Register

A password will be e-mailed to you.

Tak trochu v tieni práve prebiehajúcej E3 a popri mnohých očakávaných tituloch spoločnosť Kalypso oznámila, že pracuje na remasterovaných verziách stratégií Commandos 2 a Praetorians. Prvý diel s názvom Commandos: Behind Enemy Lines vyšiel ešte v roku 1998 a vlastne založil žáner takzvaných stealth stratégií, avšak až Commandos 2 z roku 2001 dotiahol celý tento koncept prakticky k dokonalosti.

Nemecká vydavateľská spoločnosť Kalypso už minulý rok zverejnila informáciu, že získala práva na legendárnu sériu Commandos. Od tej chvíle sa začalo špekulovať, aké má s touto značkou plány. Ako reálne sa ukazovali dve možnosti: Pustia sa do tvorby ďalšieho dielu, alebo najskôr túto sériu priblížia mladším hráčom prostredníctvom remasteru. Dnes už vieme, že Kalypso zvolili opatrnejšiu možnosť a tak sa dočkáme novej remasterovanej verzie Commandos 2.

Hovorca spoločnosti Kalypso dokonca informoval, že pôvodný zdrojový kód sa beznádejne stratil a tak sa muselo dôkladne uvažovať, ktorý z prvých dvoch dielov sa na remaster hodí lepšie. Keďže dvojka je všeobecne považovaná za najprepracovanejší diel, nakoniec voľba padla práve na tento titul. K tomu treba dodať, že na remasteri pracuje malé britské indie štúdio Yippee Entertainment, ktoré sa musí vysporiadať s faktom, že nemá k dispozícii pôvodný zdrojový kód.

Pôvodné dáta si tak žiadajú stovky hodín ručnej práce a aby Commandos 2 vyzeral skutočne moderne, k tomu je využívaný známy Unity engine. Údajne len vďaka nemu môžu mať postavy trojnásobok polygónov a textúry môžu byť ostrejšie. Významnej optimalizácie sa dočká aj užívateľské rozhranie a ovládanie, pretože viaceré veci z roku 2001 sú už z pohľadu dnešného, najmä konzolového hráča neprijateľné. Na Praetorians HD remasteri však pracuje iné štúdio, konkrétne Torus Games.

Commandos 2 HD Remaster spolu s Praetorians HD by mali vyjsť na jeseň tohto roka na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Začiatkom roku 2020 by sa však Commandos 2 HD remasteru mali dočkať aj majitelia Nintendo Switch a pripravuje sa aj port pre mobilné platformy. To sa každopádne netýka remasteru Praetorians HD ktorý vyjde iba PC, PlayStation 4 a Xbox One. Obe hry budú po svojom vydaní okamžite dostupné aj na Steame.

Komentuj!