Register

A password will be e-mailed to you.

Marec 2020 je oficiálne za nami a prichádzajúci apríl ukončí prvú tretinu terajšieho roku. Dočkáme sa v ňom atraktívnych titulov a nových hier, ktoré stoja za pozornosť? Na tie najzásadnejšie projekty nadchádzajúcich tridsiatich dní sa pozrieme prostredníctvom tradičného špeciálneho článku. 

Hoci sa pôvodne zdalo, že herná jar bude suchá a neúrodná, apríl tentokrát prichádza s množstvom zaujímavých hier, ktoré sa môžu pochváliť žánrovou rôznorodosťou. Pre nadchádzajúci mesiac platí, že si v ňom vyberie azda každý a každý si nájde to svoje, čo mu je hrateľnosťou a zasadením sympatické. K dispozícii totiž bude jedno očakávané JRPG, survival horor, taktická akcia a mnoho ďalšieho, čo rozhodne stojí za pozornosť. No a vzhľadom na žalostnú situáciu vo svete, budete mať pravdepodobne viac než dostatok času na hranie a relaxovanie pri nových tituloch. Bez ďalšieho otáľania sa preto pozrime, čo nás čaká v apríli 2020.

Resident Evil 3
Žáner: survival akcia
Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One
Vývojár: Capcom
Dátum vydania: 03. 04. 2020

Japonskí vývojári zo štúdia Capcom týmto mesiacom dokončujú svoje trio remakov pôvodných Resident Evil titulov. Minulý rok nám autori priniesli fantastickú prerábku druhého dielu, ktorá bola dokonalým príkladom súčasného a moderného akčného hororu. Nedávno zverejnená demoverzia pritom dokázala, že pokračovanie pôjde v podobných šľapajach, akurát bude vývojársky tím ctiť akčnejšieho ducha originálu z roku 1999, takže môžete očakávať viacej strieľania, početnejšie krabičky s nábojmi a v neposlednej rade i viac protivníkov. Nakoľko sme sa už dočkali prvotných recenzií, nie je veľkým tajomstvom, že remake tretieho dielu dopadol viac než dobre.

Je síce pravdou, že predchodca si svojím komorným spracovaním, stiesňujúcou atmosférou a kombináciu survival prvkov i akcie viedol o niečo lepšie, no nekvality sa rozhodne nemusíme obávať. Azda najväčšie výčitky sú momentálne adresované dĺžke, ktorá podľa všetkého nie je najhonosnejšia, avšak až tak výrazne z konvenčného štandardu nevyčnieva (údajne môžete očakávať 6 až 7 hodinovú kampaň). Niektorým recenzentom nesedel ani výsledný mix, ktorý je predsa len o niečo frenetickejší ako naposledy, ale ako sme už spomenuli, vychádza to z podstaty pôvodnej hry. Okrem toho sa však podľa zahraničných recenzií môžeme pripraviť na umne namiešanú kombináciu jednoduchších hádaniek, akcie a audiovizuálneho hororu, ktorý patrí medzi to najlepšie zo súčasnej žánrovej produkcie.

Disaster Report 4 Plus: Summer Memories
Žáner: adventúra
Platformy: PC, PlayStation 4, Nintendo Switch
Vývojár: Granzella
Dátum vydania: 07. 04. 2020

Atraktívnou formou predstaviť titul Disaster Report 4, respektíve rovnomennú značku ako takú, je rozhodne neľahká úloha. Vo východných krajinách možno hovoriť o populárnej sérii, ktorá sa teší obľube, ale pre stredoeurópskeho a amerického hráča sa jedná takmer až o neznámy pojem. Je to spôsobené tým, že celá značka v tuzemských krajinách nikdy nedebutovala pod svojím oficiálnym názvom (môžeme ju poznať napríklad pod menami SOS: The Final Danger, Raw Danger! alebo The Desperate City 3: Damaged Town and Her Song). Nikto sa preto nemôže čudovať, že žiaden hráč bez dôkladného hľadania informácií o sérii Disaster Report nikdy nepočul, nakoľko oficiálne ani neexistuje.

Každopádne vedzte, že sa jedná o originálnu akčnú adventúru, kde sa snažíte prežiť v meste, ktoré je sužované nejakou prírodnou katastrofou. Tradične sa hrdinovia pohybovali po relatívne otvorených lokáciách, kde ste v ich koži prekonávali prekážky, zbierali predmety, komunikovali s otrasenými preživšími a v neposlednej rade bolo vašou hlavnou úlohou dostať sa z nebezpečnej zóny. Na rovnakých pilieroch je postavené Summer Memories. Vývojári zo štúdia Granzella sa pýšia veľkým počtom unikátnych postáv, novými mechanikami ako aj nutnosťou udržiavať pri hlavnej postave čistotu. Zrejme teda pôjde o zaujímavú adventúru s neopozeraným prostredím a originálnou tematikou, ktorej úspech primárne stojí na schopnosti autorov pretvoriť netradičnú hrateľnosť v dobrú a kvalitnú hru.

Final Fantasy VII Remake
Žáner: JRPG
Platformy: PlayStation 4
Vývojár: Square Enix
Dátum vydania: 10. 04. 2020

Pre mnohých vrchol apríla 2020. Roky a miliónmi fanúšikov očakávaný remake najlegendárnejšieho JRPG všetkých čias. Remake Final Fantasy VII, ktorý prenesie archaickú hrateľnosť titulu do súčasného kabátika a prispôsobí ju terajším štandardom, aby mohol príbeh Cloudea Strifea opätovne sláviť veľký úspech. Ostatne, nedávno nás na prítomné kvality nalákala výborná demoverzia, ktorá dokázala, že vývojári zachovávajú štylistického i atmosférického ducha pôvodnej hre, avšak po stránke hrateľnosti nebadať žiaden archaizmus. Remake Final Fantasy VII vyzerá fantasticky, v súbojoch pôsobí strhujúco, svižne a náramne moderne, no a niet žiadnych pochýb, že emotívny príbeh zasiahne hráčske publikum i po dvadsiatich troch rokoch od pôvodného vydania.

Určite treba upozorniť, že ako hráči nemôžeme očakávať kompletnú hru, čo pochopiteľne spustilo istú vlnu negatívnych reakcií. Vývojári totiž prehlásili, že hra bude nejakým spôsobom rozdelená a preto remake nevyrozpráva kompletný príbeh. Presné rozdelenie, počet epizód a ani to, koľko, sa bude platiť za prípadné pokračovania. Každopádne Square Enix si stojí za tým, že fanúšikmi vysnívaný remake ponúkne dostatok obsahu a bude sa môcť postaviť vedľa ďalších žánrových titulov plnohodnotných kvalít. Momentálne je preto otázne ako príjmu hráči takéto rozdelenie, ktoré niektorí recenzenti, pravdepodobne, zohľadnia vo svojom finálnom hodnotení.

Someday You’ll Return 
Žáner: adventúra
Platformy: PC
Vývojár: CBE Software
Dátum vydania: 14. 04. 2020

V apríli sa na herné zariadenia pozrie aj “moravský Silent Hill” od našich susedov s názvom Someday You’ll Return. Niekomu sa v tomto prípade môže zdať, že ide o tradičný walking simulátor, ale nie je tomu tak. Podľa všetkého sa českí autori snažili do hrania zapracovať hneď niekoľko mechaník i množstvo adventúrnych prvkov. To v praxi znamená, že by sme sa mali dočkať početného riešenia problémov, spájania, rozoberania a využívania predmetov. Dokonca by podľa niektorých ukážok nemal chýbať crafting systém vo forme pútavej minihry.

Tvorcovia sa očividne len nesnažia zviesť na popularite žánrových hier a majú záujem vytvoriť originálny titul. Ten chce rozprávať mysteriózny príbeh, v ktorom nechýba hneď niekoľko vedľajších postáv a interakcia medzi nimi. Vývojári sľubujú, že spracujú tematiku otcovstva, strachu a prekonávania démonov minulosti. Rozhodne sa jedná o zaujímavý projekt, ktorý sa oplatí podporiť, keďže minimálne nepôsobí tuctovo. Nehovoriac o tom, že vďaka nemu môžeme podporiť rozvoj videoherného priemyslu v našom okolí.

Gears Tactics 
Žáner: taktická akcia
Platformy: PC
Vývojár: Splash Damage, The Coalition
Dátum vydania: 28. 04. 2020

Typických zástupcov taktických akcií je dnes už pramálo. Navyše, Gears of War bolo odpradávna dynamickou cover shooter akčnou hrou, ktorá hráčske mozgové bunky nijak nezaťažovala. To však zmení prichádzajúce Gears Tactics. Značka totiž mení štýl a rozmer. Hneď na úvod je zrejme príhodné upozorniť, že nejde o plnohodnotný diel, takže znalosť predchádzajúcich udalostí nie je nutná. Koniec koncov, podľa informácií sa Tactics odohráva celých dvanásť rokov pred udalosťami pôvodnej hry.

Ukážky sľubujú viac ako štyridsaťhodinovú kampaň, ktorá bude preverovať vaše taktické zručnosti, schopnosti prispôsobiť sa rôznorodým bojiskám, kde máte bystrosťou a umom skoliť mimozemskú rasu. Hrateľnosť pôsobí štýlovo, ale je otázne, či ponúkne ozajstnú výzvu pre poctivého stratéga. V rámci bojov by nemali chýbať ani detailnejšie animácie útokov, kedy si môžete vychutnať ničenie protivníckych lebiek a tiel. Okrem toho sa hráči môžu pripraviť na plne prispôsobiteľnú výbavu v podobe zbraní, brnení a rôznych skinov, kam sa Microsoftu s najväčšou pravdepodobnosťou podarí prepašovať mikrotransakcie a loot boxy. To však nič nemení na tom, že po vizuálnej stránke hra vyzerá úchvatne a taktický prvok vyznieva sviežo. Snáď sa preto dvom vývojárskym štúdiám podarí plne využiť potenciál prítomnej látky.

Na záver ešte môžeme upozorniť na niekoľko zaujímavých hier, ktoré by ste, pravdepodobne, nemali vynechať. Napríklad očakávaný Hellpoint (16. apríl 2020) je hororovou variáciou na Dark Souls a prichádza od indie vývojárov, ktorí si chcú z tohto konceptu vziať to najlepšie a priniesť nám kvalitného reprezentanta hardcore hrateľnosti. Fanúšikov bude nepochybne zaujímať multiplayerovo orientovaný Predator: Hunting Grounds (24. apríl. 2020), ktoré sa nedočkalo prívetivých prvých ohlasov, ale na pár akčných hier v koži votrelca by novinka postačiť mohla. A na aké tituly sa najbližších tridsať dní tešíte vy? Pokojne nám dajte vedieť prostredníctvom komentárovej sekcie a prezraďte nám, čo vás zaujíma najviac.

Komentuj!