Register

A password will be e-mailed to you.

Prvý mesiac nového školského roku je za nami a spolu s októbrom prichádza i naša pravidelná rubrika nazvaná Hity mesiaca. Z predošlej vety je vám zrejme jasné, že sa pozrieme na mesiac september 2019. Ide o obdobie, kedy v podstate začína jesenná sezóna a to v praxi znamená, že vychádza nespočetné množstvo titulov, ktoré si môžete zahrať. My sme si pre vás pripravili päticu najlepších nových počinov, ktoré za predchádzajúcich tridsať dní zaujali najviac. V prípade, že hľadáte kvalitné tipy na štart herného dažďa, táto rubrika je určená práve pre vás. 

5. Gears 5 (Xbox One, PC)

Značka Gears of War teší fanúšikov brutálnych cover shooter akcií už od roku 2006. V prípade, že máte akúkoľvek osobnú skúsenosť s touto sériou, viete čo čakať. Lineárne levely, ktoré nie sú príliš otvorené, avšak oproti predchodcom pôsobia značne rozľahlejšie, úrovne plné akcie a hlavne zástupy a zástupy protivníkov, ktorých treba skosiť obrovským guľometom, brokovnicou alebo ďalšou z množstva dostupných zbraní, ktoré drvia mimozemské tkanivá efektívnejšie, než akýkoľvek mlynček na mäso. Štúdio Coalition ponúka hráčom presne to, čo od podobného projektu chcú, teda výborne spracovanú streľbu, autori dokážu zručne navodiť pocit satisfakcie a Microsoft zaistil dostatočný finančný rozpočet, aby všetko pôsobilo veľkolepo.

To sa prejavuje najmä v tom, že Gears 5 je jednoducho vizuálna špička, ktorá plne využíva grafickú a procesorovú kapacitu konzol Xbox One a taktiež vyťaží maximum z moderných počítačov. Výsledkom je však nádherne pôsobiaca kampaň, v ktorej by ste len ťažko hľadali vizuálne nevábivý moment. Príjemným oživeným je prítomnosť kooperácie pre dvoch hráčov, kde sa s ďalšími známymi prestrieľavate vlnami ohyzdných potvor a užívate si tentokrát komornejšie podané príbehové spracovanie, ktoré pracuje so známymi faktami a adekvátne rozširuje celé univerzum. Nechýbajú ani multiplayerové módy, kde ide opätovne hlavne o nekonečné vlny “emzákov” a tých vraždíte s ďalšími hráčmi po stovkách. Hoci PlayStation 4 väčšinou na poli herných exkluzivít vyhráva, Xbox vydal náramne kvalitnú hru, ktorá sa vyrovnáva tým najlepším titulom konkurenčnej spoločnosti Sony. Metascore 85% svedčí za všetko.

4. Star Wars Pinball (Nintendo Switch, 3DS, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U)

Pinball je jednoduchý a pomerne starý herný koncept, ktorý funguje dlhé desaťročia. Jeho staronové spracovanie je obdarené nálepkou značky Star Wars a teda sa môže popýšiť prekrásnymi úrovňami, ktoré žiari a oplývajú legendárnymi obrázkami všetkých hrdinov a filmovou hudbou. Príležitostne sa 3D modely známych charakterov pohybujú po hracom stole a sem-tam niečo povedia. Vzhľadom na chytľavosť a zábavnosť samotného pinballu v podstate ani nič viac fanúšikom netreba. Dočkáte sa pritom devätnástich unikátnych tematických stolov, kde sa snažíte získať najvyššie skóre a posunúť sa dopredu, pričom ojedinele plníte i ďalšie vedľajšie úlohy, kde musíme spomenúť napríklad súboj so svetelnými mečmi. Prostredníctvom jednoduchého búšenia do ľavého, prípadne pravého tlačidla tak môžete uzrieť všetky dostupné epizódy, i spin-off časti ako Rogue One a Solo: A Star Wars Story. Adekvátnym doplnkom je i úprava kamerových uhlov. Pre fanúšikov tohto masívneho science fiction univerza sa jedná o jasnú povinnosť, avšak náruživí hráči pinball stolov si rovnako prídu na svoje. Titul tak odchádza s výsledným metascore 85%.

3. NHL 20 (PlayStation 4, Xbox One)

Ďalší ročník virtuálneho hokeja opätovne odchádza iba s odretými ušami. Väčšina recenzentov totiž potvrdzuje kvality NHL, avšak nezabúdajú dodať, že táto športová značka jednoducho stagnuje, nevyvíja sa, tvorcovia neprejavujú žiadnu ochotu pridávať do série akékoľvek markantné novinky, pričom fanúšikovia očakávajú príchod novej generácie konzol, kedy si hokej snáď prejde poriadnou zmenou. Aby ste však ich tvrdenia nechápali zle, NHL 20 prichádza s niekoľkými úpravami, ktoré sa týkajú napríklad ovládania hráčov, práce s hokejkou a pukom. Avšak niečo podobné pôsobí tak minimalisticky, že si to všimnú iba najskalnejší športoví zanietenci, ktorí sa vracajú prostredníctvom svojich konzol k tomuto športu rok, čo rok. Obmena komentátorov možno nie je na škodu, no málokto by podobnú zmenu označil za prevratnú. Nový ročník teda síce odchádza s úctyhodným metascore o hodnote 86%, avšak skutočných inovácií sa dožadujú ako hráči, tak aj recenzenti, čo mimo iného predznamenáva, že pokiaľ vám v minulosti prekážala monotónnosť kontaktného športu, NHL 20 vám, pravdepodobne, nemá čo ponúknuť.

2. AI: The Somnium Files (Nintendo Switch, PlayStation 4, PC)

Ďalší jasný dôkaz, ktorý potvrdzuje, že hry môžu bezproblémovo stáť na kvalitnom príbehovom spracovaní a primárne adventúrnych prvkoch. The Somnium Files je totiž v oblasti hrateľnosť podobnéýnapríklad takému Phoenix Wright. Titul stojí najmä na zaujímavom dejovom pozadí, detektívnych prvkoch a dlhých dialógoch, kedy vypočúvate podozrivých, komunikujete s ďalšími kolegami z tímu a v neposlednej rade aj so samým sebou. Prvky detektívky dopĺňa i takzvaný buddy movie žáner, keďže sa vo vašom oku skrýva umelá inteligencia a tá je vaším prvoradým partnerom i pomocníkom. Koncept to je možno bizarný, dokonca výhradne na papieri sa mohol zdať ako nerealizovateľný, avšak opak sa ukázal byť pravdou.

Recenzie lákajú na výborne napísanú, avšak zároveň vďaka anime spracovaniu značne svojskú adventúru, ktorá hráča rýchlo vtiahne a nepustí, až kým nevyrieši posledné z mnohých tajomstiev. Do hrateľnosti sa neskôr pridávajú očakávané mechaniky ako napríklad vypočúvanie, kedy môžete, respektíve musíte, predviesť vaše dôkazy, alebo quick time eventy. Najzaujímavejšou inováciou je jednoznačne prieskum snových svetov jednotlivých postáv, kde priamo interagujete s predmetmi a hĺbka, či prepracovanosť tejto časti hry vás podľa všetkého prekvapí. AI: The Somnium Files je skvelou žánrovou záležitosťou, ktorú by si fanúšikovia rozhodne nemali nechať ujsť, čo kvituje i metascore o hodnote 87%. Je však otázne ako ulahodí nováčikom v podobne ladených projektoch.

1. The Legend of Zelda: Link’s Awakening (Nintendo Switch)

Japonská firma opäť boduje a vydáva pre svoju platformu ďalšiu mimoriadne atraktívnu hru. Tentokrát sa jedná o počin, ktorý poteší nostalgickú generáciu, ako aj mladších hráčov, ktorí sa s týmto príbehom stretávajú po prvýkrát. Link’s Awakening pôvodne vyšlo v roku 1993 a hoci by originálom pobozkaní hráči s úprimnou slzou na tvári bezproblémovo prešli hrou i s archaickým vizuálom, primárne treba videoherný klenot priblížiť mladšej generácii a preto sa úspešný počin dočkal plnohodnotného remaku. Ten titul prispôsobuje súčasným štandardom ako po grafickej stránke, pričom aj hrateľnosť prešla menšími úpravami, aby pôsobila plynulo, svižne a súčasne zábavne. Pred vašimi očami teda ožíva zaujímavý svet, v ktorom si prežijete nejedno napínavé dobrodružstvo. Pohybujete sa naprieč kobkami, mýtickými lesmi, plážami a strmými horskými oblasťami, ostrou čepeľou nemilosrdne zotnete hlavu každému zlému obrovi a nezastavajúc sa nasledujete svoj cieľ.

Strastiplná cesta si pre vás neraz pripraví zložitý rébus a smrť vám hrozí každým ďalším krokom naprieč neprebádanými lokáciami. Podľa recenzentov sa vývojárom zo štúdia Grezzo podarilo udržať svieži prístup k samotnému remaku a pridávajú doň množstvo vymožeností, úprav hrateľnosti a doplnkov, ktoré nezriedka odkazujú na staršie či novšie diely princeznej Zeldy, prípadne iné značky Nintenda. Nesmieme zabúdať ani na tvorivý mód, ktorý, po vzore Super Mario Maker, umožňuje tvorbu vlastných levelov, respektíve v tomto konkrétnom prípade vytváranie časových dungeon úrovní. Link’s Awakening je, tak ako aj mnohé ďalšie exkluzivity Nintenda, výbornou zábavou pre dospelých i detských divákov. Každá veková skupina sa dočká bojmi, hádankami a zapamätania hodnými momentami preplneného dobrodružstva, ktoré je úžasným zážitkom a v žiadnom prípade by ste ho nemali vynechať. Metascore 88% ešte väčšmi podtrháva mnohé textové verzie recenzentov.

To by bolo z tohtomesačného sumár všetko. V prípade, že nesúhlasíte s výsledným umiestnením, prípadne vám v rebríčku nejaký počin, pokojne sa podeľte o svoje názory a domnienky prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!