Register

A password will be e-mailed to you.

Valve nedávno oznámilo nový prírastok pre Half-Life rodinu s názvom Alyx. Pri tejto príležitosti sa na obmedzený čas stávajú všetky hry Valve dostupné zdarma. Avšak možno už pre vás originálne hry budú pôsobiť pristaro. A práve pre takých z vás je tu Black Mesa – kompletný remake prvého Half-Life.

Black Mesa začínal ako fanúšikovský projekt a mód pre Half-Life 2 ešte v roku 2012. Medzi tým prekonal oddelenie sa do samostatnej hry, niekoľko aktualizácií Source Enginu, porty pre Mac OS aj Linux a vlastne aj modifikácie vlastného enginu. V roku 2015 už ako samostatný projekt prešiel ešte Green Lightom a dostal sa na Steam. Potom si snahy všimlo aj samotné Valve, ktoré projekt prebralo pod svoje krídla. Aj keď si Black Mesa zachovala samostatnosť, stala sa z nej platená hra, aj keď za zníženú cenu.

Samotná prerábka hry (nejde o remake v klasickom slova zmysle – ako napríklad Half-Life Source, ale prakticky novú hru ktorá je “zhodou” okolností 1:1 k prvému Half-Life) potom bola rozdelená na Black Mesa časť a finálne levely Xen, ktoré však sú dokončované v týchto dňoch. Autori – Crowbar Interactive sa vyjadrili, že aj keď tie boli v pôvodnej hre už len vo forme finále, ich remake zabral množstvo času aj preto, lebo do týchto levelov chceli pridať aj svoje vlastné nápady.  Black Mesa už naozaj finišuje a blíži sa verzia 1.0.

Množstvo zmien, ktoré sa týkajú stále nehotovej verzie nájdete na tomto odkaze. Ide napríklad o HECU AI pre nepriateľských vojakov. Dokážu lepšie komunikovať, obísť vás, alebo dostať pod kryciu paľbu. Okrem Xenu však boli prepracované do krajšej podoby aj pôvodné lokality, tie však len esteticky. V logu nájdete aj Road Map, ktorá už teraz hlási verziu 1.5, a Crowbar Collective chce hru aj po vydaní ďalej ladiť a to sa týka aj pôvodného obsahu bez Xenu. Tím však má naďalej aj plány rozvíjať svoje schopnosti, štruktúru aj organizáciu. Veď prakticky ide o seriózne štúdio, ktoré spolu drží vývoj nad vodou už takmer dekádu.

Pokiaľ náhodou patríte k nedočkavcom, už teraz môžete posúdiť ako sa vydaril samotný Xen. Hra je totiž v podstate kompletná a plne dohrateľná aj v týchto dňoch, no oplatí sa ešte chvíľu počkať, kým bude úplne doladená.

Komentuj!