Register

A password will be e-mailed to you.

Žiaľ, COVID-19, známy jednoducho pod prezývkou koronavírus znepríjemňuje situáciu po celom svete. Pokiaľ ste zdraví, ostaňte doma a snažte sa vyvarovať akémukoľvek kontaktu. Niektorí hráči si teraz môžu užiť hranie hier naplno. Čo však čaká hry, ktoré majú vyjsť už čoskoro? Vyjdú vôbec alebo sa ich predaje presunú na dobu neurčitú?

COVID-19 je na svete už od novembra 2019, kedy udrel v Číne. Začiatkom roka 2020 sa však rozšíril aj do Austrálie a Európy. Tentokrát už úraduje aj v Amerike.  Svet čaká, pravdepodobne, obrovská kríza, ako finančná, tak aj sociálna. Rok 2020 má byť pritom na hry veľmi bohatý. Okrem neho má vyjsť aj nová generácia konzol, Xbox Series X a PlayStation 5.

Obmedzí tento vírus dátumy vydania? Áno, aj nie. Dobrou správou je to, že množstvo herných spoločností dokáže pracovať aj z domu a práce na hrách teda pokračujú. Príkladom toho je aj CD Projekt RED a jeho zamestnanci, ktorí pracujú na očakávanom Cyberpunku 2077 aj z pohodlia svojich domovov. Okrem toho, CD Projekt RED prispel na boj s koronavírusom sumou vyše 900 000 €, ktoré poputujú na nákup zdravotného vybavenia, pre staršie osoby a pediatrickú starostlivosť.

Samotné vydanie hier na tom je už však horšie. Fyzické kópie, ktoré sú už tradične dovážané do kamenných prevádzok budú mať tentokrát problémy. Takmer po celom svete sa obchody, ktoré neposkytujú potraviny, drogériu či lieky, zatvárajú. To je aj prípad kamenných obchodov s hrami. Taký Capcom už upozorňuje, že vzhľadom na stále sa rozširujúci vírus COVID-19 v Európe, nemusia byť fyzické kópie hry vydané v oficiálny deň vydania, teda 3. apríla 2020. S digitálnymi kópiami teda žiadne problémy nebudú.

Apríl sa blíži a situácia nevyzerá vôbec dobre. Práve naopak. Sony taktiež naznačuje, že vydanie niektorých hier môže byť odložené. The Last of Us Part II má vyjsť 29. mája 2020 exkluzívne na PlayStation 4. Naughty Dog, ktorí na hre pracujú, je však americké štúdio, pričom Spojené štáty americké sú momentálne epicentrom tejto pandémie. Je teda otázne, či vírus do konca mája pominie. Sony dokonca v čase od 10. januára do 24. februára 2020 zatvorila štyri pobočky v Číne. Tie však už pracujú vo svojom klasickom pracovnom čase. Od 26. marca 2020 je zatvorená aj továreň vo Walese. Tá má byť otvorená až 20. apríla 2020, čo však môže byť pokojne predĺžené.

Liek na COVID-19 žiaľ stále neexistuje a ľudstvo s ním bojuje denno-denne. Neustále narastá množstvo nových prípadov, čo môže ešte viac znepríjemniť situáciu po celom svete. Všetko sa môže zo dňa na deň zmeniť. To sa, samozrejme, netýka len situácii okolo vírusu, ale aj ohľadom fungovania rôznych spoločností, firiem a množstva ďalších vecí. Týmto sa chce celá redakcia somhrac.sk poďakovať všetkým lekárom, sestrám, záchranárom, šoférom, hasičom, policajtom, predavačom, farmaceutom, vedcom a všetkým ľudom, ktorí pracujú s chorými ľuďmi a pomáhajú im za prácu, ktorú vkladajú do boja proti tomuto ochoreniu.

Komentuj!