Register

A password will be e-mailed to you.

AMD vydáva svoje nové čipy z rady Ryzen 3 a cenovo dostupnejším variantom bude pre kupujúcich 3300X a 3100. Čo v skratke vieme?

Pripravované procesory AMD, ktoré sa zaradia do nizšej cenovej relácie, teda budú predstavovať modely 3300X a 3100. Obe budú obsahovať 4 jadrá, každé po dva vlákna. Teda dostaneme 8 virtuálnych jadier, ktoré možno distribuovať naprieč kremíkom.

Pre informáciu, pri Zen 2 architektúre bol chiplet, teda fyzický čip rozdelený na 2 časti. Procesná CCD časť bola vyrobená na 7nm TSMC technológií, a potom cIOD časť bola tvorená 12 nm časťou, ktorá zabezpečovala priechod dát teda I/O. CCD obsahovala 8 jadier, nazývaných CCX a každé toto jadro mohlo obsahovať 4 “podjadrá”. Dokopy mohlo byť na CCD “doske” 8 rôzne rozdistribuovaných jadier. Jeden čip obsahoval jednu CCD základňu. No pre príklad, Ryzen 3950X mal dve takéto CCD základne.

Čo sa týka nových čipov, tak tie budú mať CCX mierne pozmenené a dokážu jadrá distribuovať trocha inak. Prvým rozdielom je, že 3300x má v CCX až 8 jadier, čo znamená nižšia odozva medzi týmito jadrami. To je veľmi dôležité pre hranie. Pri 3100 bude CCX jadro obsahovať dva “podjadrá”. Čo v konečnom dôsledku zníži spolu s nižšou frekvenciou výkon čipu. Ryzen 3300X pobeží na 3,8 GHz (4,3 GHz v booste) a obchodná cena v USA bude 120 $. 3100 bude mať frekvenciu 3,6 GHZ (v booste 3,9 GHz) a bude stáť 99 $.

Toto nové usporiadanie má výhodu hlavne pri výrobe. Horšie čipy, ktoré pri teste odhalia napríklad poškodené jadro, sa tak budú môcť preradiť z Ryzen 3 3300X modelu do 3100 modelu. Demonštruje to neskutočnú flexibilitu Zen architektúry, ktorá sa vlastne ukazovala už pri Zen 2 chipletoch. V konečnom dôsledku tak AMD mohlo ponúknuť viac jadier za nižšiu cenu. A nové modely dokonca núkajú čipy prakticky za “babku”. Benchmarky zatiaľ stavajú zmienené čipy na úroveň i7 7700K. Čo je síce už pomerne starý model Intelov, zato ho však dnes stále možno kúpiť v cene až 300 a viac €. To robí z (odhadom) 100 € až 150 € modelov AMD slušnú konkurenciu a v cenovej relácii “budget” zostáv ide o veľmi dobrú voľbu pre hranie aj náročnejších hier.

Zdroj: PC Gamer

Komentuj!