Register

A password will be e-mailed to you.

Legendárny zaklínač Geralt z Rivie nedávno zavítal na platformu Nintendo Switch, kde sa mu rozhodne darilo. Len pár týždňov po oficiálnom vydaní tohto portu prichádza Netflix s ďalším, zrejme posledným, trailerom na očakávaný seriál, ktorý vychádza z knižného sveta spisovateľa Andrzeja Sapkowského. Môžeme sa konečne začať tešiť na patálie lovca monštier a s nadšením očakávať príchod seriálovej adaptácie?

Nový trailer kombinuje už videné zábery s novými scenériami, ktoré vytvárajú atraktívnu ukážku. Tá síce neverníkov nepresvedčí, že pôjde o seriál produkčných kvalít a popularity Game of Thrones, ale súčasne dáva najavo, že sa zrejme nedočkáme ďalšieho herného, i keď v tomto prípade knižného, prepadáku. Réžie sa ujmú rovno štyri mená, ktoré majú bohaté skúsenosti so seriálovou tvorbou, čo dáva najavo, že sa k projektu dostali i prestížnejší tvorcovia. Netflix nič nenecháva na náhode.

Rovnako je nutné dodať, že výprava vyzerá bohato. Na ploche dvoch minút je nám predstavených hneď niekoľko diverzných lokácií, kde môžeme hádať, že sa v nich budú odohrávať celé epizódy a nie len kratšie úseky. Menším kameňom úrazu môže byť využitie CGI, ktoré je nepresvedčivé. Na krátky moment môžeme uzrieť niečo, čo by malo pripomínať Ghoula alebo podobnú príšeru, no vzhľadom na prítomný výkrik pôjde zrejme o desivého požierača mŕtvol. Počas púšťovej sekvencie sa rovnako v pozadí objavuje pavúčie monštrum, avšak ani jedno zo zmienených nepôsobí kvôli lacnejším vizuálnym efektom vierohodne, keďže obludy z obrazu vyložene vytŕčajú.

Akčné scény sa dočkali výhradne zostrihanej formy a preto sa len ťažko vyjadruje k ich kvalitám. Henry Cavill je fyzicky zdatný a v prípade, že chce, dokáže toho počas bojovania mnoho (dôkazom toho je najnovšia iterácia špionážneho thrilleru Mission Impossible), akurát bude pôsobiť podstatne ťažkopádnejšie, než jeho knižná predloha. Herec je predsa len mohutný a síce mu ladnosť nie je cudzia, zázraky od neho očakávať nemožno, no a keďže kaskadér by mal pripomínať jeho telesnú schránku, zrejme sa budeme musieť uspokojiť s tým, že Geraltov bojový štýl bude v seriáli o niečo pomalší, čo samozrejme nutne neznamená, že nakoniec v scénach uvidíme nemotorné drevo.

Mimochodom, na kaskadérskej práci a tvorbe samotnej choreografie sa podieľal i Slovák Vladimír Furdík. Zdá sa pritom, že bojovanie je pomerne dynamicky a zručne nasnímané, čiže milovníci kvalitnej choreografie a jej poctivého trénovania si zrejme prídu na svoje. Ešte dodáme, že Geralt bude aktívne využívať svoje znamenia, takže ani na ne scenáristi nezabudli, pričom niekoľkosekundové prestrihy naznačujú využívanie dobre známych magických nápojov.

Seriálový Witcher má potenciál, i keď výhradne vrúcneho prijatia sa nedočká. Už len z toho hľadiska, že mnoho skalných fanúšikov má mylnú predstavu o vzhľade zaklínača Geralta a akonáhle nedostanú svojho sympatického bojovníka s dvomi mečmi a hustou bradou, považujú jeho podobizeň za neadekvátnu. Obdobné názory sú, vzhľadom na pôvod kníh, scestné, ale to masám vysvetlíte len ťažko. Adaptácie sa dočkáme na konci tohto roku, presnejšie 20. decembra 2019, kedy, pravdepodobne, vyjde kompletná prvá séria o ôsmich dieloch, nakoľko Netflix má vo zvyku vypúšťať do sveta svoje projekty takýmto spôsobom. Dáte adaptácii populárneho fantasy šancu, prípadne zostanete pri papierových príbehoch alebo herných klenotoch?

Komentuj!