Register

A password will be e-mailed to you.

Možno ste zaregistrovali v poslednom čase politickú situáciu v Číne a Hong Kongu. Zdá sa to dosť nepravdepodobné, no aj tieto udalosti môžu mať priamy vplyv na hernú scénu, čo dokazuje kauza Blitzchung.

Na ázijskom kontinente momentálne rezonuje spor čínskej vlády a Hong Kongu. Všetci zrejme viete, že Čína je vedená komunistickým režimom, ktorý si svoje vynucuje aj pomocou násilia, cenzúry a represálií. Avšak Hong Kong v rámci Číny má podľa zmlúv z 90. rokov garantovanú istú dávku autonómie a je pomerne liberálnejší ako zvyšok krajiny. No v poslednej dobe čínska vláda usiluje o oklieštenie tohto stavu a Hong Kong sa samozrejme búri.

Do tohto konfliktu sa pripojil aj hráč Blitzchung, vlastným menom Chun Ng Wai. Ten v rozhovore po zápase majstrov v Hearthstone vyjadril podporu svojím krajanom. Hneď po tom, čo dvojica moderátorov “dovolila” hráčovi vysloviť túto podporu, zmizla z obrazoviek. Aj samotný prenos bol prerušený komerčnou prestávkou, načo sa už Blitzchung ani moderátori neobjavili. Dopadlo to tak, že Blizzard hráča suspendoval z turnaja Grandmasters. Nevyplatí mu ani prize zisky zo Sezóny 2 a dostane suspendáciu účasti na akciách Blizzardu na rok. To sa, samozrejme, nezaobišlo bez rozčarovania verejnosti a podpory kolegu zo strany hráčov, ale aj verejnosti. Pre istotu Blizzard vyhodil aj inkriminovanú dvojicu moderátorov: Virtuala a Mr. Yee a zmazal videá zo streamu. Vznikla tak kauza v kauze, nakoľko sa dvojica moderátorov ozýva na adresu tejto firmy. Obaja totiž nechápu prečo si to taktiež odniesli, keďže s vyjadrením hráča nemajú nič spoločné. Pravdou však je, že Virtual hráča podnietil k tomu, že môže na streame vysloviť svoje sympatie k Hong Kongu.

Faktom však ostáva, že Blizzard má vo svojich podmienkách ukotvené klauzuly o tom, že žiaden hráč nemôže poškodzovať priamo či nepriamo imidž herného giganta, tak, že by ho to mohlo stáť zisky. A to sa bohužiaľ Blitzchungovi môže podariť. Čina je totiž vo svete IT technológií a hier priam finančným rajom neobmedzených možností. Trh ponúka miliónové zisky, ktoré hravo vyvážia takmer zvyšok sveta. A, samozrejme, Blizzard o ne nechce prísť. Možno sa pýtate, či to nie je prehnaná reakcia a zveličovanie. No realita je inde. Houston Rockets, tím z NBA, nedávno čelil podobnému problému, kedy generálny manažér nemal práve pozitívne reakcie smerom k Čine a jej vláde. Obratom na to vláda prerušila všetky kontakty s bývalým klubom Yaa Minga, vypovedala zmluvy, a zrušila prenosy zápasov nielen Houstonu ale aj ostatným klubom. Nezaobišlo sa to bez kajania polovice tímu a členov manažmentu, ktorí sa ospravedlňovali ešte týždeň.

Je teda na mieste obava Blizzardu, že v pomerne krátkom čase ho táto kauza môže stáť mnoho penazí. Ak nie z jednej tak, z druhej strany. Pri Číne to však nekončí. Tým, že sa tento herný gigant prakticky postavil na stranu Číny, si vyslúžil tvrdú kritiku “demokratického západu”, najmä teda hráčskej obce. V zápase medzi univerzitami Worchesteru a American University hráči mali počas zápasu transparenty v rukách vyzývajúce na bojkot. Konflikt však prerastá už aj mimo hráčsky svet a začínajú si to všímať aj klasické média a už aj bulvár. Subreddit sa musel dočasne pozastaviť pre hromadnú kritiku. Otázne je či ide o cenzúru zo strany kalifornskej firmy, alebo len o čisté moderovanie diskusie. Fórum je však už opäť otvorené. Avšak ozývajú sa hlasy už aj na adresu potlačovania slobody slova zo strany korporátu. Vyzerá to, že táto nálada sa prenesie aj na BlizzCon a to už značí problémy. V dnešnej napätej atmosfére, ktorá panuje v USA, to ľahko môže prerásť i do niečoho väčšieho. Pravdou však je, že politika do hier jednoducho nepatrí. Blitzchung mohol využiť silu svojho hlasu aj inak ako spojením s Hearthstone. Ostáva len dúfať, že sa vášne upokoja, v konečnom dôsledku to totiž neprospieva nikomu.

Komentuj!