zephyrus G15 sa pohybuje v cene okolo 1400 €. Nie je to síce nízka suma, ale ak si porovnám pomer cena/výkon, je to na novinku dobrá ponuka. Nový Zephyrus G15 je notebook hodiaci sa do koča i do voza, keďže na bežnú prácu má výkonu až-až a svojim herným výkonom určite nesklame ani náročného hráča. Značka ROG už roky dokazuje, že notebooky robiť vie a nový model nesúci označenie GA502IU nie je výnimkou.

Notebook na test zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Komentuj!