Register

A password will be e-mailed to you.

Je už u nás v redakcii pravidlom, že na konci každého kalendárneho roka zhodnocujeme najväčšie herné sklamania, prekvapenia, najlepšie, alebo najhoršie hry. V tomto článku sa budeme venovať tomu najkvalitnejšiemu, čo herná scéna priniesla, konkrétne vám teda predstavíme TOP 10 najlepších hier roka 2019.

Tento rebríček si nekladie za cieľ byť úplne objektívny, keďže názory sa vždy budú rozchádzať a každá skupina hráčov, či recenzentov má svoje preferencie. Pri jeho zostavovaní sme sa preto snažili brať ohľad nie len na rebríčky renomovaných herných webov, ale vychádzali sme aj z hodnotenia kritikov a záujmu samotných hráčov aj dlhšie po vydaní, pretože to je často ukazovateľom kvality. Viaceré tituly tu teda môžu absentovať aj z toho dôvodu, že sme sa snažili o žánrovú pestrosť. Takisto platí, že viaceré úspešné hry, ktoré niekde dosiahli úspech, sa v niektorých iných zoznamoch vôbec neobjavili a rozhodne aj dosť záleží na tom akej platforme užívatelia hrali, či z akého regiónu sveta pochádzali. Výsledkom teda musí byť určitý kompromis medzi názormi recenzentov, hráčov zo všetkých rôznych kútov sveta a v neposlednom rade aj užívateľmi rozličných platforiem.

10. The Outer Worlds

Známe štúdio Obsidian opustilo po dvoch dieloch Pillars of Ethernity žáner izometrických RPG a po dlhšej dobe zase skúsilo šťastie s 3D RPG pod názvom The Outer Worlds. Nevyhli sa porovnávaniu s poslednými dielmi známej série Fallout z ktorej si zobrali nielen určitý nadhľad, ale aj humor, avšak oproti nej sa mohli pochváliť väčšou variabilitou svojich svetov. Mali aj výhodu v úplne novom svete, nenaviazanom s našim, keďže sa ocitáte uprostred kolonizácie vesmíru. Ujímate sa jedného z kolonizátorov a na začiatku sa prebúdzate z kryospánku, aby ste zohrali svoju osudovú úlohu v boji korporácií a rozličných frakcií osadníkov. The Outer Worlds kladie tiež značný dôraz na možnosť rozhodovania a preto sa ho oplatí dohrať aj opakovane a docieliť tak rozdielnych zakončení. Samotné riešenie úloh priam počíta s mnohými vašimi prístupmi, vrátane toho mierumilovného, kedy namiesto zbraní využívate svoje sociálne schopnosti. Máte k dispozícii aj vesmírnu loď, ktorá slúži ako dopravný prostriedok medzi jednotlivými hernými lokáciami a zároveň aj ako váš dočasný domov.

Recenzenti chválili veľkú variabilitu prostredia, level dizajn, správne dávkovanie humoru, zábavné súboje a celkovú návykovosť. S týmito hodnoteniami korešponduje aj naša recenzia, kde sme vyzdvihli ešte aj iné aspekty a to príjemný vizuálny štýl a podmanivú hudbu.

9. Planet Zoo

V tomto rebríčku nemôže chýbať ani zástupca stratégií napriek tomu, že tento žáner nie je určite najpopulárnejší. V tomto roku sa objavilo viacero kvalitných a zábavných titulov ako napríklad Tropico 6 (naša recenzia tu) alebo Anno 1800, ale v svetových rebríčkoch sa najčastejšie objavoval Planet Zoo. Vývojári zo štúdio Frontier Developments sa na rozdiel od vyššie spomínaných stratégií, ktoré boli len pokračovaniami už dávno zabehnutých značiek sa rozhodlo svoj titul predsa len postaviť na trochu iných základoch. A podarilo sa im vytvoriť síce duchovného nástupcu legendárneho Zoo Tycoonu, avšak s komplexnejšími mechanikami. Tento manažment vlastnej obrovskej zoologickej záhrady vám umožní si postaviť svoju vlastnú zoologickú záhradu a starať sa o ňu. To zahŕňa výber a riadenie zamestnancov, potrebu sa postarať o návštevníkov a samozrejme najmä o zvieratá. To všetko je vytvorené v príjemnom vizuáli a s potrebnou dávkou humoru.

Recenzenti aj hráči si pochvaľovali vysokú návykovosť, intuitívne herné mechaniky a aj to, že Planet Zoo je zároveň aj náučnou hrou. Detailné animácie všetkých živočíchov a obrovské možnosti pri vytváraní vlastných výbehov a stavieb len podtrhujú kvalitu tejto budovateľskej stratégie.

8. Fire Emblem: Three Houses

Fire Emblem je už veľmi rozsiahla séria taktických RPG, ktorá prvýkrát uzrela svetlo herného sveta ešte na prastarom Family Computer (NES) v apríli roku 1990. Od tohto času už ubehlo veľa vody a odvtedy sa séria dočkala regulárnych desiatich dielov, pokiaľ nerátame jej odbočky typu Fire Emblem Warriors (2017). Od tohto titulu sa príliš veľa nečakalo a určitým hendikepom mohol byť aj fakt, že vyšiel v júli len exkluzívne pre Nintendo Switch. Napriek tmou zabodoval a bol často zmieňovaný v tohtoročných rebríčkoch. Recenzenti oceňovali celkový zážitok, nenudiaci ani po dlhých desiatkach hodín a ideálne skĺbené taktické bitky s mikromanažmentom vašich jednotiek. Pre japonský titul je navyše už tradíciou rozsiahly systém budovania vzťahov a spletitý príbeh, ktorý ani v tomto titule nie je len do počtu k strategickému rozhodovaniu. Avšak zrejme hlavnou príčinou, prečo Fire Emblem: Three Houses tak zabodoval, bola snaha tvorcov, aby JRPG boli zase prístupné, čo najširšej skupine hráčov.

7. Resident Evil 2

Resident Evil 2 je vynovenou verziou pôvodnej surival hororovej hry Resident Evil 2 z roku 1998, ktorá pôvodne vyšla na konzoli PlayStation. Je postavený na engine hry Resident Evil 7: Biohazard. Na rozdiel od pôvodnej verzie obsahuje kameru, ktorá je napevno umiestnená za ovládanou postavou, narozdiel od statických kamier pôvodnej hry. Hlavnými postavami Resident Evil 2 sú nováčik v policajných radoch Leon Kennedy a študentka Claire Redfieldová, ktorých cieľom je utiecť z infikovaného mesta Racoon City v ktorom tajná organizácia Umbrella praktikovala výskumy na nebezpečných vírusoch. Rovnako ako v pôvodnej verzií, aj remake obsahuje nedostatok nábojov a nemožnosť pohybu počas streľby. Celá hra je rozdelená na dve kampane, v závislosti na postave, ktorú si vyberiete.

Recenzenti si spolu s hráčmi väčšinou pochvaľovali výborné moderné spracovanie, ktoré v kombinácií s rešpektom k originálnej verzií a stálym pocitom nostalgie funguje na výbornú a preto si Resident Evil 2 zaslúži miesto aj v našom rebríčku. V neposlednom rade si pochvalu vyslúžil aj v našej recenzii.

6. Sekiro: Shadows Die Twice

Sekiro: Shadows Die Twice je najnovším počinom akčným počinom s RPG prvkami od japonského štúdia From Software, tvorcov legendárnej RPG série Dark Souls. Sekiro sa však narozdiel od spomínanej série odohráva v japonsku, konkrétne v období Sengoku, teda v čase zhruba od polovice 15. storočia do počiatkov storočia 17. Hlavným hrdinom je “shinobi” menom Vlk, ktorý sa stal svedkom únosu svojho mladého pána samurajom z nepriateľského klanu Ashina. Po tejto udalosti ho zachránil sochár, ktorý mu vyrezal umelú prostetickú ruku, čím sa z hlavného hrdinu stal Sekiro. Hra obsahuje len jednu primárnu zbraň, katanu. Sekundárnu zbraň tvoria rôzne protézy, ktorými si hráč môže nahradiť ruku ľavú a ktorých široká paleta sa pohybuje od zbraní ako sekera, až po plameňomet. Sekiro takisto disponuje vystrelovacím hákom, s ktorého pomocou sa dostane aj na inak nedostupné miesta. Titul obsahuje množstvo náročných bossfightov, ale neumožňuje tvorbu postavy, alebo zmenu oblečenia.

Svetový recenzenti si na hre pochvaľovali krásnu grafiku a výtvarné spracovanie japonského sveta, pútavo spracovaný nový bojový systém a náročné bossfighty, ktoré umožňujú zažiť pocit zadosťučinenia. Veľmi vysoké hodnotenie si odniesol aj v našej recenzii.

5. Metro Exodus

Metro Exodus je už v poradí tretím dielom hernej série inšpirovanej knižnou predlohou od Dmitrija Glukhovského. Opäť sa ocitáme v koži známeho Arťoma, vydávajúceho sa tentoraz v roku 2036 so skupinou sparťanských stúpencov na cestu skrz spustošené Rusko. Priestory moskovského metra sú im už totiž tesné a chcú nájsť nové miesto k životu na východe. K presunu k tomuto cieľu im slúži starý vlak, plniaci zároveň aj funkciu mobilnej základne.

Metro Exodus sa na rozdiel od svojich predchodcov odohráva hlavne v otvorených oblastiach s veľkými možnosťami pohybu a je kladený aj veľký dôraz na prieskum. Striedanie tradičných koridorových a otvorenejších lokalít a ich variabilita bola vyzdvihnutá aj v našej recenzii. To znamená, že tento diel sa môže pochváliť rozmanitosťou lokácií a silným príbehom, čo ocenili aj svetoví recenzenti spoločne s hráčmi a tak trochu tvorcom odpustili aj kontroverzné neskoré oznámenie časovej exkluzivity na platformu Epic.

4. Star Wars Jedi: Fallen Order

Svet Star Wars si v posledných rokoch moc ovácií na hernej scéne neužil. Dôvodom bola aj absencia výraznejšieho čisto singelplayerového titulu. Až v tomto roku sa fanúšikovia konečne takejto hry dočkali a Star Wars Jedi: Fallen Order je akčná a čisto singleplayerová hra z pohľadu tretej osoby. Príbeh sa odohráva krátko po skončení tretej epizódy filmovej ságy v časoch vzostupu Impéria a zameriava sa na protagonistu Cala Kestisa, padawana z rádu rytierov Jedi, ktorý prežil vyvražďovanie počas známeho rozkazu 66.

Jedi: Fallen Order je najlepšou Star Wars hrou poslednej tejto dekády a Respawn Entertainment dokázali stvoriť veľké množstvo postáv, tvorov a techniky a ponúkli návštevy niekoľkých nových a ikonických planét. Súbojový systém postavili na inovatívnom boji zblízka so svetelným mečom, používaní sily a osvojovaní nových schopností. Recenzenti aj fanúšikovia oceňovali hlavne atmosféru Star Wars univerza, dýchajúcu z každého kúta a podporenú i adekvátnou výpravou. Uspokojivý progres vašej postavy a chytľavý súbojový systém si odniesol vysoké hodnotenie aj v našej recenzii.

3. Control

Fínske štúdio Remedy Entertainment sa preslávilo prvými dvoma dielmi série Max Payne a jeho fanúšikovia ocenili aj hororovejšie ladený titul Alan Wake, spolu s spin-offom American Nightmare. Po dlhšej odmlke sa tento rok prezentovali vo viacerých smeroch unikátnym titulom Control. Ide o príbehovú akčnú hra z pohľadu tretej osoby, v ktorej sa v úlohe agentky Jesse Faden musíte vysporiadať s útokom na federálny úrad skúmajúci paranormálne javy. A práve v rozsiahlej budove úradu, nazvanej Oldest House sa odohráva takmer celá hra. Jesse Faden za výdatnej pomoci svojej služobnej zbrane, nadprirodzenej pištole, meniacej podľa potreby svoje vlastnosti, musí túto budovu úrad oslobodiť od tejto zlej sily.

Hráči aj recenzenti si pochvaľovali najmä unikátne vystavané prostredie, sympatickú hrdinku a mysterióznu atmosféru. Dynamická akcia stojaca na kombinácii zbraní a superschopností spolu s leveldizajnom tak dali čiastočne zabudnúť na technické problémy, ktoré Control sprevádzali a ktoré boli spomenuté aj v našej inak pozitívnej recenzii.

2. Disco Elysium

Disco Elysium je komorné izometrické RPG od estónskeho videoherného tvorcu Roberta Kurvitza, ktorý na nej so svojim malým tímom pracoval niekoľko rokov. Dej je zasadený do malého, fiktívneho mestečka Revachol. Hlavným hrdinom je detektív, ktorý má za úlohu jednoducho vyšetriť vraždu ktorého osobnosť si môžete sami kompletne definovať v priebehu hrania svojimi rozhodnutiami. Urobíte z neho šľachetného hrdinu, alebo nebezpečného psychopata? Rozhodnutie je len na vás, rovnako ako v prípade voľby politickej ideológie, ktorú bude váš detektív obhajovať. Hra sa môže pochváliť veľkou slobodou konania, kedy sa mestečko stáva prakticky vaším ihriskom. Miestnych obyvateľov môžete buď mučiť, štvať, urážať, alebo sa im pokúsiť pomôcť vyriešiť ich problémy.

Herné recenzie, vrátane tej našej si na hre pochvaľovali originálne spracovaný herný svet, veľké množstvo opulentných dialógov a výborne napísaný príbeh spolu s výdatnou vizuálnou štylizáciou. To sú aj dôvody, pre ktoré Disco Elysium nesmie chýbať v tomto rebríčku.

1. Death Stranding

Death Stranding je open world akčná adventúra od legendárneho videoherného tvorcu Hidea Kodžimy a jeho štúdia Kojima Productions. Death Stranding sa zameriava na postavu Sama Portera Bridgesa, ktorý plní úlohu posla a kuriéra v akomsi zvláštnom, postapokalyptickom svete, v ktorom boli prestali klasické prírodné zákony existovať. Dážď urýchľuje tok času, dúha svieti naopak, ľudia sú oživovaný pomocou zvláštnych zariadení a plodov malých detí. Miestnou pustinou navyše križujú nebezpečné fantómy, ktorých dokáže hlavný hrdina Sam vycítiť vďaka svojej nezvyčajnej alergií. Hlavným cieľom hrdinu Sama je zjednotiť Spojené mestá americké (UCA) za pomoci takzvanej chirálnej siete, aby svet neďalekej budúcnosti nebol sužovaný množstvom explózií, ktorých následkom sa začnú diať nadprirodzené udalosti. Death Stranding je takmer filmovou hrou. Okrem toho že predlohou viacerých postáv boli svetoznámi herci, je titul doslova preplnený množstvom filmových sekvencií.

Death Stranding sa môže pýšiť svojou unikátnou atmosférou, príbehom a hereckými výkonmi, svojim dôrazom na detaily a snahou priniesť niečo nové do videoherného priemyslu. To všetko napokon si pochvaľovali svetoví recenzenti a hráči a aj u nás zazneli na jeho adresu skoro samé superlatívy.

Náš rebríček najlepších videoherných titulov za rok 2019 je u konca a je pravdepodobné, že vám v ňom nejaký obľúbený titul chýbal. V tom prípade nám môžete v komentároch dať vedieť, aké tohtoročné hry by ste do tohto výberu zaradili vy.

Komentuj!