Register

A password will be e-mailed to you.

Next-gen konzoly už pomaly, ale isto klopú na naše dvere. Hoci vonku robí “neplechu” aktuálna pandémia, ktorá zapríčiňuje jeden odklad za druhým, no Sony a i Microsoft stále tvrdia, že nové konzoly vyjdu v závere roku 2020. A keďže v úvode minulého týždňa vyložil karty na stôl Microsoft, japonský gigant Sony nenechal na seba dlho čakať a hráčom z modrej “stajne” odhalil, čo čaká na nich.

Keďže Microsoft odhalil hardware Xbox Series X ako prvý, pozrieme sa na ich next-gen konzolu skôr. Zatiaľ nepoznáme presný dátum vydania a ani cenu (to ani v prípade PS5), no na nasledujúce špecifikácie sa s určitosťou možno spoľahnúť.

Xbox Series X
CPU: 8 jadier s frekvenciou 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT), Custom Zen 2
GPU: 12 TFLOPS, 52 výpočtových jednotiek s frekvenciou 1.825 GHz, Custom RDNA 2
RAM: 16 GB GDDR6 – 10 GB s priepustnosťou 560 GB/s, 6GB s priepustnosťou 336 GB/s
HDD: 1 TB Custom NVME SSD, rýchlosť 2.4 GB/s (raw), 4.8 GB/s (compressed)
Rozšírenie pamäte: 1 TB Expansion Card
Externé úložisko: podpora pre USB 3.2 HDD
Optická mechanika: 4K UHD Blu-Ray

Ako možno vidieť, Xbox Series X bude poriadne výkonné zariadenie a áno, bude mať vyšší výkon, ako PlayStation 5. Predstavenie hardware PS5 malo pôvodne prebehnúť počas výstavy GDC, no keďže došlo k jej zrušeniu na základe aktuálnej situácie, prezentácia prebehla na YouTube. O hardware nemohol hovoriť nik iný než Mark Cerny, hlavný architekt ako PS4, PS4 Pro tak aj PS5. Poďme však na konkrétne čísla, ktoré mnohých “odborníkov” z internetových diskusií zaujímajú najviac.

PlayStation 5
CPU: 8 jadier s variabilnou frekvenciou do 3.5 GHz, Custom Zen 2
GPU: 10.28 TFLOPS, 36 výpočtových jednotiek s variabilnou frekvenciou do 2.23 GHz, Custom RDNA 2
RAM: 16 GB GDDR6 – s priepustnosťou 448 GB/s
HDD: Custom 825 GB SSD, PCIe 4.0, rýchlosť 5.5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
Rozšírenie pamäte: NVMe SSD Slot
Externé úložisko: USB HDD (verzia USB zatiaľ nešpecifikovaná)
Optická mechanika: 4K UHD Blu-Ray

Mnohých prezentácia ohľadom odhalenia detailov o PlayStation 5 sklamala, avšak zo strany Sony bol sľúbený pohľad na hardware, nie samotné predstavenie. To príde neskôr, ako tomu bolo aj v prípade PS4. V očiach mnohých sme sa však dozvedeli, že zhruba 12 TFLOPS od Microsoftu pôjde proti 10.28 TFLOPS od Sony. Netreba mať však hlavu v smútku, dôležitý bude obsah, ktorý sa aktuálne pre next-gen konzoly chystá. Netreba z týchto čísel panikáriť, každý jeden hráč nech v prvom rade hrá na tom, čo mu viac vyhovuje a poskytuje mu viac komfortu.

Na záver ešte jedno upresnenie ohľadom PlayStation 5. Spätná kompatibilita s PS4 bude prítomná a nie, nebude to iba 100 hier, ktoré boli v rámci prezentácie spomínané. V “štandardnom” režime by mala fungovať takmer každá hra, ibaže výkon PS5 automaticky nevylepší staršiu hru o vyššie rozlíšenie, či vyšší framerate. Na tomto sa ešte pracuje, takže zatiaľ nie je presne jasné, ktoré hry z PS4 ponúknu na PS5 lepší framerate a vyššie rozlíšenie. To by podľa informácií mal ponúknuť Xbox Series X odo dňa vydania, nakoľko Microsoft má so spätnou kompatibilitou omnoho viac skúseností a Sony bude na tomto prvku ešte musieť popracovať. Každopádne, čaká nás určite skvelá a zaujímavá generácia konzol, nakoľko tento raz idú Microsoft a Sony odlišnou cestou.

Zdroj: Polygon #01, Polygon #02

Komentuj!