Register

A password will be e-mailed to you.

Druhý mesiac tohto roku začal a pochopiteľne spolu s ním prichádza i náš nový formát, ktorý sa zaoberá očakávanými hernými titulmi. Takže na čo sa najbližšie obdobie môžete tešiť a čo by ste rozhodne nemali minúť? Ponúkame vám päť najatraktívnejších titulov mesiaca február 2020. 

Hoci sa pôvodne zdalo, že február 2020 bude naozaj krušným herným mesiacom, nakoniec sa odložilo množstvo atraktívnych projektov a nezostalo nám mnoho titulov, na ktoré by sme sa mohli tešiť. I tak nám však najbližších dvadsaťdeväť dní prinesie hneď niekoľko pomerne zaujímavých počinov, ktoré určite stoja za našu i vašu pozornosť. Prichádza totiž pokračovanie úspešnej kooperačnej zombie strieľačky, ktorá je v súčasnosti jedinou náhradou za ikonické FPS Left 4 Dead 2, rovnako sa dočkáme projektu snov, teda hry Dreams, ktorá umožňuje každému vytvoriť vlastnú hru ľubovoľného zasadenia, žánru a rozsahu, prípadne pedantný remaster legendárneho post-apokalyptického science fiction, ktorý sa k fanúšikom vracia po tridsiatich dvoch rokoch.

Zombie Army 4: Dead War 
Žáner: kooperatívna akcia
Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One
Vývojár: Rebellion Developments
Dátum vydania: 04. 02. 2020

Živé mŕtvoly sa opätovne vracajú na hernú scénu, tentokrát v treťom pokračovaní s podtitulom Dead War. Rebellion pokračuje v žánri kooperačných akcií a súčasne i so spin-off sériou, ktorá sa už tak rozvetvila, že ju môžeme nazývať samostatnou značkou, ktorá funguje autonómne a bez nutnosti obľúbeného Sniper Elite univerza. Vývojárske štúdio každopádne využíva svoje dlhoročné skúsenosti v rámci lineárnych i mierne otvorených akcií a každým dielom sa snažia vylepšiť počiny s nálepkou Zombie Army, i keď je pravdou, že o experimentálne inovácie sa príliš nepokúšajú. V rovnakom duchu by sa mal niesť i štvrtý diel, ktorý sľubuje väčšie výbuchy, viac akcie, rozľahlejšie úrovne i viac nemŕtvych k zabitiu.

Cieľ misie je úplne jasný, odraziť všetky jednotky nemŕtvych a snáď raz a navždy ukončiť masový konflikt, ktorý započal s Hitlerovým plánom vytvoriť armádu chodiacich zdochlín. Úlohe môžete čeliť osamotene prostredníctvom sólo hrania, prípadne v kooperácii s ďalšími tromi udatnými bojovníkmi. Kampaň vás prevedie niekoľkými lokáciami, v rámci ktorých okrem mordovania príšer zbierate dokumenty a vylepšenia pre arzenál zbraní. Z tradičných strelných samopalov, pušiek a brokovníc sa postupom času stávajú futuristické zbrane, ktorými v priebehu sekúnd rozštvrtíte desiatky zombíkov. Ak ste fanúšikmi Zombie Army trilógie, vyššie spomínaný dátum by ste si mali zapísať do kalendára a v prípade, že dlhšiu dobu čakáte na vhodnú náhradu za Left 4 Dead, mali by ste urobiť to isté. Naša podrobná recenzia bude dostupná na čítanie deň pred oficiálnym vydaním Dead War, kedy končí celosvetové embargo.

Metro Exodus: Sam’s Story 
Žáner: first person akcia
Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One
Vývojár: 4A Games
Dátum vydania: 11. 02. 2020

Štúdio 4A Games dlhodobo (od roku 2010) pracuje na hernej Metro značke, ktorá vychádza z kreatívneho pera Dmitrya Glukhovskyho. Prostredníctvom troch titulov (2033, Last Light a Exodus) rozprávali príbeh bojovníka z metra menom Artyom, ktorý čelí osudu a rôznym nástrahám prichádzajúcim s jeho putovaním naprieč zničenou planétou. Dlhšie sa pritom vedelo, že Exodus bude rozšírený o dva príbehové dodatky. Nedávno však prišla správa ako z jasného neba po jadrovom výbuchu, že Sam’s Story, teda druhý doplnok vyjde vo februári tohto roku a zavŕši tak príbehovú líniu tretieho dielu hernej ságy.

V súčasnosti je pri veľkých AAA tituloch prítomnosť DLC alebo väčších expanzií takmer istotou. Tradične sa úspešné projekty dočkajú dodatkov, ktoré rozvetvia hlavný príbeh alebo otvoria dvierka pre prípadné pokračovania. Ani Metro Exodus nie je z tohto hľadiska žiadnou výnimkou. Úvod mesiaca sa preto bude niesť v znamení monštier, hladujúcich prežívajúcich a bojov postavy Sama, ktorý sa podľa všetkého bude snažiť nájsť cestu k rodine. Žiaľ, žiadnej oficiálnej ukážky sme sa nedočkali a preto nám ostáva len dúfať, že bude rozšírenie verné duchu hlavnej hry a prinesie výživný mix naratívnej línie, adrenalínových bojov a preskúmavania lokácii, keďže na rovnakých aspektoch stojí pôvodné Exodus. Momentálne teda veríme v to, že pôjde o dôstojné zavŕšenie príbehu, ktorý započal vo februári minulého roku v Metro Exodus.

Dreams 
Žáner: nástroj na tvorbu hier
Platformy: PlayStation 4
Vývojár: Media Molecule
Dátum vydania: 14. 02. 2020

Začiatky projektu Dreams sa datujú späť do roku 2012, kedy vyššie spomínané štúdio oznámilo, že pracuje na dvoch nových hrách. Jednou z nich bola jedna z mála úspešných exkluzivít na konzolách PlayStation Vita, Tearaway a druhou Dreams, ktorého vývoj pokračoval až do januára 2020, kedy bol podľa autorov oficiálne dokončený. Tvorcovia celé roky pripravovali snáď dokonalý nástroj pre kreatívnych ľudí, kde by mohli vytvoriť vlastné herné sny a najmä preto sa plnohodnotnej verzie Dreams dočkáme až teraz.

Ochutnávka toho, čo nám Dreams ponúkne, prišla ešte v lete roku 2019, kedy sme sa mohli pustiť do Early Access verzie a následne vám boli prostredníctvom článku sprostredkované naše dojmy. Množstvo kreatívnych autorov však neprestáva tvoriť nové a nové projekty, pretvárajú očakávané exkluzivity spoločnosti Sony, dokonca je k dispozícii úplne nová Crash Bandicoot hra v rôznych variáciách vytvorených fanúšikmi a treba dodať, že mnohé pôsobia naozaj atraktívne. Nadšenci dokonca pretvorili trailer z očakávaného Ghost of Tsushima alebo inovovali legendárne Metal Gear Solid z roku 1998. V Dreams máte takmer neobmedzené možnosti, čiže si pokojne vytvoríte atraktívne ukážky, vlastné postavy, i hry a následne ich budete zdieľať s celým svetom. Vývojári, pochopiteľne, myslia i na začínajúcich tvorcov a preto do Dreams pridali prívetivý príbehový režim, ktorý by mal hráčov zoznámiť so základnými funkciami. Budúcnosť však stojí primárne na podpore komunity a preto bude minimálne zaujímavé sledovať ako sa novátorský projekt rozrastie v nadchádzajúcich obdobiach.

The Suicide of Rachel Foster
Žáner: adventúra
Platformy: PC
Vývojár: ONE-O-ONE GAMES
Dátum vydania: 19. 02. 2020

Daedalic Entertainment je známe svojou adventúrnou tvorbou, či už z pohľadu vyvíjania, prípadne vydávania. Za zmienku stojí napríklad ich autorský projekt Deponia, ktorý kombinuje nevídaný vizuálny štýl, príjemný humor, ktorý je zaobalený žánrovou hrateľnosťou, pričom tej ani zďaleka nechýbajú nápady. Nehovoriac o tom, že pripravujú hru, v ktorej sa zmocníte psychicky rozpolteného Gluma z Pána prsteňov. Momentálne podporujú začínajúcich autorov z ONE-O-ONE GAMES a umožňujú tým pádom vydanie ambiciózneho The Suicide of Rachel Foster.

Aktuálne nie je tak úplne zrejmé, aká tenká bude hranica medzi walking simulátorom a adventúrou. Trailer naznačuje, že by sme sa mali dočkať niekoľkých hádaniek a pátrania po skrytých predmetoch, avšak príbeh a prechádzanie lokáciami bude hrať rovnako dôležitú úlohu. Zhostíte sa totiž ženského charakteru, ktorý sa po rokoch vracia do rodinného hotelu, pričom v ňom sa zrejme ukrýva hrôzostrašné tajomstvo. Ukážka láka na mrazivú atmosféru a klaustrofobické vyznievanie interiérov hotela, z ktorého niet úniku, pričom thrillerové napätie je podtrhávané špičkovým zvukom, ktorého úlohou je hráča absolútne pohltiť a neumožniť mu vydýchnuť. Uvidíme ako nakoniec The Suicide of Rachel Foster dopadne, avšak z ukážok nevyzerá zle.

Wasteland Remastered
Žáner: strategické RPG
Platformy: PC
Vývojár: inXile Entertainment, Krome Studios
Dátum vydania: 25. 02. 2020

Pre mnohých to bude znieť neuveriteľne, avšak prvý Wasteland vyšiel pred viac ako tromi dekádami. Pixelové grafické stvárnenie, textové rozprávanie príbehu, ťahové súboje a jednoduchý pohyb po lokáciách. I napriek tomu, že z dnešného hľadiska môžu použité princípy a konvencie pripadať mnohým prízemné, na svoju dobu šlo o revolučný projekt, keďže skĺbil pútavý príbeh, vyzývavú hrateľnosť a k tomu pridával množstvo ďalších herných systémov a mechaník, ktoré pôsobili nevídane, originálne a vzrušujúco. A práve tento mesiac budú využité postupy čeliť ďalšiemu testu, keďže vychádza remasterovaná verzia, ktorá však pracuje s rovnakými princípmi.

Autori sľubujú, že budú verní duchu originálu a posnažili sa primárne inovovať vizuálnu stránku a audio, ktoré sú predsa len z dnešného hľadiska archaické. Preto sa fanúšikovia môžu tešiť na technicky dokonalejšiu pôvodnú hru, ktorá obsahuje rovnaký gameplay, akurát je všetko ostatné výrazne ostrejšie, krajšie a lepšie to znie. Súčasne sa môže jednať o výborný začiatok pre nových hráčov, ktorí so značkou nemajú žiadne skúsenosti. Vstup do post-apokalyptického sveta, v ktorom bojujú rôzne frakcie a monštrá sa pre nich razom stane jednoduchší a príjemnejší, keďže na nich nebude pôsobiť tak zastarane. Ku koncu mesiaca teda zistíme, či má Wasteland, čo ponúknuť i po tak dlhej dobe od svojho originálneho vydania v druhej polovici osemdesiatych rokov.

Aj napriek tomu, že bolo veľké množstvo titulov odložených, možno si vybrať z o niečo skromnejšej ponuky, ktorá každopádne na atraktivite nestráca a dokonca ponúka slušnú žánrovú diverzitu. Vyberiete si niečo z pätice titulov alebo počkáte na úrodnejšie mesiace, ktorých sezónu by mal odštartovať marec? Pokojne sa podeľte o svoje herné tipy prostredníctvom komentárovej sekcie a môžete i spomenúť, na čo sa vo februári najviac tešíte.

Komentuj!