Register

A password will be e-mailed to you.

Švajčiarsku spoločnosť Logitech nie je potrebné nejak zvlášť predstavovať. Svoje obrovské portfólio produktov, ktoré ponúka, využívajú nielen hráči. Určite sa nájde produkt tejto značky v nejednej kancelárii či bežnej domácnosti vo forme webkamery, headsetu, klávesnice, myší, prípadne reproduktorov. V dnešnej recenzii sme si vzali na “paškál” hernú dvojicu a to herný headset Logitech G533 a obnovenú legendárnu hernú myš MX518. Nižšie sa dozviete ako dokážu tieto zariadenia spríjemniť chvíle a nie len tie hráčske.

Ako stály majiteľ vynikajúcej laserovej hernej myši Logitech G5 a bývalým majiteľom legendy MX518, som bol potešený, že spoločnosť obnovila túto hernú myš. Dovolím si pritom napísať, že už oddychovala na zaslúženom dôchodku.  Určite sa nájdu spomedzi čitateľov aj takí, ktorí vedia o čom píšem.  Ak nie, tak sa vám to budem snažiť v krátkosti priblížiť.

Zrodila sa hviezda 

Bolo to približne pätnásť, možno štrnásť rokov dozadu. V tej dobe ma zaujímala čo najnižšia odozva pri hraní online, voľné sloty na serveroch a nesmela chýbať ani poriadna hráčska výbava. U mňa to predovšetkým bol poriadny herný headset, myš a podložka, ktorá predstavovala skôr rohožku pred dvere. To, akú som vlastnil v tej dobe hráčsku myš, nemusím snáď ani písať. V tej dobe bola MX518 rozhodne špičkou medzi hernými myšami. Ako však plynul čas, myš si odslúžila svoje a išla na už spomínaných oddych do dôchodku.

Légie fanúšikov a hráčov každopádne adresovali spoločnosti Logitech G požiadavku, aby “starú” MX518 obnovili. A tak spoločnosti nezostávalo nič iné a legendárnu MX518 vylepšili a dodali jej opäť čo-to do života. Myš si zachovala pôvodný tvar a lesklosť, presne tak ako si ju pamätám, no určite nielen ja. Doplnená je však o moderné komponenty a špičkové inovácie, ktoré spĺňajú už pokročilé štandardy. Nechýba ani nová farebná schéma s názvom Nightfall. Cenovka legendárnej obnovenej MX518 je 49.99 €.

Srdcom myši MX518 je snímač HERO16K. Jedná sa o najpresnejší herný senzor, aký kedy bol vytvorený, s výkonom najbližšej generácie a úplne novou architektúrou. Tento snímač je exkluzivitou spoločnosti Logitech. S rýchlosťou snímania až 17 000 snímok za sekundu dosahuje HERO 400+ IPS v celom rozsahu 100 až 16 000 DPI, čo je naozaj neskutočné. Rozsah DPI určite ocenia nielen hráčski nadšenci, ale aj profesionáli, ktorí potrebujú čo najvyššiu a najlepšiu presnosť.

Randenie po dlhej dobe, stará láska nehrdzavie

V malej krabičke som okrem myši a nejakých papierikov v podobe dokumentácie nenašiel nič iné a ani som nič iné neočakával. “Si presne taká akú si ťa pamätám” (až na zmenené dizajnové logo spoločnosti). Obával som sa životnosti tenkého pogumovaného USB kábla. Avšak počas testovania, ktoré bolo dlhšie, som na ňom nespozoroval žiadne poškodenie, či trhliny. A to mám hrany stola ostré. Herná myš MX518 inak padne veľmi dobre do ruky. Tie moje sa radia skôr ku tým stredným, ale pochvaľovať by si ju určite mali aj tí “dlhoprstejší”. Na spodnej strane obsahuje tri teflónové samolepky, ktoré zabezpečujú vynikajúcu kĺzavosť na akomkoľvek povrchu. Chválim aj povrchové spracovanie už spomínanej novej farebnej schémy, na ktorej nezostávajú žiadne otlačky a ani škrabance.

Preferujem veci, ktoré sú jednoduché. V podstate držím sa pravidla v jednoduchosti je krása. Herná myš MX518 je presne taká. Obsahuje 8 tlačidiel, ktoré je možne pomocou softwéru G-HUB samostatne naprogramovať. Možno si poviete, že akú jednoduchosť mám na mysli, keď zároveň píšem o programovaní jednotlivých tlačidiel. Toto však platí výhradne v prípade, ak vám nestačí to, čo ponúka samostatná myš. Rozloženie tlačidiel je opäť kópiou toho, na čo si pamätám. Na ľavej strane sa nachádzajú tlačidlá na úkon vpred a vzad. Tri tlačidlá na hornej časti (plus, mínus a default) slúžia na nastavenie DPI, teda citlivosti myši. Pravý a ľavý klik netreba predstavovať a taktiež ani stredový klik pomocou skrolovacieho kolieska.

 

S obnovenou legendou som strávil nielen herné chvíle, ale obrovské rozlíšenie DPI som využil v grafických a kresliacich programoch, kde som využíval hlavne jej presnosť. Využitie má preto nielen v hernej sfére, hoci sa prezentuje ako herná myš.

Technické špecifikácie

Fyzikálne špecifikácie
  • Výška: 131 mm
  • Šírka: 73 mm
  • Hĺbka: 43 mm
  • Hmotnosť: 101 g
  • Dĺžka kábla: 2.10 m
Snímanie
  • Senzor: HERO™ 16K
  • Rozlíšenie: 100 – 16,000 DPI
  • Zero smoothing/acceleration/filtering
  • Max. zrýchlenie: > 40 G
  • Max. rýchlosť: > 400 IPS
Pristupnosť
  • USB data format: 16 bits/axis
  • USB odozva: 1000 Hz (1ms)
  • Microprocesor: 32-bit ARM

 

Ďalším  z produktov už spomínanej G-éčkovej rady spoločnosti Logitech je  bezdrôtový 7.1 kanálový herný headset s označením G533 a s technológiou Pro-G Audio Drivers a DTS Headphone:X. Úžasné 7.1 kanálové audio vás vtiahne do deja a užijete si nielen herný zážitok ale aj omnoho viac. To všetko za prijateľnú cenovku 79.99 dolárov (na stránke výrobcu).

Obsah balenia, spracovanie a funkčnosť

V balení nájdete okrem slúchadiel a dokumentácie USB kábel (potiahnutý textíliou) na nabíjanie a prijímač 2.4GHz, ktorý pripojíte do USB portu svojho PC, alebo hernej konzoly. Slúchadlá na mňa nepôsobili po vytiahnutí z krabice ako prehnane veľké. Ich spracovanie je veľmi kvalitné a nie je to žiadny lacný plast. Nepochopil som však spôsob vyklápania náušníkov o 90 stupňov. No pri takto zloženom, respektívne nezloženom, stave zaberajú pomerne veľa miesta na stole. Skôr by som privítal, keby sa dali do seba zložiť a boli by viac prenosné. Jedná sa predsa len o herný headset a tie máme väčšinou času doma pri PC. Na bočných stranách náušníkov je použitý lesklý plast, ktorý je však náchylný na škrabance a otlačky prstov. Slúchadlá obsahujú aj vyklápací mikrofón, ktorý sa odklopení aktivuje, na čo upozorní jemný nerušivý tón. Ten obsahuje mikro pop filter, ktorý eliminuje praskanie pri rozprávaní a nechýba ani funkcia potlačenia šumu.  Na zadnej strane ľavého slúchadla sa nachádzajú ovládacie prvky. Teda koliesko na nastavenie hlasitosti, tlačidlo na zapínanie/ vypínanie a tlačidlo G na ovládanie mikrofónu.

Vnútorné polstrovanie slúchadiel a náušníkov je priedušné, potiahnuté textíliou a vyplnené penou. Samozrejme, je to príjemné na dotyk a aj po dlhom nosení nemáte pocit žiadneho tlačenia. Avšak počas testovania sa horná časť textílie povytiahla a vytŕčala z nej von pena. Je to síce len chybička krásy a nemá to žiadny vplyv na funkčnosť, no určite sa nájde pár jedincov, ktorým to môže vadiť. Chválim aj možnosť zložiť dolu odnímateľné výstielky náušníkov, ktoré je možné vyprať.  To sa určite hodí po niekoľkohodinovom nosení hlavne počas horúcich letných dní.

V tele slúchadiel sa nachádza aj vymeniteľná nabíjateľná batéria, ktorá má výdrž až 15 hodín na jedno nabitie. Túto hodnotu udávanú výrobcom, môžem potvrdiť. Kontrolovať stav nabitia je možné pomocou aplikácie Logitech G HUB. Okrem iného je možné pomocou aplikácie nastaviť úroveň ekvalizéra, priestorového zvuku, bočných tónov a mikrofónu podľa jednotlivých hier. Preprogramovať je možne aj  G-tlačidlo na funkcie ako je napríklad prehrávanie/pozastavenie, spustenie/zastavenie médií, alebo akýchkoľvek prípadne zložitých makier.

S tebou ma baví svet

Slúchadlá som počas testovania využíval väčšinou pri hraní hier, či na už PC, alebo na hernej konzole. Čo sa týka zvukovej stránky, tu skutočne nie je čo vytknúť. Ohúril ma kvalitný 7.1 zvuk, vyhovovala mi bezdrôtová komfortnosť a okamžité Plug and Play spojazdnenie slúchadiel. Ostatný čas som G533jky využil aj pri sledovaní filmov a počúvaní hudby. Vďaka už spomínanej aplikácii G HUB som si nastavil vyhovujúci profil. Tu som bol milo prekvapený, ako si vedeli slúchadlá poradiť aj s akčnými scénami a vtiahnuť ma priamo do diania.

Technické špecifikácie

FYZIKÁLNE ŠPECIFIKÁCIE
  • Výška: 197 mm
  • Šírka: 189 mm
  • Hĺbka: 85 mm
  • Hmotnosť: 350 g
SLÚCHADLÁ
  • Vodič: Pro-G 40 mm
  • Frekvenčná charakteristika: 20 Hz – 20 KHz
  • Impedancia: 32 ohmov
  • Citlivosť: 107 dB SPL / mW
  • Dĺžka nabíjacieho kábla: 2 m
  • Výdrž batérie: 15 hodín
  • Bezdrôtový dosah: 15 m
MIKROFÓN
  • Snímací vzor: kardioidný (jednosmerný)
  • Typ: Kondenzátor s tlakovým gradientom
  • Veľkosť: 4 mm
  • Frekvenčná charakteristika: 100 Hz – 20 KHz

Finálny verdikt

V dnešnej recenzii sme si predstavili vynikajúce produkty z G-éčkovej rady spoločnosti Logitech. Aj keď sa prezentujú ako hráčke zariadenia, nemusia ich využívať jedine herní nadšenci. Legendárnu myš MX518 určite využijú majstri svojho remesla v grafických, alebo kresliacich programoch. Slúchadlá zase ocenia aj nadšenci do filmov, prípadne poslucháči hudby. Spoločnosť Logitech síce nepriniesla vôbec nič nové z pohľadu technológie, no opäť ma utvrdila v tom, že svoje produkty robí precízne, a kvalitne a plní požiadavky svojich užívateľov.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Logitech G533 a MX518 - Správna voľba nielen pre hráčov
Legenda povstala a myš MX518 môže vďaka veľkému rozlíšeniu DPI a snímaču HERO16K zaujať aj nehráčov. Bezdrôtový herný headset G533 so 7.1 knálovým DTS zvukom vás zase dokáže vtiahnuť priamo do deja, či už vašej obľúbenej hry, alebo filmu.
Pozitíva
  • Snímač HERO16K (100-16000 DPI)
  • 7.1 kanálové DTX, Pro-G Audio Drivers a DTS Headphone:X
  • Softvér Logitech G Hub
Negatíva
  • Materiál polstrovania sa môže časom opotrebovať
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!