Register

A password will be e-mailed to you.

Kalendárny rok sa prehupol do svojej záverečnej štvrtiny a s koncom ďalšieho mesiaca prichádza i naša pravidelná rubrika nazvaná Hity mesiaca. Dnes sa pozrieme na mesiac október 2019, ktorý patrí k hernej úrode, nakoľko sezóna AAA počinov je v plnom prúde a takmer každý týždeň možno očakávať jeden veľký titul. Tradične si predstavíme päticu najlepšie hodnotených hier, ktoré zaujali kritikov i bežných hráčov najviac. V prípade, že hľadáte to najlepšie, čo pod herným dažďom vykvitlo, táto rubrika je určená práve pre vás. 

5. Luigi’s Mansion 3 (Nintendo Switch)

Platforma Nintendo Switch len málokedy šliapne vedľa so svojimi exkluzivitami. Pri najnovšom hororovom dobrodružstve Máriovho brata Luigiho sa však nemusíte obávať jeho kvalít, nakoľko si vývojári zo štúdia Next Level Games rozhodne dali záležať. Priniesli hráčom titul s detským zasadením, ktorý vďaka jednoduchosti a nemalej pestrosti ocení mladšia generácia, avšak v hraní sa nestratia ani tí starší, keďže nemožno hovoriť o úplne banálnej hrateľnosti. O čo presne ide tentokrát?

Luigi prichádza do nenápadného motela navštíviť svojho populárneho brata, ktorý roky kraľuje platformovému žánru a akákoľvek konkurencia zostáva skrytá v jeho mohutnom tieni. Čoskoro sa však v tamojšom prostredí začnú objavovať duchovia, Luigi sa dostáva k svojmu vysávaču, ktorý slúži ako základná zbraň proti priesvitným škodcom, no a bláznivé dobrodružstvo sa môže začať. Luigi sa priamo neskúšal presadiť v žánri svojho brata, namiesto toho si rozbehol vlastnú sériu, ktorá mala podobu toho, čo môžeme vidieť dnes. Nápaditej adventúry, ktorá disponuje jednoduchým bojovým systém, atraktívnymi kulisami, kde tentokrát prechádzate tematickými levelmi vo vnútri samotného hotela a novinka v neposlednom rade zaujme formou šikovne zakomponovanej kooperácie. Akčné prvky sa priamo spájajú s tými logickými, čo vytvára výživný herný mix, ktorý bravúrne funguje. Tradične pri Nintendo hrách platí, že koncept je pomerne jednoduchý, avšak tvorcovia ho vydojili na maximum, získajú z neho všetko podstatné a naservírujú parádny žánrový titul, ktorý sa odlíši od všetkého ostatného a súčasne sa dočká výborných hodnotení. Metascore 86% len podčiarkuje toto tvrdenie.

4. The Outer Worlds (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Tvorba štúdia Obsidian Entertainment je až pozoruhodne rozmanitá a veľká. V roku 2004 prevzali oťaže pokračovania Star Wars: Knights of the Old Republic a dokázali viac než dôstojne nadviazať na tvorbu Bioware. Neskôr pracovali na jednom z ich najúspešnejších počinov, čiže na Fallout: New Vegas, ktorý sa do hráčskych sŕdc zapísal ako jeden z najlepších dielov série. Vyvíjali i RPG South Park: The Stick of Truth a oba diely série Pillars of Eternity, ktoré priniesli obrovské množstvo obsahu. Pod vedením Private Division nám prinášajú unikátne akčné science fiction RPG, ktoré je ich neznámou a úplne novou značkou.

Tá, ako ste už mohli zaregistrovať, dopadla dobre. Vývojári z Obsidian Entertainment sú rozhodne talentovaní, rozumejú žánru a inovatívnou cestou sa s ním snažia experimentovať. The Outer Worlds nie je veľkou hrou na štýl New Vegas, ale skôr menšou žánrovou záležitosťou, ktorú dokážete pokoriť do tridsiatich hodín, čo je stále viac než slušná herná doba. Pokiaľ máte skúsenosti so spomínanými titulmi, prípadne klenotmi žánru ako The Witcher, alebo Mass Effect, viete približne, čo by ste mali očakávať. Komplexné hlavné i vedľajší úlohy, dôraz na vaše rozhodnutia, rozmanitosť hernej náplne a v neposlednej rade i akčná zložka, ku ktorej často dochádza. Samotný gunplay možno nie je najlepší, pôsobí jednoduchšie a arkádovo, avšak adekvátne dotvára finálny zážitok, respektíve vyvrcholenie určitých questov. The Outer Worlds vám ponúka všetko, čo by ste od žánrovej záležitosti mali očakávať, i keď možno v trošku komornejšom duchu. To mu každopádne nezabránilo získať výborné metascore o hodnote 86%. Pre komplexnejší pohľad na celú hru vás môžeme odkázať na našu plnohodnotnú recenziu.

3. Valfaris (PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Retro záležitosti spravidla hráčsku komunitu zaujmú. Možnosť vrátiť sa do časov, kedy sa hry nezaoberali príbehom, špičkovou vizuálnou stránkou a primárna koncentrácia vývojárov bola smerovaná na hrateľnosť. Do týchto dávno zabudnutých časov, kedy tituly pôsobili omnoho menej veľkolepo, ale zato ohúrili poctivou hrateľnosťou, sa vracia i počin Valfaris. 2D pohľad, pixelová retro grafia a tony rozštvrtených protivníkov, kedy mordujete jedného oponenta za druhým. V ušiach vám duní burácajúci soundtrack, v žilách koluje čistokrvný adrenalín a pocit zadosťučinenia pri drvení mimozemského života. K dispozícii máte i solídny zbraňový arzenál, kedy jednotlivé pištole pripomínajú skôr jadrové bomby, než tradičné strelné pušky. Vývojári zo štúdia Steel Mantis zaujali široké spektrum hráčov a naservírovali nám nekompromisnú akčnú nálož v štýle perfektných akcií z deväťdesiatych rokov. Valfaris si takýmto spôsobom vybojoval metascore 89%.

2. Asgard’s Wrath (PC)

V Asgard´s Wrath sa autori neustále snažia posunúť hranice VR konceptu a povýšiť ho na úroveň tradičných hier, samozrejme s benefitom toho, že na vlastnej koži prežívate všetky útrapy a dobrodružstvá. Titul tak trochu vopred vyhráva zasadením, nakoľko je umiestnený do nórskej mytológie, ktorú využíva naplno. Môžete sa vžiť do kože niektorého z hrdinov a prebojovať sa štyridsiatimi hodinami diverznej hrateľnosti. Súboje vsádzajú na hráčove reflexy, nútia ho vykrývať prichádzajúce rany, uhýbať sa a v správny moment zasadiť úder. Musíte sa naučiť využívať každý aspekt súboja, čo zahŕňa pracovanie s mágiou, mečmi, sekerami a rôznymi lukmi. Vzhľadom na určité obmedzenia VR hier je nutné dodať, že samotný koncept nijako nebrzdí svižnosť bojovania, čiže sa v tomto ohľade dočkáte mimoriadne plynulého zážitku.

Asgard’s Wrath ponúka hráčom nepretržité dobrodružstvo, ktoré trvá od začiatku, až po samotný koniec hry. Neustále nachádzate nové úlohy, skryté poklady, unikátnych protivníkov, čo pre hráča vytvára konštantný zážitok, do ktorého sa naozaj oplatí ponoriť. Naprieč hrateľnosťou ide primárne o zažívanie strastiplných situácii, s ktorými sa určitým spôsobom musíte vyrovnať. Niekedy barbarskou cestou, inokedy šibalským umom. Aby sme nezabudli, tak tento unikátny kúsok disponuje i takzvaným božským režimom v rámci ktorého môžete ľubovoľne narábať s prostredím. Nie je zakázané upravovať mosty, budovy, premiestňovať príšery a postavy, no recenzie spomínajú, že síce sa jedná o unikátnu mechaniku, jej využitie v praxi je takmer neexistujúce, nakoľko hranie sa na boha nemá adekvátny zmysel. Ak však hľadáte plnohodnotné RPG, ktoré výborne využíva pútavú mytológiu, jej magické bytosti a dobre známych bohov, Asgard’s Wrath je titulom, ktorý za žiadnych okolností nesmiete vynechať. Prinesie vám akčné dobrodružstvo s desiatkami hodín obsahu, pričom sa doň môžete úplne ponoriť a vďaka VR konceptu sa naskytuje možnosť byť úplne pohltení prítomným okolím. Tento počin si tak vyslúžil metascore 89%.

1. Disco Elysium (PC)

Nezávislá tvorba opäť raz zaujala a dokázala, že má hráčom, čo ponúknuť. Detektívne prípady vedia byť občas zložité, komplikované a ich vyšetrovanie nezriedka vedie cez hustnú hmlu lží, zatĺkania a poloprávd. Nikdy si nemôžete byť istý vašou dôverou k podozrivému, prípadne akejkoľvek osobe spojenej s prípadom. Čo si však počať, keď s istotou nemôžete veriť ani samému sebe? Disco Elysium pracuje práve s týmto konceptom. Vhodí vás do role detektíva so stratou pamäti, ktorý rieši zdanlivo jednoduchý prípad, avšak postupne sa na povrch vynárajú rôzne tajnosti a všetko sa razom poriadne skomplikuje. Hrateľnosťou tento nesmierne originálny počin pripomína adventúru s RPG prvkami. Veľký dôraz sa, pochopiteľne, kladie na hľadanie stôp, spájanie si súvislostí, no čakajú na vás i dialógové litánie, kedy vypočúvate jednotlivé postavy a popritom vediete vo svojej hlave rozhovory so svojimi zmyslami. Recenzie sa zhodujú v tom, že sa hráči dočkajú poctivého kusu hry, ktorá postupne buduje svoj príbeh. Dokáže zaujať od úvodných sekúnd a hráčsku pozornosť si udrží, až do samotného finále, ku ktorému sa môžete prepracovať približne za tridsať hodín. Nie nadarmo si Disco Elysium vyslúžilo metascore o hodnote 90% a titul jednej z najoriginálnejších hier roku.

To je z tohto mesačného sumára úplne všetko. V prípade, že nesúhlasíte s výsledným umiestnením, prípadne vám vo výslednom rebríčku nejaký počin chýba, nebojte sa o svoje názory a domnienky podeliť prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!