Register

A password will be e-mailed to you.

Project Solutions je slovenské štúdio, pracujúce na novej survival hre s názvom AreaZ. Prvýkrát si ju budeme môcť zahrať už 24. októbra tohto roku, kedy sa objaví v predbežnom prístupe na Steame. Aké odlišnosti ponúkne od iných survivalov a dokáže zaujať v súčasnosti tak početnej žánrovej konkurencii?

Autori sa jednoznačne vyslovujú v tom zmysle, že v AreaZ chcú posunúť možnosti tohto, už trochu vyčerpaného žánru a výrazne sa odlíšiť vlastným spôsobom spracovania prežitia. Každý úkon postavy by mal totiž znamenať vynaloženie určitej námahy. Vďaka tomu sa vašej postave začne míňať zásoba kalórií, ktorá sa musí dopĺňať z potravy. Ďalšou odlišnosťou by malo byť to, že môžete používať obe ruky a veci, ktoré v nich držíte, dokážete navyše kombinovať s iným predmetom ležiacim na zemi.

Mali by sme sa ocitnúť v prepracovanom a atraktívnom prostredí, obsahujúcom denný cyklus, rozličné počasia a meniacu sa okolitú teplotu. V AreaZ sú dokonca prítomné aj príliv a odliv, majúce výrazný vplyv na priebeh vášho snaženia. To konkrétne znamená, že keď je napríklad odliv, máte ideálny čas na lov rýb, zber mušlí či kladenie pascí a chytanie krabov. Pre zmenu príliv zase vyplavuje také užitočné veci ako palivové drevo. Takže vždy budete musieť prispôsobiť váš vhodný denný harmonogram, aby ste čo najviac využili prírodu vo svoj prospech.

V rámci spustenia Early Acces prístupu dostanete prvú mapu, nazvanú Pobrežie, pozostávajúcu z pláže, džungle, bambusového lesa, lúky a rozsiahleho močiara. Neskôr postupne pribudnú ďalšie dve mapy, pracovne nazvané Vnútrozemie a Hory. Tieto mapy zase postupne pritvrdia ťažšími prírodnými podmienkami a silnejšími predátormi. Vždy pribudnú ako súčasť hry a nebude ich nutné kupovať ako samostatné DLC.

Každopádne, v redakcii sme zvedaví, ako sa podarí slovenským vývojárom preraziť v početnej konkurencii, keďže boom survivalov je už pravdepodobne za zenitom. Avšak rozhodne pre nás je veľkým plusom slovenský preklad, ktorý nebýva samozrejmosťou ani u slovenských hier, pričom sa pracuje aj na češtine. Uvidíme už 24. októbra 2019, kedy sa DayZ objaví na Steame.

Komentuj!

O autorovi

Od útleho veku hráč počítačových hier, holdujúci najmä žánrom RPG, adventúr a stratégií. Rovnako milovník kvalitnej beletristickej a odbornej filozofickej literatúry, študent filozofie a fanúšik európskej aj americkej kinematografie od 30. rokov do 70. rokov 20. storočia.

Súvisiace príspevky