Register

A password will be e-mailed to you.

Ďalší školský rok je úspešne za nami a spolu s horúcim júlom prichádzajú nielen dvojmesačné letné prázdniny, no i naša pravidelná mesačná rubrika nazvaná Hity mesiaca. Už teda určite viete, že sa pozrieme na mesiac jún 2019, čiže na posledných tridsať dní pred tradičným nadchádzajúcim herným suchom. Pokiaľ vás teda zaujímajú kvalitné počiny, ktoré sa dočkali pozitívneho hráčskeho prijatia a dokonca aj samotní kritici o nich hovorili len v superlatívoch, táto rubrika je určená práve pre vás.

5. Bloodstained: Ritual of the Night (PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintedo Switch)

Jedným z júnových hitov bol titul Bloodstained, ktorý vyšiel pod taktovkou známeho vydavateľa 505 Games. Hovoríme tu o krásnej a hlavne moderne poňatej pocte pre klasickú Castlevaniu, no vlastne i samotný Metroidvania žáner. Niet sa čomu diviť, keďže na projekte pracoval v úlohe producenta i Koji Igarashi, ktorý sa kedysi zúčastnil vývoja i vyššie spomenutej hernej ikony. No a nakoľko sa vo vývojárskom štúdiu ArtPlay nachádzal tento žánrový znalec, nie je príliš prekvapujúce, že tento indie projekt dopadol takto dobre. Podľa recenzii Bloodstained na subžánrový stôl neprináša nič prevratné, avšak všetky aspekty týkajúce sa hrateľnosti sú spracované tak kvalitne, že pripomínajú legendárny titul Castlevania: Symphony of the Night

Čakajú na vás rozľahlé 2,5D lokácie, v ktorých sa ukrýva množstvo tajuplných pokladov, vylepšení, schopností i zbraní, pričom tie vám uľahčia cestu naprieč desiatkami protivníkov. Tí na vás útočia zo všetkých smerov, keďže Bloodstained je v tomto ohľade pomerne kreatívny a najmä preto sa minimálne v súbojových sekvenciách ani na chvíľku nezastavíte, keďže nepriateľské ofenzívy neodpúšťajú akúkoľvek stagnáciu. Práve prítomnosť enormného počtu abilít a vybavení vám má naznačiť, že klasické RPG prvky majú v titule svoje zastúpenie, tvoriace podstatnú a neodlúčiteľnú súčasť hrateľnej stránky hry. Prostredie pôsobí atraktívne, no a hudobný sprievod je podľa očakávania podmanivý, takže hráčovo ucho je konštantne odmeňované prekrásnymi tónmi. Ritual of the Night tak odchádza s výborným metascore 83% a môže sa zapísať medzi ďalšie žánrové hity, ktorým rozhodne nerobí hanbu.

4. Crash Team Racing: Nitro-Fueled (PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

To, že bol Crash Bandicoot v deväťdesiatych rokoch minulého storočia jednou z najväčších herných ikon vôbec je skrátka fakt. V tých dobách sa mu nevyrovnal ani Mario, ani Rayman, vlastne nikto iný, keďže tento oranžový požierač ovocia Wumpa bol všade. Stal sa trademarkom a hlavným lákadlom prvej PlayStation, dočkal sa množstva komerčných ukážok v televízii, no a platformovú trilógiu v roku 1999 doplnil i úspešný pretekársky titul, ktorým štúdio Naughty Dog ukončilo všetky práce na tejto značke. Opätovne, ako aj v prípadne žánrovo odlišnej trilógie, sa jednalo o veľký úspech a titul odišiel s výsledným metascore 88%. Pôvodný počin po rokoch vzkriesilo štúdio Beenox, ktoré nám prinieslo remaster s podtitulom Nitro-Fueled.

Namiesto skákania je tentokrát primárnou zložkou hrateľnosti pretekanie, pričom Crash ani Coco už nie sú jedinými hrateľnými charaktermi, nakoľko sa môžete zhostiť úlohy množstva ďalších postavičiek. Tie sa navyše neodlišujú iba vizuálne, avšak aj svojimi schopnosťami, takže na určité trate sa vám zíde ten najrýchlejší pretekár, inde víťazí zase profesionál v takzvanom driftovaní. Každopádne nesmiete zabúdať zbierať rôzne debničky a vylepšenia, ktoré sa nachádzajú na trati, pretože prostredníctvom nich vám môže byť doprianá špeciálna ochrana, nebezpečné bomby na odpálenie alebo rýchlostné zvýhodnenie. Vizuálna paleta je určite pestrá, niektoré preteky pre cieľového hráča snáď až príliš náročné, avšak zábava zostáva zachovaná a najmä adventúrny mód poteší každú vekovú kategóriu. Nový grafický kabátik a prístupnosť na súčasnej generácii konzol navyše otvorí túto legendu širšiemu publiku, no i novej vlne mladých hráčov. Chválou nešetrila ani naša recenzia, pričom Nitro-Fueled odišiel s výsledným metascore 84%, čím takmer dobehol originál.

3. Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer Ft. The Legend of Zelda (Nintendo Switch)

Áno, hybridné Nintendo si pre nás občas pripraví i takto krkolomné názvy. Tvorcovia zo štúdia Brace Yourself Games boli schopní ešte v roku 2015 vyprodukovať zaujímavý mix hudobnej hry a dungeon crawler titulu, spájajúci výrazné zvukové tóny s akčnou a dynamickou hrateľnosťou, zahŕňajúcou prieskum aj boj. No a spoločnosť Nintendo musela byť zjavne zaujatá týmto konceptom, takže oslovila vyššie zmienené štúdio, aby vyprodukovalo podobný exkluzívny počin pre túto platformu. Tak sa nakoniec aj stalo, vďaka čomu vznikol vyššie zmienený titul s enormne dlhým názvom. Pre jeho hranie by ste si však mali zaobstarať kvalitné slúchadlá, pretože akonáhle vypadnete z rytmu, častokrát to znamená okamžitú smrť alebo minimálne časové zdržanie.

Koncept totiž vychádza z toho, že sa môžete pohybovať iba na základe hudby a jej úderov, teda na vykonanie útoku, akcie, prípadne klasického kroku máte len niekoľkosekundové okno, ktoré síce v prípade zmeškania stratíte, avšak svižná hudba vám urýchlene vytvorí nové. V náročnejších kobkách, kedy na vás útočia protivníci a všade navôkol sa nachádzajú pasce, ale takéto zdržanie môže znamenať poriadne nepríjemnosti. Aspekty, ktoré fungovali v minulosti, hráčov zaujali i tentokrát, pričom mnohí sa potešili kombinácii postáv z Crypt of the NecroDancer a Zeldy. Núdza nie je ani o krásne procedurálne generované úrovne a na hudobnom podklade zase raz pracoval Danny Baranowsky, čo je osoba, ktorá sa v žánri vyzná. Titul Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer Ft. The Legends of Zelda skrátka dopadol výborne a odišiel s metascore o hodnote 86%.

2. Super Mario Maker 2 (Nintendo Switch)

Treba snáď túto sympatickú postavičku platformového žánru ešte niekomu predstavovať? Mario je až notoricky známy, pričom aj jeho brat Luigi je v hernej sfére čoraz častejšie vídanou tvárou. Pôvodný Super Mario Maker prišiel s nápadom, že levely do hry budú vytvárať priamo hráči, pričom po úspešnom dokončení úrovne ju budú môcť uložiť na server, kde si danú lokáciu môžu zahrať ďalší používatelia. Tento nápad je síce pomerne jednoduchý, keďže jediné, čo k nemu treba je ponúknuť hráčom zábavný mód pre stavanie a vlastne všetok obsah si následne vytvoria sami. Ukázalo sa však, že sa jedná o dobrú ideu a hráči túto náplň hrateľnosti doslova milujú.

Tí stavajú zaujímavé, niekedy i náročné úrovne, nakoľko majú k dispozícii obrovské množstvo objektov zo svetov a príbehov Maria. V novinke sa pridávajú online módy, kde dokonca dvaja hráči môžu spoločne stavať jeden level, pričom unikátna príbehová kampaň obsahuje až sto nových levelov, ktoré vytvorilo priamo Nintendo. Mario i po dekádach úspechov neprestáva prekvapovať a tým pádom si neustále drží svoj post žánrovej stálice. Mario Maker 2 odchádza s vynikajúcim metascore 89%, pričom sa vďaka tomu môže zapísať medzi starších, no rovnako chválených, bratov.

F1 2019 (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Kráľom mesiaca sa nakoniec stáva titul F1 2019. Obrovské kvality pritom vôbec nie sú prekvapujúce, keďže Codemasters sú dlhoroční vývojári pretekárskych titulov a toto remeslo majú takpovediac v krvi. Dokážu v hráčovi bezproblémov vyvolať vzrušenie z jazdy, ich animácie vozidiel sú bezchybné, pocit zo samotného ovládania štvorkolesových rýchlostných diablov je famózny, no a vizuálne sa jedná o absolútnu špičku. K tomu si môžete prirátať slušný zástup módov a pretekárskych kabín. Čo vlastne chýba novému ročníku virtuálnej F1? Podľa recenzentov takmer nič, keďže konkrétne túto simulačnú záležitosť označujú ako jeden z najlepších zážitkov, ktorý im môže pretekársky žáner poskytnúť. Táto novinka si tak vyslúžia metascore 89%, čo je viac než úctyhodné.

To by už bolo z tohtomesačného sumára naozaj všetko. V prípade, že nesúhlasíte s výsledným umiestnením, prípadne vám v celkovom rebríčku chýbajú nejaké počiny, nebojte sa podeliť o svoje názory prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!