Register

A password will be e-mailed to you.

Uplynulý rok priniesol mnoho kvalitných titulov, no ten aktuálny sa javí už teraz omnoho silnejšie. Na aké hry sa najviac tešia redaktori nášho portálu SomHráč.sk v roku 2020?

Martin Kubeš

Hoci viem, že budúci rok dorazí The Last of Us Part II, mojou najočakávanejšou hrou roku 2020 je iná exkluzivita pre PlayStation 4, a to Ghost of Tsushima. Očakávané pokračovanie hitu od Naughty Dogu je síce iba v tesnom závese, ale predsa. Samozrejme, teším sa aj na ďalšie hry, ako napríklad návrat značky Destroy All Humans!, taktiež na plnú verziu Dreams, soulsovku Nioh 2, remake Resident Evil 3, nový DOOM Eternal, či ako fanúšik Star Wars mám v hľadáčiku i Lego Star Wars: The Skywalker Saga. Zvedavý som aj na Marvel’s Avengers, nové dobrodružstvo mudokona Abea v Oddworld: Soulstorm, skákačku Little Nightmares 2, či Predator: Hunting Grounds. Je toho skrátka mnoho, pretože som nespomenul asi ďalších 10 hier, ktoré ma oslovili. Potešil by ma aj nový Crash Bandicoot, no na jeho oficiálne oznámenie si ešte musím, bohužiaľ, počkať. Najočakávanejšia udalosť roku 2020 je však príchod PlayStation 5.

Matty

Hoci sa ozývajú hlasy, že uplynulý rok bol z herného hľadiska slabší, mne to tak nepríde a užil som si ho adekvátne. Súčasne však musím priznať, že oproti tomu budúcemu skutočne pôsobí ako chudobný príbuzný. Zďaleka najviac sa teším na trojicu Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, Cyberpunk 2077 a Watch Dogs Legion, hoci jediným titulom z tohto výberu, ktorý sa javí ako jasná hra na istotu, je novinka z dielne CD Projekt RED. Osobne však dúfam, že si užijem všetky z nich, respektíve že mi žiadny z nich neprivodí vyložené sklamanie. Ako tutovka sa javí len nedávno ohlásený remake Resident Evil 3, hoci osobne očakávam, že prijatie bude o niečo slabšie ako u vynikajúceho remaku druhého dielu. Popritom netrpezlivo vyzerám i Dying Light 2, po prvotných rozpakoch sa mi čoraz lepšie javí Marvel’s Avengers a zaujímavo na mňa pôsobí aj mnoho ďalších hier, ktoré spomeniem iba v skratke. Patria medzi ne napríklad LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, Remothered: Broken Porcelain, Deathloop, The Dark Pictures: Little Hope, Oddworld: Soulstorm, či Ghostwire: Tokyo. Teším sa aj ja na nový diel série Assassin’s Creed, či PC verzie Death Stranding a Judgement. Bude toho skrátka dosť a to som ani zďaleka nespomenul všetko.

Karel Šír

Rok 2019 se nesl ve znamení souboje titulů, které by v silnějším roce při výběru GOTY byly každým přehlížené. A možná proto byl tak zajímavý, jelikož v momentě, kdy západní AAA scéna téměř bez výjimky zklamala, jsme tu naši pravou všichni museli hledat jinde. Příští rok však slibuje být o něčem jiném. Již v první polovině roku nás čeká nabušený triumvirát v podobě Cyberpunk 2077, Final Fantasy VII Remake a The Last of Us Part II, který se nejspíš bude na konci roku prát o ceny nejvyšší. Kromě téhle samozřejmě trojice se ale těším i na zombárnu Resident Evil 3, která se doufejme vyrovná v kvalitě loňské dvojce, upírské RPG Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, které nejspíš nebude bodovat budgetem, ale atmosférou a středověkou grand strategy Crusader Kings III, která doufejme vyjde v lepším stavu než letošní Imperator: Rome. Opatrně se těším i na komiksové Marvel’s Avengers, které po ne úplně přesvědčivém oznamovacím videu na E3 působí trailer od traileru lépe a lépe. To samé platí i pro izometrické RPG Wasteland 3, které sice může dopadnout všelijak, ale pořád se jedná o jeden z mých nejoblíbenějších žánrů. Jestli vše vyjde jak má, tak co se týče mých oblíbených metroidvanií, budeme slavit menší žně, jelikož Ori and the Will of the Wisps, který se snad už konečně dočká vydání, se přidají ještě neméně slibné Hollow Knight: Silksong a Axiom Verge 2. Jistotou je i z minulého roku odložený Doom Eternal. Těšil bych se i na Elden Ring od mých oblíbenců FromSoftware, o hře však stále nevíme zhola nic a trochu pochybuji, zda letos vůbec vyjde.

Róbert Herda

Moja voľba pre nadchádzajúci rok je úplne jednoznačná – Cyberpunk 2077. CD Projekt si v roku 2015 vydaním titulu The Witcher 3: Wild Hunt zaistil renomé jedného z najlepších vývojárskych štúdii, keďže dodnes považujem finále Zaklínačovej trilógie za jeden zo zlatých vrcholov súčasnej dekády. Moje očakávania zo science fiction akcie v otvorenom svete sú preto nemenej veľké a s nadšením sa na vlastnej koži presvedčím, či hneď v úvode ďalšieho desaťročia vytvoria poľskí autori ďalší z nezabudnuteľných zážitkov, tentokrát v inom kabátiku a s úplne novými mechanikami. Rovnako už netrpezlivo čakám na posledné dve veľké exkluzivity súčasnej platformy Sony, nakoľko pokračovanie Last of Us a Ghost of Tsushima sa za posledné mesiace, prípadne týždne ukázali ako nadmieru atraktívne tituly, ktoré s hrdosťou ukončia terajšiu generáciu a snáď sa uplatní porekadlo o tom najlepšom na koniec. Rovnako sa už teraz neviem dočkať nadchádzajúceho príchodu rozprávkového noir sveta v podobe druhej série The Wolf Among Us. 

Empire of Sin od Romero Games ma zaujíma už len kvôli tomu, že kvalitných mafiánskych hier je ako šafranu a prezentovaná kombinácia taktických bojov a strategického budovania impéria pôsobí ako ideálny mix. Pevné nervy sa pomaly začínajú pripravovať na pokračovanie surovej Souls like hry Nioh 2 a dúfam, že sa dočkáme Elden Ring, ktorého vydanie je naplánované na budúci rok. Okrem toho nezabúdam ani na remaky, kedy sa v prvých mesiacoch dočkáme podrobnej a roky očakávanej prerábky Final Fantasy VII a Resident Evil 3, ktorý dúfajme, že dopadne rovnako kvalitne ako terajší predchodca – i keď je pravdou, že dvojku mám predsa len radšej ako originálne Nemesis. Opomenúť by som zrejme nemal ani ohlásené pokračovanie The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2, ktoré snáď prinesie ďalšiu evolúciu v rámci žánru. Výber zakončujem infantilne, nakoľko sa až prekvapivo teším na návrat do detských čias v podobe LEGO Star Wars: The Skywalker Saga.  

Adam Hambálek

V roku 2020 očakávam ako fanúšik série Warcraft s netrpezlivosťou remaster Warcraft III: Reforged, čo je vynovená verzia jednej z mojich najobľúbenejších hier. Pri starších stratégiách by som ešte zostal, pretože rovnako veľmi očakávam aj remaster asi najkultovejšej stratégie vôbec a to Command and Conquer. A keďže rovnako ako real-time stratégie mám rád aj stratégie ťahové, tak do tejto skupiny musím zaradiť aj King’s Bounty II, keďže všetky predchádzajúce diely mi priniesli veľkú porciu zábavy. Z iných žánrov sa asi zaradím do početnej skupiny hráčov, čakajúcich na Cyberpunk 2077 a dúfam, že tento rok ma nesklame ani nová verzia System Shocku a hlavne, že po tých známych problémoch vyjde v poriadku. Ako fanúšik hier od FromSoftware nemôžem zabudnúť na Elden Ring, aj keď bližších informácií je o ňom zatiaľ stále skutočne málo. Aj v žánri izometrických RPG by tento rok mohol skutočne silný. Okrem Baldur’s Gate 3, kde plne dôverujem štúdiu Larian, môže veľmi dobre dopadnúť aj Wasteland 3, ktorý by sa mal objaviť už v máji. S podobného súdku je aj Realms Beyond: Ashes of the Fallen či Project Witchstone, kde nezávislí vývojári môžu príjemne prekvapiť. A aj keď nepatrím k priaznivcom first-person akcií, určite som zvedavý aj nový Doom Eternal, či Dying Light 2 a nemôžem zabudnúť ani na Trepang2, silne pripomínajúci moju obľúbenú sériu F.E.A.R.

Jozef Moravec

Opäť sa nadchadzajúci rok javí ako ten, ktorý prinesie hry nevídané a prelomové, ktoré posunú žáner o krok vpred. No v mojej hráčskej kariére, ktorá už trvá nejaké tie dva dekády, som si uvedomil, že väčšinou ma “nahajpuje” skôr vlastné očakávanie než výsledný produkt. Rok 2020 teda opäť zrejme prežijeme v hernej pohode, bez toho aby niekto, či niečo, urobilo dieru do sveta. A nebude to ani Cyberpunk 2077, ktorý bude navzdory tomu kvalitnou hrou, hoci keď posun do first person perspektívy nie je to čo som prvotne očakával. Zatiaľ ho vnímam skôr ako markantne zlepšený Deus Ex. Pomerne nečakane dal o sebe vedieť počin od Valve a to Half-Life: Alyx. Aj keď VR ide mimo mňa, kôli jeho nedostatočnej podpore a schopnostiam sprostredkovať kvalitný zážitok, Alyx ukazuje ako by mala vyzerať kvalitná hra pre virtuálnu realitu. Dlhšie tvrdím, ze Valve čaká na technickú príležitosť pre Half-Life 3 a Alyx vyzerá ako prieskum terénu. Ak už nič iné, hra aspoň zvalcuje VR ponuku a určite pomôže predať mnoho nových kusov tejto techniky. Bohužiaľ, celá táto vec pôjde mimo mňa.

Veľmi dobre vyzerá taktiež Doom Eternal. Ak sa Id Software podarí zlepšiť level dizajn a vyhnúť sa prílišnému arénovému štýlu hry, bude to totálny šialený nášup plný zbesilej akcie. Recept na úspech už totiž Bethesda objavila, stačí akurát zlepšiť niekoľko aspektov. Teší ma, že na soundtrack opäť dohliadne Mick Gordon, ktorý patrí medzi špicu v hernej scéne so svojou osemstrunovou basgitarou. Dobre vyzerá aj Atomic Heart. Ruskí vývojári z Mundfish si naložili na plecia veľa, no ak dodajú to, čo ukázali v traileroch, hra bude čiernym koňom na poli FPS žánru. Problémom je, že ruská produkcia je často ako jej ruletový menovec. Nápady sa na východe rodia naozaj dobré, kvalitný je aj artštýl a atmosféra, no častokrát to zlyháva z pohľadu produkcie a technickej kvality.

Teším sa aj na System Shock, ktorého originálne vydanie ma už technicky neoslovuje no obsahovo je na tom hra veľmi dobre a aspoň týmto spôsobom by som si ju rád vychutnal. Hrou roka by sa mohol stať poľahky The Last of Us Part II. Zaujala ma aj zombie akcia Dying Light 2. Poliaci sa produkčne vyšvihli do prvej ligy a už pri prvej hre ukázali ako sa to má robiť. Zaujala ma aj RPG akcia Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2. No tu už mám obavy o jej spracovanie. Kým myšlienka pokračovania ma oslovila, trailery ukazujú pre mňa osobne niektoré zlé dizajnové rozhodnutia. Ak v hre zostanú, pre mňa pôjde skôr o sklamanie a predikujem priemernú hru. Vyskúšam tiež trójsku vojnu v Total War a tým by som uzavrel budúci rok. Ostatné väčšie značky idú mimo môj záujem, či už z historických dôvodov, alebo pôjde o hype spojený skôr so značkou, než dodanou kvalitou.

Gabriel Klimo

Remake Resident Evil 3 je zrejme v zozmame viacerých hráčov a ani ja nie som výnimka. Spomínam si na časy, keď som hrával originál na prvej PlayStation a teraz sa teším ako znovu pocítim závan nostalgie, ktorý mi priniesol aj tohtoročný Resident Evil 2. Ďalší rok dorazí aj jedna z najočakávanejších hier posledných rokov, The Last of Us: Part II. Naučil som sa, že mať až príliš veľké očakávania nie je dobré a tak sa radšej držím pri zemi. Celkovo však Naughty Dog verím a druhý diel The Last of Us bude určite ašpirovať na hru roka, respektíve tejto generácie konzol PlayStation. Vždy som mal rád i hry i Dontnodu a dúfam, že Twin Mirror nebude žiadnou výnimkou. Páči sa mi jej mysteriózna atmosféra a hoci sa trochu bojím samotného prevedenia, snáď tento titul nesklame a zaboduje ako Life is Strange.

V mojom zozname nebude chýbať ani akčná adventúra Ghost of Tsushima, ktorá vyzerá parádne. Hoci sa musím priznať, že podobný štýl nemám v obľube, v tomto prípade urobím výnimku a verím, že si hru naplno vychutnám. Sucker Punch Productions sa totiž vydali správnym smerom. No a záver spomeniem aj Watch Dogs: Legion. Dobrá sandboxová hra totiž vždy poteší a osobne som rád i za presun z opozeraných Spojených Štátov do Londýna, ktorý sa javí ako skvelý výber pre nový diel. Najviac ma však zaujalo to, že budem môcť hrať za kohokoľvek, čo sa mi jednoducho páči.

Broslowski

V roku 2020 sa najviac teším na novú generáciu herných konzol. Či už ste fanúšikmi PlayStationu, alebo Xboxu, som presvedčený že v prípade PlayStation 5 a Xbox One Series X si oba tábory prídu na svoje. Implementácia moderných m.2 SSD v tandeme s modernými Ryzen procesormi a výkonnou GPU prinesú do konzolového herného sveta nový vietor. No a čo sa týka toho najdôležitejšieho, teda samotných hier, najviac sa teším na Doom Eternal, nakoľko som dlhoročným fanúšikom tejto značky. Nepohrdnem však ani dlho očakávaným Cyberpunkom 2077, a v mojej zbierke určite nebude chýbať ani Halo infinite.

Komentuj!