Register

A password will be e-mailed to you.

Fínske Remedy Entertainment na svojom konte nemá obrovské množstvo titulov, ale nie príliš vysokú kvantitu vynahrádzajú slušnou kvalitou svojich počinov. Z ich dielne totiž najlepšie budete poznať noir akciu Max Payne a jej pokračovanie s podtitulom The Fall of Max Payne, Alan Wakea, no v neposlednom rade i rozporuplne prijatý Quantum Break. S psychedelickou novinkou s názvom Control autori prišli na minuloročnej E3 konferencii, pričom momentálne sa už schyľuje k vydaniu. Najmä preto nám boli predstavené prvé minúty tejto mysterióznej záležitosti. 

Autori už dávnejšie sľubovali komornejší príbeh, ktorý sa bude sústrediť najmä okolo hlavnej postavy, ktorou je Jesse Faden, a jej psychologickú stránku, takže pompéznosti Quantum Breaku sa tentokrát nedočkáme, no za niečo podobné budú mnohí určite radi. Alan Wake i Max Payne totiž rovnako stoja najmä na silnom ústrednom charaktere, ktorý vás zaujíma, čo najmä pri vyššie spomínanom projekte jednoducho nefungovalo. Už úvodné minúty sa môžu pochváliť hutnou atmosférou a mrazivo temnými koridormi, z ktorých niet úniku.

Hrateľnosť totiž začína priamo v rozľahlej budove, kde sa má odohrávať celý počin a ihneď tak nadobúdate stiesnený pocit, keďže na recepcii vás nikto nečaká, celý mrakodrap hýri skôr tmavými farbami. Máte tak nepríjemné mrazenie, dokonca už tušíte, že niečo nie je v poriadku a na tom by talentovaní tvorcovia z Fínska mohli budovať mystiku počas celej hernej doby, ktorá sa podľa ich slov pohybuje okolo dvoch desiatok hodín.

Hrateľnosť zrejme nebude patriť medzi tie najinovatívnejšie na trhu. Momentálne sa zdá, že budete najmä chodiť, strieľať, skákať, no i zbierať predmety, ktoré rozširujú vaše príbehové znalosti a poodhaľujú mnohé udalosti, o ktorých by ste sa inak nedozvedeli. Čoskoro Jesse narazí na upratovača, ktorý disponuje podivuhodným voice-actingom s naozaj silným prízvukom. Ten ju následne pošle na akési interview. Vďaka tomu sa dostávate do riaditeľovej kancelárie, avšak zisťujete, že je už z neznámych príčin po smrti. A vtedy situácia začne naberať na obrátkach.

Odkaz Remedy je zachovaný i tým, že príležitostne narazíte na určité videá, ktoré sú priamo nakrútené so skutočnými hercami, čo autori využili i v hororovej detektívke Alan Wake, prípadne v kompletnej seriálovej podobe aj v Quantum Break. Celá ukážka nakoniec končí získaním jedinej zbrane, ktorá sa v hre bude nachádzať, nakoľko tvorcovia prišli s nápadom, že táto multifunkčná pištoľ bude plne upraviteľná, teda môže nadobudnúť funkčnosť brokovnice i samopalu. Remedy zasa raz dokazuje, že ich akcia je dynamická, keďže tentokrát zanevreli na koncept cover shooter strieľania a najmä preto sa musíte neustále pohybovať, čo je tak trochu návrat k starým časom Max Paynea. Control sa javí približne mesiac pred vydaním naozaj zaujímavo, avšak stále je množstvo hráčov aj fanúšikov skeptických. Každopádne sa ho dočkáme už 27. augusta 2019, kedy vyjde pre PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Komentuj!