Register

A password will be e-mailed to you.

16 jadier AMD Ryzen 9 si prebíja cestu k mainstreamu a mid-tier zákazníkovi. Dnes je ten deň keď čip z klubu AMD ukáže, čoho je v praxi schopné.  Aké sú prvé fakty a skúsenosti tohoto 32 vláknového monštra podľa TOMSHARDWARE?

16 jadier rozdelených na 32 vlákien to znie naozaj dobre. Minimálne papierovo. Avšak prax sa častokrát prezentuje mierne odlišne. Do neprebádaných vôd vstupuje nový kúsok kremíka, ktorý je pre mainstream prvou lastovičkou. Čo dokáže tento čip v hodnote 749 $ v praxi? V kombinácií s PCIe 4.0 to vyzerá ako statná konkurencia pre Intel, ktorý zatiaľ nemá odpoveď pre tento bezprecedentný procesor.

Pred časom AMD prišlo na trh s deviatkovým Ryzenom. 12 jadrový čip 3900X pohol stojatými vodami procesorového trhu. Vtedy sa “červení” dušovali, s prísľubom niečoho väčšieho. Tým je nový Ryzen 3950X. 16 jadier / 32 vlákien sa javí ako masívny kus kremíku, ktorý konkurencii nedáva šancu v tomto segmente trhu. Hlavne ak Intel chce dodať “len” 10 jadier a aj to až budúci rok. AMD je jednoducho momentálne bez odpovede. Tento čip pomaly maže hranicu medzi highendom zameraným na profesionálnu prácu a midrange triedou pre bežného konzumenta. Threadripper od AMD, či Skylake-X od Intelu sú už len na skok od tohto modelu. Prijateľnejšia cena a výkon dáva tomuto faktu za pravdu a 3950X zbiera body.

AMD už dávnejšie presedlalo na 14nm proces výroby čipu. “Staršie” 14nm čipy sa snažia držať tempo zvyšovaním frekvencie jadier a tak si zaistiť ešte kúsok životnosti. Avšak nová technológia AMD – 7nm výrobný proces – umožnila čip zahustiť ešte viac a pridať tak počet jadier aj vlákien. Aj keď množstvo jadier nerieši všetky problémy, proti 7nm technológií zatiaľ neobstojí žiaden argument a je nutné uznať jeho silu.  Zen 2 sa zatiaľ javí kvalitne.

Ryzen 9 3950X je teda čipom vyrobeným na 7nm technológii. Za 749$ ponúka 16 jadier a 32 vlákien. Zároveň znižuje spotrebu na 105W, pridáva L3 64 MB Cache a to všetko na menšom priestore ako kedykoľvek predtým. Ako v minulosti pri 3900X aj 3950X ponúka 8 integrovaných obvodov (chipletov), ktoré sú spojené 12nm I/O vláknami. Každý z týchto obvodov potom ponúka 8 fyzických jadier čo je približne 9,89 miliárd aktívnych tranzistorov. Všetkých 16 jadier a aj ich vlákna sú už aktívne a odomknuté. Tento čip osadíte do AM4 pätice. Základná frekvencia tohoto čipu je 3,5GHz, v booste ide až na 4,7GHz. Jadrá v tomto prípade neponúkajú (všetky) rovnaký výkon ale niektoré sú rýchlejšie, iné pomalšie. Za tento fakt si AMD vyslúžilo kritiku, keď ich čipy nedosahovali proklamované frekvencie v booste (vtedy 4,6 GHz). V minulosti tento neduh opravovali záplaty BIOSu. Aj preto sa objavili špekulácie, či AMD nepridal 100Hz do boostu naviac preto aby uspokojil zákazníkov. Avšak doterajšie reakcie na internete nepotvrdzujú tieto obavy a 4,7GHz čip dosahuje bez problému.

AMD na rozdiel od Intelu dodával aj boxovaný chladič. A aj keď na trhu nájdete mnoho kvalitných chladičov rôznej technológie od mnohých výrobcov, ten základný od AMD sa javil ako dostatočný (čo nebolo možné v minulosti povedať o Inteloch). Aj keď spotreba 105W je rovnaká ako pri 3900X, štyri extra jadrá je potrebné chladiť viac. Po prvýkrát tak AMD chladič nepribalil a doporučuje obzrieť sa na trhu po kvalitnom 280mm AIO (all-in-one vodnom sete) chladiči. Aj to len ako úvodné riešenie. Ak by ste chceli z čipu žmýkať vyššie výkony a tlačiť ho na hranicu možností, siahnite rovno po vysokokvalitnom chladiči. Avšak výkon by mál stáť za to. Možno aj preto základná frekvencia padla o 200Hz nižšie oproti staršiemu súrodencovi.

Čip prichádza s nezmenenou L3 64MB cache, s prístupom k 24 linkám PCIe 4.0 zbernice. V tejto súvislosti tú drieme potenciál dvojnásobnej priepustnosti SSD diskov a sieťových prvkov oproti Intelu, ktorý ostáva pri staršej 3.0 PCIe zbernici. Avšak tento prvok je príjemný len na papieri. V hrách rozdiel nezbadáte. No profesionáli v technickej tvorbe naopak ocenia túto skutočnosť, čoho dôkazom sú riadky nižšie v texte. Dual-channel RAM modulov je štandardne podporovaný.

Cenovku si AMD stanovilo na 749 $. Otázne je za koľko ho bude možné získať v našich podmienkach. Reálny je momentálny odhad pod 800 €, ale samozrejme bude sa to líšiť od predajcu. Cena však v midrange kategórií stavia 3950X  o stupienok vyššie ako Intel. Ten momentálne pre “priemerného” hráča ponúka Core i9-9900K, ktorý stojí 488 $ a u nás sa hýbe za cenu okolo 500-600 €. Iné modely z 9.rady Intelu zrejme nemá zmysel porovnávať v pomere cena/výkon. Alternatívou sa môže stať Cascade Lake-X, ktorý príde na trh onedlho. Ten však nemieri na mainstreamový trh.

Socket AM4 je momentálne rozšírenou voľbou na poli mainstream základných dosiek. Tie s čipom X570, X470 a B450 tomu zodpovedajú. No mali by ste siahnuť po takej, ktorá nemá problém s dodávkou energie pre čip. Problémom môžu byť aj existujúce dosky, ktoré však upravuje nový firmware (1.0.0.4B AGESA) a mali by kooperovať s procesorom bez problémov. AMD doporučuje BIOS v krátkej dobe flashnúť na najnovšie verzie. Tie by mali opravovať aj chyby s prípadným boostom.

Iste sa medzi kupujúcimi nájdu aj technickí nadšenci, ktorých skôr ako plynulosť hry zaujíma, čo všetko možno z čipu dosiahnuť. Výkon na jedno vlákno v prípade Ryzen 3000 dramaticky stúpol. Avšak pri manuálnom pretaktovaní sa tento benefit stráca. Problémom sa javí nemožnosť nataktovať všetky jadrá na rovnakú frekvenciu. Rozdiel býva aj 300Hz a niektoré jadrá nepresiahnu hranicu 4,3GHz. Benchmarky potom samozrejme ukázali adekvátne výsledky taktovaniu, no v niektorých nenáročných aplikáciach čip naopak zaostával za základným nastavením. Druhým faktorom je tepelná produkcia čipu, ktorá váš priemerný AIO chladič jednoducho prevalcuje. Na túto skutočnosť si pripravte poriadny vodný chladič, alebo čip nechajte v režime boost, prípadne siahnite po nástroji na automatické taktovanie od výrobcu. Ten by mal zachovať výkon jedného jadra v norme ale zároveň potlačiť výkon trocha ďalej ako v základnom nastavení. Ruka v ruke s výkonom ide aj konzumácia elektriny. Prekvapivo pretaktovaná 3950X konzumuje menej energie ako 3900X. Čo je trochu nepochopiteľné pri počtoch jadier (AIDA64 test). Pri iných testoch vyšli výsledky opačne. Momentálne prebiehajú testy, ktoré porovnajú konzumáciu energie na jadro a v blízkej budúcnosti iste nájdete na webe výsledky.

V herných testoch si sily pomeral v Civilization VI (AI). Tá počíta rýchlosť a výkon umelej inteligencie v hre Civilization VI, ktorá si berie výkon z vysokých taktov, než počtu jadier. Tu 3950X skončila približne rovnako ako jeho predchodca 3900X . Intel 9900K v tomto rebríčku kráľuje a na taktoch 5.0GHz je o 0,15s rýchlejší pri rozhodovaní na jeden ťah. Porazený bol AMD aj vo Far Cry 5 o cca. 17fps, v Dawn of War 3 stratil na Intel 9900K (5.0GHz) 16fps, Civilization VI 3fps  a rovnako tak vo Final Fantasy XV a GTA V 27fps. V hrách teda AMD stále na konkurenciu od Intelu stráca.

Kde však procesor exceluje, to sú aplikácie vyžadujúce paralelné výpočty. V Cinebenchi tento kus prekonal už len Threadripper 2990WX a pretaktovaný Core i9-9980XE. Rovnako tak si poradil v LuxMark, POV-Ray a Blender testoch. Pre informáciu spomenutý Core i9 od Intelu stojí približne 3x toľko ako tento AMD čip. Je ohromujúce vidieť 16 jadrový procesor konkurovať masívnej beštií s dvojnásobným počtom jadier – 2990WX. Z toho teda vyplýva, že napríklad kompresiu, dekompresiu, enkrypciu a AVX zvláda 3950X lepšie, tak aj prekódovanie .wav na .mp3. Rýchlo otvára aj aplikácie, avšak tu mal Core i7-9700K (5,1Ghz) o dosť navrch pred inými čipmi.

Vo výsledku teda AMD predstavuje čip na rozhraní použiteľnosti pre profesionálne aplikácie a hranie. Čo ocenia napríklad youtuberi alebo streameri. Solídny výkon v hrách, tak aj pri strihaní videomateriálu im iste príde vhod. V úprave videí či prácou s masívnymi súbormi excelujú už len high-end čipy, ktoré sú na to aj určené. Avšak brutálny výkon prichádza aj s dvoj či trojnásobnou cenovkou oproti strednej triede. Po týchto siahne zrejme už len málokto, kto sa danou prácou nechce zaoberať detailnejšie. V čisto hernom priemysle tak stále dominuje Intel. No mimo toho sa vytvára celkom pekný priestor, ktorý hodlá AMD zrejme vyplniť. To však neznamená, že v hrách by AMD 3950X pri rozhraní 1080p dostával výprask. Naopak, s Intelom stíha držať krok a rozdiely sa pri vyšších rozlíšeniach budú zmenšovať. No a pri štandardnom dennom využívaní PC a menej náročných aplikáciach rozdiely prakticky nezbadáte naprieč danému spektru procesorov. Naviac AMD potvrdilo (papierovú) konkurencieschopnosť s ešte len pripravovanými čipmi 10980XE od Intelu. Zdá sa tiež, že vyhliadky do budúcnosti a životnosť má tento kus dobré.

Ak teda viete načo tento čip využiť a popri hraní pracujete aj s profi aplikáciami, tento čip zvláda obe veľmi dobre. Pričom mimo hrania už naozaj aj exceluje. Za túto cenovku dodáva AMD slušnú porciu výkonu, ktorú však treba vedieť využiť s rozumom. Na zreteli treba mať aj taktovanie, ktoré  sa javí ako problém, minimálne oproti možnostiam Intelových modelov. Absencia chladiča zrejme fanúšikov AMD nepoteší, no modrý tím sa touto cestou vydal už omnoho dávnejšie. Faktom však je, že AIO chladiče nepatria medzi tie, ktoré zoženiete za pár eur. Ani lepšia X570 doska sa neradí medzi tie lacné. Aspoň však ponúka PCIe 4.0, ktorá však poteší majiteľov plných SSD diskov.  Na čisté hranie tento čip nieje zrejme úplne vhodný, Intel naozaj má stále mierne na vrch. Ak tieto faktory budete mať na pamäti, a chcete výkon aj mimo hrania, 3950X vás istotne nesklame.

ZDROJ: TOMSHARDWARE

Komentuj!