Register

A password will be e-mailed to you.

Bez smartphonu si dnes iba málokto vie predstaviť svoj deň. Prezeráme si na ňom novinky na internete, sledujeme videá, fotíme, počúvame hudbu, a to je iba zlomok funkcií, ktoré tieto zariadenia ponúkajú. Kedysi sme na fotky potrebovali fotoaparáty, na počúvanie hudby sme potrebovali prehrávače a podobne. To isté platilo aj o hrách, ktoré sme si kedysi mohli zahrať iba doma, respektíve v herňach na automatových kabinetoch. Potom prišli handheldy, no a následne sme si už mohli zahrať rôzne hry aj na mobiloch. V dnešnej dobe môže niečo ako herný smartphone pôsobiť zvláštne, keďže hardware je v podstate rovnaký, ako v klasickom smartphone. Avšak práve niektoré bonusové prvky robia z herného telefónu predsa len o niečo odlišný produkt. Na trhu je síce niekoľko variant od viacerých výrobcov, kráľ môže byť iba jeden. A tým je práve dnes recenzovaný produkt.

Ak dianie okolo hier a súvisiacich produktov pravidelne sledujete, určite vám neuniklo, že ASUS iba nedávno v zahraničí predstavil už druhú generáciu svojho herného smartphonu. Pre Európu je však zatiaľ stále aktuálna prvá generácia, keďže k oficiálnemu predstaveniu dôjde až onedlho. Hoci je k dispozícii hneď niekoľko konkurentov, ako napríklad Black Shark 2, Honor Play, Nubia Red Magic 3, Razer Phone 2, práve ASUS ROG Phone je spomedzi herných smartphonov najpodarenejší, a to napriek tomu, že konkurenciu si viete zadovážiť za menší obnos peňazí. A ja vám v nasledujúcich riadkoch poviem, prečo tomu tak je.

Technické špecifikácie

Displej: 6″ 18:9 (2160 x 1080) 90Hz, 1ms AMOLED, jas 550 nitov, HDR, 108,6% DCIP3 a 100,000:1 kontrastný pomer, Corning Gorilla 6 Glass
CPU: Qualcomm Snapdragon 845 (4×2.96 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver)
GPU: Qualcomm Adreno 630
RAM: LPDDR4X 8GB
Úložisko: UFS2.1 128GB (testovaná verzia) / 512GB
Podpora pamäťových kariet: nie
Fotoaparáty:
– hlavný 12MP, f/1.7, 26,6mm (35mm ekvivalent), veľkosť senzoru 1/2,55″, veľkosť jednotlivých pixelov 1,4µm, 4-osá optická stabilizácia obrazu, video 4K/60fps, spomalené video 1080p/240 fps
– sekundárny 8MP širokouhlý, f/2.2, 12mm (35mm ekvivalent), fixný bod zaostrenia, video 1080p/30fps
– predný 8MP, f/2.0, 24mm (35mm ekvivalent), fixný bod zaostrenia, 1080p/30fps
WLAN: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ad, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth: 5.0, A2DP, LE, aptX HD
GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
NFC: áno
3.5mm jack: áno
Senzory: čítačka odtlačkov, akcelerometer, gyroskop, proximity, kompas
Odolnosť proti vode: IPX4
Batéria: 4000 mAh
Napájací adaptér: výstup 10V 3A (30W)
Rozmery: 158,83mm (výška) x 76,16mm (šírka) x 8,3mm (hrúbka)
Hmotnosť: 200 gramov

Konštrukcia, displej

Už pri prvom dotyku spoznáte, že v rukách máte unikátne zariadenie. To ucítite nie kvôli váhe 200 gramov, ale vďaka materiálom, z ktorých je smartphone zhotovený. Kvalita spracovania je totiž na špičkovej úrovni. Máme tu kovový rám, ochranné sklo Corning Gorilla 6 na prednej strane, pričom zadnú stranu pokrýva pre zmenu Corning Gorilla 5, ktoré je pri krajoch zaoblené, aby zariadenie lepšie padlo do ruky. Zadná strana je inak vcelku extravagantná a vďaka dvojitej “mriežke” chladička spolu s ROG logom jasne dáva najavo, že ide o zariadenie určené najmä hráčom. Jednu maličkú výhradu som však predsa len našiel, pričom tá sa týka spodnej hrany. Neviem, či ide iba o problém testovaného kusu, ktorý už precestoval nejednu redakciu, no spodná hrana pri určitom úchope jemne rezala do ruky. Žiaden veľký problém, no narúša to komfort a inak aj výborný dojem zo spracovania smartphonu.

Kovový rám inak obsahuje všetky potrebné prvky. Na pravej strane nájdete tlačidlo pre zapnutie/vypnutie, kolísku hlasitosti a dva takzvané AirTriggers senzory, ktoré využijete pri hraní. K ním sa dostanem neskôr, takže poďme ďalej. Na už zmienenej spodnej strane sa nachádza USB-C konektor pre nabíjanie a 3.5mm jack konektor, ktorý pomaly, ale isto mizne zo smartphonov, ktoré nazývame vlajkové lode, no tento trend už mieri aj do strednej striedy. Na ľavom boku nájdete ešte jeden AirTrigger, ďalej konektor, ktorý v sebe ukrýva USB-C a kontakty pre pripojenie externého príslušenstva. Na tejto strane nájdete ešte šuplík pre dve nanoSIM karty. Vrch zariadenia je bez akýchkoľvek konektorov, nájdete tu iba dierku jedného z mikrofónov a dva plastové prúžky zabezpečujúce lepší signál pre anténu.

Predná strana patrí dvom reproduktorom a výbornému 6″ AMOLED displeju, ktorý nie je zasiahnutý trendom výrezov, či priestrelov. Ten má nielen skvelé pozorovacie uhly, ale aj 1ms odozvu a 90Hz obnovovaciu frekvenciu. Maximálny jas dosahuje, podľa údaju od výrobcu, 550 nitov, takže nie je problém s čitateľnosťou displeja vonku. Samozrejme, na trhu sú aj zariadenia s vyššou svietivosťou, no v rámci herných smartphonov ide o špičku. Spomínaná obnovovacia frekvencia je voliteľná, pretože popri 90Hz môžete v nastaveniach zvoliť aj 60Hz. Samozrejme, keď raz zapnete 90Hz, už nebudete chcieť ísť späť na nižšiu hodnotu, no v prípade, že vám dochádza batéria a budete si chcieť o niečo predĺžiť výdrž, potom je tu táto možnosť.

Panel podporuje HDR, dotyk 10 prstov naraz, ovládanie v rukaviciach a keďže ide o AMOLED, nechýba ani Always On funkcionalita. Čo sa displeju týka, v tomto smere nemám žiadne výhrady. Displej je dostatočne jemný, responzívny, verne zobrazuje farby a ako som už spomínal, ani s čitateľnosťou na slnečnom svetle nie je problém. A ASUS nutno pochváliť aj za skutočnosť, že nepodľahol trendu a ponúka zobrazovací panel bez výrezov a podobných rušivých prvkov. Obzvlášť teda v tomto prípade, kedy by výrez mohol rušiť pri hraní.

Pod kapotou

Nakoľko je ASUS ROG Phone minuloročný produkt, nachádza sa v ňom aj minuloročný čipset, ktorý vznikol pod taktovkou spoločnosti Qualcomm. Ide o Snapdragon 845, ktorý však bol pretaktovaný aby dosiahol lepší výkon. Čo sa týka výkonu, je ho naozaj dostatok a bez problémov si zahráte akúkoľvek aktuálnu hru. Ak by sme to zobrali v reči čísel, tak smartphone dosiahol v AnTuTu benchmarku 296722 bodov, pričom so zapnutým herným režimom to bolo ešte o niečo viac, keďže sa skóre vyšplhalo na 300126 bodov. Pri opakovaných meraniach skóre kolísalo, no vždy išlo o hodnoty podobné číslam uvedeným vyššie.

Skvelým dôkazom, že aj Snapdragon 845 má výkonu na rozdávanie je napríklad možnosť bez problémov hrať Asphalt 9 Legends a popri tom robiť záznam z hrania v plnom rozlíšení, prípadne aj rovno streamovať na YouTube, alebo Twitch Okrem toho je k dispozícii 8GB LPDDR4X RAM a interné úložisko o kapacite 128GB, ktoré však nie je možné rozšíriť pamäťovou kartou. Existuje aj 512GB verzia, avšak tú v našich končinách, bohužiaľ, nezoženiete.

V hernom opojení

Nakoľko je ASUS ROG Phone herný smartphone, prejdime na to najdôležitejšie – hry a veci s tým spojené. Začnem s herným centrom, kde si môžete nastaviť prvé-posledné. Či už takt procesora, podsvietenie ROG loga na zadnej strane, obnovovaciu frekvenciu displeja, či aby vás nikto nerušil počas hrania konkrétnej hry. V prípade, ak k bočnému portu pripojíte externý ventilátor, ktorý nájdete v balení, tak v aplikácii možno nastavovať i otáčky ventilátora. Ak sa rozhodnete pustiť ventilátor AeroActive Cooler naplno, tak o ňom určite budete v tichom prostredí počuť, no aspoň bude spodná strana smartphonu menej teplá. ASUS pri navrhovaní ventilátora, našťastie, rozmýšľal, takže na spodnej strane ventilátora nájdete konektor pre nabíjanie a i 3.5mm jack, takže pri hraní a zároveň nabíjaní nebudete musieť držať mobil krkolomne, pretože inak by vám kábel na spodnej hrane smartphonu bezpochyby prekážal.

Hoci je príslušenstvo pre ROG Phone rozmanité, väčšina potenciálnych majiteľov pravdepodobne nesiahne po žiadnom z nich. K dispozícii je napríklad TwinView Dock za zhruba 200€, GAMEVICE za približne 70€, Mobile Desktop Dock v cene začínajúcej na 120€, ASUS Professional Dock v hodnote circa 50€, či WiGiG Display Dock za 220€. Ako vidíte, niektoré produkty sú dosť drahé, no minimálne Mobile Desktop Dock stojí za zváženie, ak to budete myslieť s týmto smartphonom vážne. ASUS si však zaslúži pochvalu za to, že nepriniesol na trh iba smartphone plus ovládač GAMEVICE, ale aj ďalšie príslušenstvo, ktoré celý ekosystém tohto zariadenia posúvajú na úplne inú úroveň.

Pár slov si zaslúžia aj samotné hry. Počas testovania som skúsil už spomínaný Asphalt 9 Legends, Real Racing 3, PUBG Mobile, Shadowgun Legends, či Dead Trigger 2 a ani s jednou hrou nebol problém. Skúsil som aj emulátor hier z prvej PlayStation a i v takom prípade som nezaznamenal žiadne problémy. Pokiaľ teda patríte medzi pravidelných hráčov, ASUS ROG Phone vás nenechá v štichu. Pri hraní oceníte aj už spomenuté Air Triggers, ktoré najmä pri hraní strieľačiek budú skvelým pomocníkom. Hoci nejde o štandardné tlačidlá, smartphone reaguje na ich stlačenie. Pri držaní ROG Phonu horizontálne môžete ľavý trigger využiť napríklad na pohľad cez mieridlá vašej zbrane a pravý na streľbu. To aspoň mne zrýchlilo obratnosť a schopnosť lepšie reagovať na nepriateľov. Nakoľko každý jeden z nás má odlišnú silu, v nastaveniach si viete prispôsobiť aj to, ako veľmi musíte tieto miesta stlačiť, aby software zareagoval. Spočiatku si na to i tak budete musieť zvyknúť, no ide o peknú vychytávku a pri hraní o veľmi slušného pomocníka. Nemusíte ich však používať iba počas hrania, pokojne im môžete priradiť rôzne funkcie aj pomimo.

Systém, konektivita

To, že ASUS ROG Phone je poháňaný Androidom neprekvapí azda nikoho. Nejedná sa však o čistý Android, keďže ten je prekrytý nadstavbou ROG Gaming X UI. Tá je dobre odladená a počas testovania som nepostrehol žiadne záseky, ani pády, alebo niečo podobné. Navyše, nadstavba sa mi pozdáva aj po grafickej stránke. Výhradu však mám, a to k tom, že smartphone ani tak dlho po uvoľnení Androidu 9 Pie nebeží na tejto verzii systému, nakoľko aktualizácia má doraziť až v priebehu tretieho kvartálu tohto roku. Tak či onak, na tomto musí ASUS popracovať, užívatelia chcú v smartphonoch, ktoré nestoja zrovna málo aktuálnu verziu systému. Obzvlášť, ak sa bavíme o vlajkovej lodi.

Čo sa týka konektivity, v tomto smere sa ROG Phone nemá za čo hanbiť, pretože tu nájdete azda všetko. Bluetooth 5.0, rôzne Wi-Fi štandardy, navigačné systémy A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, technológia NFC, podpora 4G sietí, 3.5mm jack konektor, či “dinosaurus” menom FM rádio. Príjem telefónneho signálu je bezproblémový, to isté platí pripojení k Wi-Fi, či cez Bluetooth. Kvalita hovorov je na vysokej úrovni a nikto sa nesťažoval, že by ma zle počul, alebo niečo podobné. Ani navigačný systém neprejavoval nedostatky, takže lokalizovanie a navigovanie bolo rýchle a spoľahlivé. V tomto smere sa teda niet na čo sťažovať.

Fotoaparát

ASUS ROG Phone má, ako je uvedené i v tabuľke so špecifikáciami, tri fotoaparáty. Štandardný, širokouhlý a predný. Začnime to toho najdôležitejšieho, a teda toho hlavného, ktorý má 12 megapixelov a svetelnosť f/1.7. Kvalita fotiek je za dobrého svetla jednoducho dobrá. Fotky majú dostatok detailov, prirodzené farebné podanie a slušný dynamický rozsah. Akonáhle začne ubúdať svetlo, kvalita fotografií klesá. Nemyslím si, že by za dobrého svetla ROG Phone niekoho sklamal, no nemožno od neho čakať kvalitu ako v prípade Huawei P30 Pro, Samsungu Galaxy S10+, či niektorých ďalších vlajkových lodí. Na druhej strane, ROG Phone nie je fotomobil, keďže je zameraný na hranie. Video dokáže hlavný modul natáčať v rozlíšení 4K pri 60fps, takže v tomto smere sa nie je na čo sťažovať. Pochváliť možno stabilizáciu, úroveň detailov a aj kvalitu zvuku, no dynamický rozsah nie je až tak dobrý. Platí však to isté, čo v prípade fotografií – s ubúdajúcim svetlo bude klesať kvalita záznamu, keďže obraz bude čoraz viac narúšať šum.

Podstatne horšie na tom je širokouhlý fotoaparát, ktorý aj za dobrého svetla možno označiť za mierne nadpriemerný. Pri prezeraní na displeji mobilu, či poste na Instagrame je to, samozrejme, v poriadku, no ak si fotky priblížite, prípadne pozriete na monitore, rozdiel v kvalite poznáte okamžite. Slabší je dynamický rozsah, farby sú v porovnaní s hlavným fotoaparátom mdlé a ani s detailami to nie je žiadna hitparáda. Jednofarebné plochy v pozadí, ako napríklad tráva, či stromy, sú často zliate dokopy a nepôsobí to veľmi dobre. Keď si však zoberieme, že väčšina fotiek i tak skončí na sociálnych sieťach, prípadne iba v mobile, nebudete nedostatky tohto senzora až tak veľmi vnímať. Priestor na zlepšovanie je však značný. V prípade širokouhlého modulu je možné natáčať video maximálne v rozlíšení 1080p a 30fps. Pokiaľ je dostatok svetla, smartphone dokáže aj so širokouhlou kamerou natočiť celkom dobré video.

Predná kamera robí svoju prácu celkom slušne, no výsledky určite nevyvolajú wow efekt. Miera detailov je dostatočná, dynamický rozsah v poriadku, dokonca i svetelnosť je lepšia, ako v prípade širokouhlého modulu. Ani tu však nie je k dispozícii zaostrovanie (výrobcovia by sa konečne mali inšpirovať Samsungom a začať dávať zaostrovanie aj na predné fotoaparáty), takže sa musíte “naučiť”, ako veľmi možno natiahnuť ruku, ak chcete v prípade fotenie selfie fotiek dosiahnuť maximálnu ostrosť.

Vo všetkých prípadoch musím pochváliť stabilizáciu vo videu, ktorú má ASUS naozaj dobrú. Dobré výsledky podáva i umelé rozostrovanie pozadia v prípade fotenia portrétov, no nesmie sa to preháňať s intenzitou tohto efektu. Celkovo možno fotografie a aj videá označiť za dobré, avšak špičku od nich v žiadnom prípade nečakajte. Aplikácia fotoaparátu je inak prehľadná a intuitívna. Zaujímavosťou môže byť režim super rozlíšenia, kedy smartphone vytvorí 48 megapixelovú fotografiu z hlavného fotoaparátu a 32 megapixelovú v prípade širokouhlého modulu. Treba však brať na zreteľ, že v tomto režime síce dostanete väčšiu fotografiu, no celkom znateľne klesne dynamický rozsah, čo na použiteľnosti tejto funkcie uberá.

Ak by ste však náhodou potrebovali/chceli vytlačiť nejaký naozaj veľký rozmer, môže to prísť vhod. V ponuke je aj tvorba GIFov, panoráma, časozberné video, spomalenie, či manuálny Pro režim. Oceňujem, že Pro režim umožňuje nastaviť až 32 sekundový čas expozície, čo príde vhod najmä v noci, alebo ak chcete vytvoriť “mliečny” efekt pri fotení vody (samozrejme, to už s kratším časom). S fotografií sa môžete pokúsiť dostať viac vďaka prítomnosti fotenie do RAW formátu DNG, čo som ja ocenil.

Bežec na dlhé trate?

V smartphone sa skrýva 4000 mAh batéria, s ktorou viete vydržať dva dni normálneho používania. Ak aj budete telefón výrazne zaťažovať, celodenná výdrž je zaručená. Ak by ste náhodou chceli iba hrať, tak v takom prípade musíte počítať s tým, že budete nabíjať smartphone počas dňa i opakovane. Nabíjanie je inak vďaka pribalenej 30W nabíjačke naozaj rýchle, nakoľko dokážete batériu nabiť na 100% zhruba za 90 minút. Za 45 minút sa batéria nabije približne na 75% a za circa 30 minúť budete mať k dispozícii zhruba 60% batérie. Osobne však nemám k výdrži výhrady, v tomto smere je podľa mňa energetická náročnosť adekvátna k ponúkanému výkonu a hardwaru.

Aby som nezabudol…

Pár slov ešte k veciam, ktoré si zaslúžia nebyť opomenuté. V prvom rade je to zvuk, ktorý je skrátka skvelým. Okrem hlasných a dobre hrajúcich stereo reproduktorov sa v útrobách smartphonu ukrýva 5-magnetový reproduktor s duálnym NXP 9874 inteligentným zosilňovačom. Bol som prekvapený, ako kvalitnú reprodukciu vedia reproduktory ponúknuť, a to aj pri vysokej hlasitosti. Nechýba DTS v podobe DTS:X Ultra 1.0 s podporou 7.1-kanálového priestorového zvuku.

Zabudnúť nemôžem ani na čítačku odtlačkov prstov, ktorá je umiestnená na zadnej strane telefónu. Tá síce plní svoj účel dobre, avšak je pomerne pomalá a nohy je podráža i zvláštne umiestnenie. V tomto prípade skôr zastáva pozíciu dizajnového prvku. Zvyknúť sa na jej pozíciu síce dá, no mnoho užívateľov dá asi prednosť odomykaniu tvárou. To funguje rýchlo a spoľahlivo, no nehľadajte tu žiadne pokročilé 3D skenovanie tváre.

Záverečné zhodnotenie

Väčšinou platí, že prvá generácia určitého produktu trpí “detskými” nedostatkami, ktoré sa vyladia až s príchodom nástupcu, prípadne pri hrách až s pokračovaniami. ASUS dokázal zúročiť svoje dlhoročné skúsenosti a už v prípade svojho prvého herného smartphonu priniesol na trh zariadenie, ktoré vo svojej skupine zaujalo pozíciu čísla jeden. A áno, ROG Phone nie je dokonalý, no nemá žiadne skutočne zásadné nedostatky.

Priestor na zlepšenie tu je a myslím si, že ASUS ROG Phone 2 tie nedostatky z veľkej časti odstráni. Výhodou toho, že onedlho bude v Európe predstavený nástupca je fakt, že prvá generácia konečne začína klesať na cene, ktorá aktuálne začína na približne 755€. To, samozrejme, nie je málo, no za tieto peniaze dostanete naozaj zaujímavé a kvalitné herné zariadenie. Samozrejme, štandardné smartphony viete kúpiť za lepšiu cenu, dokonca aj s aktuálnejším hardwarom, no tie nemajú to “niečo” navyše. Mne sa ROG Phone zapáčil a vedel by som si ho bez problémov predstaviť ako svoj primárny telefón. Toto sa ASUSu jednoducho podarilo a ja som zvedavý, ako bude ROG Phone napredovať do budúcna.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS ROG Phone - Pravý herný smartphone
ASUS ROG Phone už pri prvom pohľade jasne dáva najavo, že ide o herný smartphone. Hráči bezpochyby ocenia bonusy, ktoré im tento produkt ponúkne, pretože tieto vychytávky dokážu kompenzovať niektoré menšie nedostatky. Tak či onak, v rámci herných smartphonov ide o kráľa, ktorý na trón usadol ihneď a bez nutnosti reparátu. či naprávania zásadných nedostatkov.
Pozitíva
  • Dizajn, spracovanie, balenie
  • Displej, dobrá výdrž a rýchle nabíjanie
  • Množstvo príslušenstva, AirTriggers
Negatíva
  • Spodná hrana reže do ruky (môže byť chyba testovaného kusu)
  • Fotoaparáty na špičku jednoducho nestačia
  • Čítačka odtlačkov prstov je zvláštne umiestnená a nepatrí medzi najrýchlejšie
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)

Komentuj!