Register

A password will be e-mailed to you.

Značka Medal of Honor kedysi patrila k priamym konkurentom Call of Duty. EA, dvorný vydavateľ série, sa sústredil na množstvo konkrétnych udalostí najmasívnejších vojenských konfliktov ľudstva a preto ste prostredníctvom niekoľkých hier navštívili bojiská od Normandie, cez Holandsko, až po orientálne Japonsko v titule Rising Sun. Bohužiaľ, posun do súčasnosti, ktorý bol tak trochu vyvolaný úspechom svetoznámeho Modern Warfare, znamenal rýchly a smutný klinec do truhly celého Medal of Honor a najmä preto sme sa od roku 2012 nedočkali nového prírastku. To sa však s nachádzajúcim rokom zmení. 

Above and Beyond, tak znie podtitul prichádzajúcej novinky, ktorá sa na herné zariadenia dostaví v budúcom roku. Dalo by sa pritom povedať, že na počine pracujú tí najpovolanejší, pretože sa vývoja zhostili šikovní autori zo štúdia Respawn Entertainment (populárne first person shooter série Titanfall, Apex Legends a očakávané Star Wars Jedi: Fallen Order). Tí vo zverejnenej ukážke sľubujú veľkú imerziu a vtiahnutie do vojnovej vravy. Údajne nebude priestor na vydýchnutie, pretože neustále budete súčasťou bojov a akcie, pričom autori budú dbať na vysokú interakciu s prostredím. Nielenže môžete po oponentoch páliť, dokonca po novom chytíte vo vzduchu nepriateľský granát a takpovediac ho vrátite odosielateľovi. Nebudú chýbať ani hádzacie nože, rozmanité kampane s množstvom lokácií, prípadne misie v tankoch, ktoré nechýbajú snáď v žiadnom žánrovom projekte s podobným zasadením.

Teraz však príde pre mnohých jedno veľké a trpké ale. Respawn Entertainment totiž pracuje na hre určenej pre virtuálne zariadenia a tým pádom si ju viacerí záujemcovia zrejme nezahrajú. Už len z toho dôvodu, že VR headset nie je ani po rokoch od svojho uvedenia bežnou súčasťou hráčskeho vybavenia. Mnohí ho považujú skôr za nepotrebný doplnok, než plnohodnotné herné médium, ktoré by znamenalo príchod novej generácie a vlastne aj príchod unikátnej úrovne samotného hrania. To potvrdzujú i herné štúdiá a projekty, ktoré pre VR vychádzajú. Samozrejme, nikto netvrdí, že si prostredníctvom virtuálnej reality nezahráte niekoľko zaujímavých, koncepčne originálnych a pre danú platformu ideálnych titulov, avšak väčšina ľudí sa zhodne na tom, že tradičným kampaniam a “bežnému” hraniu sa VR jednoducho nevyrovná.

Bude Above and Beyond znamenať zmenu a pohnú sa tak VR tituly o ďalší podstatný krok ku kvalitnejšiemu hernému zážitku? Niekoľko autorov z Respawn Entertainment rozhodne neskrýva nadšenie a ambície, ale budeme si musieť počkať do budúceho roku, kedy zistíme, či sa jedná o ďalšiu z rady neucelených hier. Prípadne nové Medal of Honor vo VR prevedení hráčov presvedčí, že sa na tomto médiu dokážu tvoriť kvalitné a najmä plnohodnotné kampane akčných hier, ktoré vám umožnia pocítiť históriu a silu masívneho konfliktu doslova na vlastnej koži.

Komentuj!