Register

A password will be e-mailed to you.

V našom zozname pokračujeme prvou desiatkou, kde sa dostali tie úplne najlepšie tituly, aspoň podľa názorov jednotlivých členov redakcie SomHráč.sk. Komu sa podarilo prebojovať až na úplný vrchol? To sa dozviete už o chvíľu.

10. DOOM (1993)

leebighTvůrcům z id Softu se podařilo namíchat opravdu nadčasový koktejl v žánru 3D akcí, kterým Doom dal do vínku své jméno. Z úspěšných a hráči vyzkoušených principů z Wolfensteina 3D si designéři vzali to nejlepší a na vylepšeném technologickém základě se jim podařilo právě v tu správnou chvíli, kdy hráči lačně bažili po nových akčních zážitcích ve virtuální realitě, stvořit dokonale vyvážený produkt. Ta pravá magie se skrývá za fantastickou atmosférou. Graficky i při použití vizuál obohacujících portů je Doom to správné retro, ale ten pocit, to vcítění do duše mariňáka a reálný zážitek z reálných lokací na Phobosu i Deimosu, nám hra poskytuje bohatě i s obstarožním vzhledem. I když brutalita krve, rozprskávajících se těl, ukřižovaných nebožtíků v současné době již nešokuje, tak v době vydání pro mnohé byla jistě kontroverzní. A tak všichni zasvěcení, vstupme do Nesvaté katedrály, pozdvihněme Svatý grál naplněný krví a uctěme Nesmrtelného. Krále, jehož symbolem není koruna, ale přilba. Sice notně poškrábaná a potřísněná krvavými stříkanci a její ochranné sklo hyzdí praskliny, ale ten, kdo ji nosí, nikdy neumírá. Ave Doom Marine!

9. Far Cry 

Veľmi podobné zasadenie ako v prípade tretieho dielu série, akurát je hlavná kampaň zovretejšia vďaka lineárnemu prístupu k first person shooter žánru. Jednotlivé oblasti sú síce pomerne rozsiahle, ale nikdy hráčovi neumožňujú pozrieť sa takpovediac do sveta a prehľadať všetko, čo ponúka tropické peklo. Rovnako môžete zabudnúť na nepovinné aktivity a kvantum vedľajším úloh. Musíte teda zaťať zuby, schmatnúť ten najväčší guľomet a približne desať hodín likvidovať nepriateľské jednotky, pričom treba spomenúť unikátny nadprirodzený prvok v podobe odstrašujúcich mutantov. Okrem toho je prvý Far Cry jednou z mála hier, ktorá disponuje slovenským dabingom. A verte mi, túto raritnú bizarnosť si proste chcete vypočuť, aj keď tu bude bolieť omnoho viac, než najťažšia obtiažnosť sériovej prvotiny. To v praxi znamená, že prežijete obrovskú agóniu a škrípajúceho zvuku v ušiach sa už nikdy nezbavíte.

8. Return to Castle Wolfenstein 

V titule Return to Castle Wolfenstein, ktorý predznamenal začiatkom nového milénia návrat legendárneho B.J. Blazkowicza na herné platformy, ustúpilo retro spracovanie plnohodnotnej 3D grafike, pričom hrateľnosť plne akceptovala štandardy vtedajšej doby. Najmä preto si návrat na hrad Wolfenstein vyslúžil nemalé ovácie. Sám som sa doň pred nejakou dobou pustil a bol som priam fascinovaný ako dobre ustál vplyv času. Vývojári z Gray Matter Interactive perfektne rozumeli žánru a ťažili z koridorových prostredí, nebezpečne umiestnených, ale hlavne rozmanitých protivníkov a bojovej atmosféry, kedy ste sa naozaj cítili tak, že práve bojujete v druhej svetovej vojne – akurát vo vojne, ktorá si prešla menšou revíziou a udalosti sa značne pozmenili. K tomu by som rád spomenul unikátne levely v podzemných hrobkách, prípadne i stealth misie, ktoré považujem za príjemný doplnok. Svižné obmieňanie lokácií a približne dvanásť hodinová kampaň, kde sa temné podkreslený svet prelína s čiernym humorom, vytvára výborný pokrm, ktorý si vychutnajú milovníci brutálnych FPS hier. Nezostáva teda nič iné, akurát vziať zo zeme samopal MP40 a zostreliť každú zodvihnutú pravicu, či ústa vyslovujúce pozdrav nemeckému vodcovi.

7. DOOM II: Hell on Earth 

leebigh – Doom byl a stále je esencí dokonalosti. Sesadil z trůnu 3D akcí stařičkého krále Wolfensteina, aby se stal jeho více než plnohodnotným nástupcem a až dodnes zůstává symbolem pro dokonalou 3D akci. Není divu, že jeho masivní úspěch podnítil autorský team id Softu, aby se vrhli na tvorbu pokračování. Tentokrát jako plně komerční release pod taktovkou GT Interactive. Žádná shareware epizoda, pouze “krabicovka”, kterou jste si mohli svého času pořídit za baťovskou cenu 1999 Kč. Zdá se nemožné, aby druhý díl nastavil laťku kvality výše než jeho předchůdce, ale alespoň pro mě si stojí Doom II ještě o chloupek výše v žebříčku kvality a považuji jej za nejlepší pokračování herní série všech dob. Principy hry i použitá technologie zůstaly v podstatě identické, ale byly rozvinuty v podobě pestřejšího level designu a také v zařazení nových příšer, což umožnilo výrazně obohatit herní zážitek.

6. Bioshock 

Keď si spomeniem na Bioshock, okamžite mi v hlave zaznie Somewhere beyond the sea, legendárna pieseň od Franka Sinatru, ktorá predznamenáva príchod do skľučujúceho podvodného mesta Rapture. Raj Andrewa Ryana, ktorý mal ponúknuť absolútnu slobodu a úplne inú, lepšiu a voľnú spoločnosť skrytú pod vodou a otvorenú každému žiadostivému návštevníkovi. O tom, že je Bioshock unikátny, niet ani najmenších pochýb. Pracuje so zaujímavým nápadom, odohráva sa vo fascinujúcom svete, ktorého chaos berie dych a hrôza nepríjemne mrazí v chrbte. A k tomu treba prirátať inovatívny prístup k akčnému žánru, ktorý od vás vyžaduje jasné rozhodnutia a vo finále reflektuje vašu morálku, pridáva špeciálne schopnosti a perfektne ich implementuje do hrateľnosti. Z dupotavých krokov Big Daddyho a jeho svietiacich očí vám vždy vyskočí z hrude srdce a pokiaľ preniknete pod povrchovú hororovú vrstvu Rapture, zistíte, že myšlienka celého mestečka a počínanie si jeho obyvateľov je omnoho desivejšie. Jeden zo žánrových klenotov, ktorý očarí svojou originalitou podobne ako kedysi prvý System Shock.

5. F. E. A. R. 

Akcia s hororovými prvkami nie je v FPS žánri ničím novým. F. E. A. R. (First Encounter Assault Recon) sa však odlišuje od konkurencie naozaj výbornou umelou inteligenciou. Monolith Productions totiž priniesli najpokrokovejších protivníkov v hernom priemysle a dovolím si tvrdiť, že týchto autorov dodnes nikto neprekonal. Súčasné akčné tituly stavajú skôr na kvantite oponentov a tí pri troche pozornosti nepredstavujú žiadnu hrozbu. Bojovníci vo F. E. A. R. spolu komunikovali, boli ofenzívni, súčasne i defenzívni, pričom ich postup závisel výhradne na vašom prístupe k strieľaniu. Okamžite sa dokázali prispôsobiť situácii a v každom prípade boli nebezpečenstvom. Je veľká škoda, že sa takéto A. I. nestalo štandardom žánrových hier, pretože v takom prípade by boli terajšie FPS hry na úplne inej úrovni. Ešte väčšou škodou však je, že ide skôr o úmysel autorov, než o technické limity. Monolith to predsa dokázal už v roku 2005.

4. Bioshock Infinite

Subjektívne prehlásim, že ide o najlepší Bioshock zo všetkých. Príbeh ma strhol, nadchol a ústredné charaktery zaujali. Samotný svet pôsobil ako hlboko skryté peklo v povrchovom raji, kde všetko vyzerá dokonale, avšak postupným rozpletaním histórie a fungovania mestečka Columbia spoznávate jeho temnú stránku. Hrateľnosť sa mi trafila do vkusu, i keď chápem, prečo niektorých hráčov príliš nezaujal backtracking spojený so strieľaním. Ja som však bol z každej dynamickej prestrelky doslova vo vytržení a to ako z vizuálneho spracovania, tak z ozvučenia a dýchajúceho retro feelingu. No a samotné finále mi vyrazilo dych. Nemyslím tým ani tak zakončenie hlavnej kampane, ale skôr záverečnú pointu DLC Burial at Sea, ktorá z videných udalostí činí do detailu premyslený kus umenia. Vyšperkovanú naratívnu líniu, pričom tá vás svojou horko-sladkou príchuťou môže dojať k slzám šťastia a smútku zároveň. A to je snáď to posledné, čo by ste od FPS hry očakávali. Už onedlho tak zrejme budem musieť znova priniesť dievča a splatiť tak dlh.

3. Half Life 

Myslím, že nikoho neurazím, ak prehlásim, že sa jedná o najznámejšie first person akciu z deväťdesiatkovej dekády. Pôvodný Half Life bol už toľkokrát omieľaný, že snáď nemá zmysel ho vôbec predstavovať. Je totiž esenciou akčného žánru v hrách ako takého, kde sa v podstate dá považovať za učebnicu herného vývoja strieľačiek. Je veľmi málo vecí, ktoré by robil zle, prípadne by nefungovali. A to hovorím ako moderný hráč, ktorý sa po prvýkrát k tejto ikone dostal na neustále naliehanie otca, ktorý zažil túto éru. A čo sa nakoniec stalo? Bez akýchkoľvek problémov, prípadne pocitu zastaralých mechaník som prefrčal pätnástimi hodinami svižnej akčnej kampane, kde sa prebíjate buď cez logicky sa správajúcich protivníkov alebo príšery zo sveta Xen, ktoré ma občas po nociach stále strašia. Nihilanthove slová so mnou zostanú snáď navždy a jeho morbídny vzhľad nikdy nedostanem z hlavy. Až som začal trpieť paranojou, že ma sleduje G-Man, avšak aj tak sa pravidelne znova vraciam do prvého príbehu Gordona Freemana, beriem do ruky červené páčidlo a záchranná misia sa môže začať.

2. DOOM (2016)

Martin KubešNový DOOM je výborný návrat do minulosti, i keď je potrebné rátať s tým, že neprináša vôbec nič nové. Napriek tomu by ste si ho nemali nechať ujsť, kampaň pre jedného hráča je zábavná, správne krvavá a navyše ponúka množstvo easter eggov a pomrknutí určených pre fanúšikov tejto série. Na nich tu podobne, ako vo Wolfenstein: The New Order / The Old Blood čakajú i klasické úrovne zo starého DOOMu, čo určite ocenia, len si ich bude potrebné nájsť. Škoda iba multiplayerového režimu, ktorý hru ako celok ťahá smerom nadol. Ak ste si chceli DOOM zakúpiť kvôli multiplayeru, skutočne si to dobre rozmyslite. Pre hráčov prahnúcich po single-player kampani však pôjde o dobrú investíciu, ktorá na tých 10 – 12 hodín chytí a vyčaruje diabolský úsmev na perách. Hor sa do boja, pekelnú inváziu je potrebné odvrátiť!

Viacej sa o hre dočítate v našej recenzii na túto diabolskú brutalitu určenú tým najtvrdším heretikom.

1. Half Life 2

A víťazom sa zaslúžene stáva naozaj revolučná hra vo svojom žánri. Keď pôvodne vyšiel Half Life 2, hráči sa ocitli v úplne inom vesmíre. Valve prinieslo nevídaný žánrový projekt, ktorý búral všetky limity, každú stenu a akúkoľvek prekážku. Šikovní a ctižiadostiví vývojári z komorných základov prvotiny vystavali obrovské univerzum plné postáv, dramatických udalostí, bojových revolúcií, hororových motívov a rozšírili pôvodný príbeh o plnohodnotnú naratívnu líniu. Priniesli špičkové audiovizuálne spracovanie s novinkami vo fyzike, okorenené zničiteľnosťou objektov a uzavreté prostredia sa striedali s otvorenými lokáciami. No a akcia? Číra dynamika, výbušnosť, rýchlosť a prepracovanosť s jemnými motívmi v pozadí, ktoré sa však zapíšu do hlavy. Arzenál zbraní, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani Arnold Schwarzenegger v Komande, zakomponovanie gravitačnej zbrane a úrovne na dopravných prostriedkoch. Unikátne momenty, odohrávajúce sa v atraktívnych prostrediach, rozmanitý a dobrý dizajn úrovní. Jednoducho žánrová dokonalosť ako sa patrí. A neodpustím si ani tradičnú otázku na Gaba Newella. Kedy konečne vyjde Half Life 3?

Najlepšie FPS hry všetkých čias podľa redakcie SomHráč.sk máme teda za sebou a ďalej zostáva už len priestor na váš komentár. Pokiaľ vám v našom súhrnnom poradí chýba nejaký konkrétny titul, opätovne vás chceme vyzvať, aby ste sa podelili o svoj vlastný názor prostredníctvom komentárovej sekcie. Už čo nevidieť sa navyše môžete tešiť na náš ďalší špeciál, v ktorom sa budeme pre zmenu venovať najlepším RPG hrám histórie podľa našej redakcie.

Komentuj!