Register

A password will be e-mailed to you.

Rockstar Games nepatrí k štúdiám, ktoré by chrlili jednu veľkú hru za druhou. No o to viac platí, že keď sa už od nich dočkáme nejakej novinky, spravidla ide o udalosť sezóny. Tou bolo nakoniec aj vlaňajšie vydanie dlho očakávaného westernu Red Dead Redemption 2, ktorý si môžu po roku vychutnávať aj PC hráči.

Recenzovaná verzia: PC

Nalejme si čistého vína, PC verzia Red Dead Redemption 2 bola od začiatku akýmsi verejným tajomstvom a bolo by obrovským prekvapením, keby k nej nakoniec nedošlo. Dá sa síce argumentovať tým, že prvý diel nebol nikdy vydaný na tejto platforme, no obecne sa traduje, že hlavný problém spočíval v zdrojovom kóde. Ten mal byť údajne až tak problematický, že pre samotné štúdio by bolo jednoduchšie vytvoriť hru nanovo, čo nebolo z časového hľadiska veľmi výhodné. Tak či tak, majitelia osobných počítačov sa dočkali už po roku, čiže ich čakanie na najnovší hit od Rockstaru bolo ešte o niečo kratšie ako v prípade piateho a mimoriadne vydareného dielu série Grand Theft Auto.

V tomto prípade snáď ani nemá zmysel klásť si otázku, či je o čo stáť. Red Dead Redemption 2 je mnohými považovaný nielen za najlepšiu hru minulého roka, ale i za jednu z najlepších hier celej dekády. Samozrejme, záleží i na tom, komu ako sedí westernová tematika, no i napriek tomu že celkovým víťazom sa stal vlani podľa hlasovania odbornej kritiky God of War, jej najväčšiemu oponentovi nemohol nik upierať mimoriadne kvality. Hra dokázala ohúriť či už výbornou príbehovou naráciou, mimoriadne prepracovaným a naozaj žijúcim otvoreným svetom, no nejedného fanúšika si získala i šikovným zapracovaním realistickejších prvkov, ktoré iba podporovali celkovú imerziu. A hoci nešlo o žiadnu žánrovú revolúciu, Rockstaru sa podarilo vytvoriť vskutku unikátny titul, čo sa snažila zachytiť už naša recenzia konzolovej verzie. Vzhľadom k jej existencii pritom nemá dopodrobna rozpisovať jednotlivé aspekty a pozrime sa radšej na PC verziu ako takú.

Podobne ako Grand Theft Auto V, i Red Dead Redemption 2 sa dočkal pri svojom štarte na PC viacerých vylepšení, opodstatňujúcich neskoršie vydanie. V prípade spomínaného titulu bol najväčším lákadlom novo implementovaný first person pohľad, tu je naopak o niečo viac menších noviniek. Samozrejmosťou je ešte o niečo lepšia vizuálna stránka, ktorá bola pritom špičková už na silnejších verziách konzol. Zoznam grafických úprav nie je práve malý a cez rôzne nastavenia viete docieliť povestnú dokonalosť. I stredné nastavenia vám pritom umožnia vychutnávať si Divoký západ adekvátnym spôsobom, pričom požiadavky na hardvér nie sú prehnane vysoké.

No nie všetko je iba o grafike. Najzásadnejšími novinkami sú nové úlohy, konkrétne trojica dodatočných Bounty Hunter misií, ktoré dopĺňa i ďalšia vedľajšia s názvom To The Ends of The Earth. Tá síce svojou náplňou nikoho neohúri, nakoľko pozostáva výhradne zo zbierania byliniek, ale odmenou pre zmenu poteší asi každého. Okrem toho boli do hry pridané dva nové úkryty gangov, ďalšie dve mapy vedúcu k pokladu, štvorica nových zbraní, pätica koní a na záver i pätica amuletov, ktorá vám poskytne sympatické bonusy. Nejde síce nevidieť, že niektoré novinky sú iba prekopírované z online časti (k tej sa ešte dostaneme), ale darovanému koňovi sa na zuby nepozerá a neexistuje reálny dôvod, prečo by sa to malo brať ako negatívum.

PC verzia však prináša aj iné, nezanedbateľné, výhody. Jednou z nich je možnosť využitia klávesnice a myši a hoci by sa nad tým konzolisti bežne iba pousmiali, tu to rozhodne dáva zmysel. Hry od štúdia Rockstar nie sú práve známe pohodlným ovládaním a ovládanie Red Dead Redemption 2 je špeciálne komplikované a s množstvom rôznych funkcií namapovaných na všetky možné tlačidlá. Na PC sa tento problém čiastočne vytráca a do krvi ho dostanete oveľa skôr, no i tak je cítiť, že nie je práve najideálnejšie. Len v prazvláštne nadizajnovanom inventári sa musíte pohybovať ako myšou, tak i klávesami a jednu z nich musíte mať navyše neustále stlačenú. Podobne nešťastným dojmom pôsobí aj taký lov rýb a viem si živo predstaviť, že na gamepade je o mnoho horšie. No dá sa na to zvyknúť.

Druhou výhodou je, samozrejme, neplatená online časť. Tej sa naša konzolová recenzia nevenovala, no Red Dead Online je podobne ako Grand Theft Auto Online vcelku podstatnou súčasťou celého titulu. Najväčší dôraz sa síce neprekvapivo kládol na príbehovú kampaň jedného hráča, no cez prítomný multiplayer si môžete ešte o viac predĺžiť pobyt v tomto svete. Nejde pritom o žiadnu rýchlokvašku a hoci trpí podobnými neduhmi ako Grand Theft Auto Online (občasné problémy s pripojením, nie úplne zvládnutý matchmaking a tak podobne), je natoľko prepracovaný, že by obstál aj samostatne. Až takým hitom sa zrejme nikdy nestane a zrážajú ho i zbytočné chyby, či istá zdĺhavosť, tu ešte znásobená spomínanými realistickými prvkami, ako celok je však rozhodne chytľavý. Akurát sa musíte v niektorých momentoch obrniť zvýšenou mierou tolerancie a veriť, že na ňom Rockstar v budúcnosti ešte zapracuje. V Grand Theft Auto Online však mnohé z nich stále pretrvávajú…

Bezprostredne po vydaní PC verzie sa najviac hovorilo o technickom stave, ktorý bol všetko len nie ideálny. Nakoľko bola verzia určené pre osobné počítače plánovaná od začiatku, o to viac zarazí v akom stave bol samotný port po svojom uvedení na trh. Mnohý hráčom hra nešla pustiť, tým šťastnejším iba neustále padala, nehovoriac o ďalších nedostatkoch, vrátane nesprávneho míňania staminy naviazaného na framerate či neustáleho zasekávania obrazu na viacjadrových procesoroch. Americkému štúdiu síce slúži ku cti, že na celú situáciu zareagovalo promptne a s komunitou začalo aktívne komunikovať, lenže stratená reputácia sa získava späť ťažšie, ako keď ju budujete poctivo. A v tomto prípade skutočne nešlo o detaily, nad ktorými sa dá občas mávnuť rukou, ale o chyby zásadne vplývajúce na herný zážitok. Pre len nedávno uvedený Rockstar Launcher išlo o prvý ostrý záťažový test a taktiež sa nedá povedať, že by úplne obstál. V istom momente mi dokonca odmietal hru spustiť a to z dôvodu opakovanej neúspešnej aktualizácie, ktorá sa pritom nedala vypnúť.

V týchto chvíľach už každopádne vychádza podstatne vyladenejšia Steam verzia, kde by mali byť všetky zásadné problémy odstránené. Aspoň teoreticky, no je pravdou, že aplikovaní viacerých patchov sa beh hry podstatne zlepšil. Osobne som od istého času narážal takmer výhradne na grafické bugy, či iné menšie glitche, no až na jeden-dva momenty nič také, čo by rozbilo hru. A ak odhliadnem od vyššie popísaného, objektívne sa hre nedá veľa vytýkať. Teda dá, ale v tomto prípade ide výhradne o preferencie každého hráča.

Nie každému bude totiž vyhovovať istá zastaralosť, či ťažkopádnosť herných mechaník (príliš komplikované rýchle cestovanie po mape, v príbehových misiách nemôžete uhnúť ani o milimeter a musíte ich plniť presne tak ako vám hra povie), takisto občas prekvapí i nie úplne doladenými detailmi (napríklad čo sa týka občasnej náväznosti hlavných a vedľajších misií, alebo honor systémom, ktorý funguje spolu s Wanted levelom trochu diskutabilne). No pokiaľ nie ste vyloženým odporcom westernov, Red Dead Redemption 2 si nepochybne užijete. Nie je to dokonalá hra, no to ani nemusí byť. Jej sila spočíva v detailoch a práve nimi si vie omotať okolo prsta nejedného fanúšika – a to i tých, ktorých klasická produkcia až tak nenapĺňa. A ak vás náhodou neohúri úvodnými hodinami, nič si z toho nerobte. Rozjazd je skutočne pozvoľný, no za ten fantastický záver to jednoznačne stojí. A teraz si to môžu na vlastnej koži overiť aj PC hráči.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Red Dead Redemption 2 - Návrat na divoký západ
Red Dead Redemption 2 je masívny kolos s dôrazom na i na ten najmenší detail a jeho kvality výrazne neznížil ani mierne problematický štart PC verzie. Jeden z najvýraznejších titulov poslednej doby si rozhodne zaslúži pozornosť a to i napriek tomu, že nie je ani zďaleka pre každého.
Pozitíva
  • Nesporné kvality spočívajúce v príbehovej narácii, hrateľnosti a živo pôsobiacom svete
  • Klávesnica a myš výrazne uľahčuje samotné ovládanie
  • Množstvo drobných noviniek a vylepšení PC verzie, vrátane nutnosti neplatiť za Red Dead Online
Negatíva
  • Istá ťažkopádnosť, zastaralosť a nedoladenosť vybraných herných mechaník
  • Technické problémy PC verzie
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
95%

Komentuj!