Register

A password will be e-mailed to you.

Republic Of Gamers (ROG) je značka spoločnosti Asus používaná od roku 2006 a zahŕňa celý rad počítačového hardvéru, osobných počítačov, periférnych zariadení a príslušenstva zameraného predovšetkým na počítačové hry. Táto rada zahŕňa základné dosky, grafické karty, stolové počítače, notebooky, mobilné telefóny a tak podobne. Spoločnosť Asus sa popri tejto svojej obrovskej škále produktov stará predovšetkým o nás. Tým myslím nás hráčov, či už profesionálnych, poloprofesionálnych alebo amatérov, no zahrať si svoju obľúbenú hru, prípadne horúcu novinku na poriadnom “železe” je veľmi príjemný zážitok. Do tejto kategórie spadá aj ASUS ROG Zephyrus S GX502.

Priznám sa, že istý čas som bol zástancom toho, že notebooky nie sú primárne určené na hranie a tak som bol pri odporúčaní priklonený skôr ku klasickému stolovému PC. Áno, tá doba minulá už je dávno za mnou a technologický pokrok ma utvrdil o opaku. Dovolím si povedať, že komfort, kompatibilita a parametre dnešných herných notebookov sú na tak vysokej úrovni, že dokážu schovať aj riadne “našľapané” PC do “vrecka”. Najväčším mínusom je však cena a len u Zephyrus S GX502 sa pohybujeme okolo 2200 €. Súhlasím s vami, cena je vysoká, ale…

Krabica plná prekvapení alebo čo obsahuje balenie

Hmotnosť krabice, v ktorej je Zephyrus S, bola na počudovanie skutočne ľahká, teda ľahšia ako u bežných pätnásť palcových notebookoch. Zephyrus S má hmotnosť menej ako 2 kg. Kedže sa jedná o rodinu ROG, tak nič iné ako špičkové balenie som ani nečakal. Vo veľkej a pomerne klasickej krabici s rúčkou bola ďalšia, už o niečo komplexnejšia, krabica, kde sa odklopilo krídlo a po menšom vytiahnutí sa vysunul notebook. Okrem nabíjačky, ktorá bola v ďalšej krabičke, kovovej 3D skladačky a manuálu, však bolo v balení ešte niečo iné, ku čomu sa dostaneme neskôr. 

Dizajn a spracovanie

Dizajn je nenápadný “jednoduchý” a pôsobí tajomne. Veko, teda vrchná časť, je zo zliatin čierneho brúseného hliníku a je doplnené o podsvietené ROG logo červenej farby. Paráda však? Minimálne u mňa však existuje jedno menšie, hoci zanedbateľné, mínus. A totiž, každý jeden otlačok je na ňom vidieť. Zvyšná časť už je  z tvrdeného plastu a na tom otlačky nezostávajú. Vyhotovenie a spracovanie šasi je kvalitné, odolné a zároveň elegantné.

Otváranie notebooku je “simply the best”. V podstate ho otvoríte jedným prstom bez toho, aby ste sa namáhali pridržiavať spodnú časť a podobne. Ved to určite poznáte aj z bežných notebookov. Po otvorení sa spodná časť notebooku mierne zodvihne, čo mne z ergonomického hľadiska vyhovovalo, aj keď účel a využitie má táto “vychytávka” inú.

Rám displeja (ktorý je, mimochodom, matný) je iba 6,2 mm a absencia webkamery nenarúša prvotný dojem. Pokiaľ však patríte medzi tých, ktorým webkamera  chýba, a vyžadujú jej prítomnosť, tak nemajte hlavu v smútku. ASUS na vás totiž myslel a v balení sa nachádza externá webkamera, ktorá ponúka záznam v rozlíšení 1080p pri snímkovaní 60 fps. 

Samotná klávesnica ma úplne pohltila. Vyhovovali mi dostatočné veľké písmená doplnené o RGB podsvietenie, ktoré je možné si dodatočne nastaviť aj cez aplikáciu. Pekné a zároveň zaujímavé  spracovanie má aj touchpad  ktorý predstavuje jedno veľké ľavé tlačidlo myši. Pravé tlačidlo funguje a reaguje iba v pravom dolnom roku. Na prácu výborné no nie? No mne ešte chýbala “bočná” numerická klávesnica.

Hardware a konektivita

Dovolím si povedať, že konfigurácia ASUS ROG Zephyrus S GX502 poľahky schová do vrecka aj niektoré desktopy. Procesor i7-9750H (6 jadier 12 vlákien) pracuje na frekvencii 2,6 – 4,5 GHz. Doplnený je o DDR4 pamäte o kapacite 32GB, ktoré pracujú na frekvencii 2666 MHz. Toto všetko uzatvára grafická karta GeForce RTX 2070, ktorá sa pýši 8GB VRAM. Možno si poviete, tak to potrebuje aj kvalitný napájací zdroj. Áno, ten však Asus dodáva, konkrétne sa jedná o napájací zdroj respektívne nabíjačku o výkone 230W. Okrem týchto vysoko hardwarových parametrov si okrem iného obrovské plus získal u mňa aj IPS displey, ktorý je matný/ antireflexný o rozlíšení 1920×1080 s obnovovacou frekvenciou 144Hz. 

Konektivita Zephyrusa pozostáva na pravej strane z troch USB portov z toho dva USB3.2 Gen1 Type A a jeden USB3.2 Type C, DP 1.4 PD. Ten je však možné vyžiť aj ako kombinovaný USB port na prívod napájania do notebooku. Z ľavej strany notebook disponuje  napájacím portom, ethernetovým portom  RJ45, HDMI 2.0b, USB3.2 Gen2 Type A a klasickým 3.5 jack portom na sluchadlá a mikrofón.

Zephyrus v prevádzke

Väčšinu času s týmto železom som strávil s hraním podstate najnovších herných titulov. S chodom hier nebol samozrejme žiadny problém, veď to sa dalo aj čakať. No notebook dával o sebe dosť jasne a hlasno vedieť keď bol v 3D režime. Tých 80 – 95 stupňov každopádne muselo niečo chladiť a o to sa staral aktívny aerodynamický systému (AAS). Ten zvyšuje prietok vzduchu o 22%, zatiaľ čo samočistiaci tepelný modul odsáva prach, aby sa zlepšila jeho životnosť. Naopak, v 2D režime pri bežnej kancelárskej práci nebolo notebook ani počuť. No to je nakoniec logické. Vďaka softvéru ROG Armory Crate je možné plynule prepínať medzi prevádzkovými režimami, a tým optimalizovať výkon a aj hlučnosť notebooku.

O výdrž sa “stará” 76W štvorčlánková batéria. Notebook pri práci v 2D režime držal približne 5 až 6 hodín. Všetko to však závisí od nastavenia  jasu displeja, alebo vypnutia/ zapnutia WiFi a tak podobne. No toto je asi zbytočné rozpisovať. Úprimne, v 3D režime, teda pri hraní hier, či rederovaní videa som mal notebook skoro stále v napájaní, nakoľko výdrž sa pri záťaži pohybovala okolo jednej hodiny. Niekedy dokonca aj menej. No ruku na srdce, pri takomto notebooku s takýmto obsahom nebudete určite riešiť výdrž bez napájania pri záťaži, teda aspoň ja by som to vôbec neriešil. A preto priemernú výdrž batérie Asusu nezazlievam. 

ASUS ROG Zephyrus S GX502 som prehnal aj cez 3Dmark, aby som zistil, kde sa tento notebook nachádza pri testoch. Odpoveď som však v zásade vedel ešte pred spustením testovania a vy si ju určite domyslíte. Zephyrus získal  skóre v hodnote 7333 bodov, čo bolo radené lepšie ako 69 percent ostatných hodnotení a testovaní a tým pádom prevyšoval hranicu 4K Gaming PC. Myslím, že toto nepotrebuje žiadny komentár a takýto výsledok sa dal očakávať. 

Končíme

So Zephyrusom som celkovo strávil príjemné chvíle a hoci je pri záťaži pomerne hlučný, i tak u mňa získava pomenovanie “Tichý zabijak”. Nielenže cenovkou zabije vašu peňaženku, ale zabije aj váš voľný čas. Tieto skutočnosti však už ku hráčskemu životnému štýlu patria, no nie? 

Produkt na recenziu poskytlo tuzemské zastúpenia spoločnosti

ASUS ROG Zephyrus S GX502 - Tichý zabijak menom Zephyrus
ASUS ROG ZEPHYRUS S GX502 je špičkový notebook, ktorý má špičkové parametre a špičkové spracovanie. Jedná sa o "železo" vhodné do voza i do koča. Poteší predovšetkým náročných hráčov ktorý si radi svoj desktop berú aj na cesty.
Pozitíva
  • Poriadne nadupané "železo"
  • IPS Displey 144Hz
  • Kvalitné spracovanie a chladenie
Negatíva
  • Vysoká cena
  • Chýbajúca numerická klávesnica
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!