Register

A password will be e-mailed to you.

Metroidvania prežila vrchol svojej popularity približne pred dvadsiatimi rokmi, avšak to rozhodne neznamenalo úplné zabudnutie tohto žánru. Svedčí o tom i pripravovaná novinka nazvaná Blasphemous, ktorá svojím svetom pripomína pochmúrne Dark Souls a hrateľnosťou zasa ikonickú Castlevaniu. 

V samotnom titule budete preskúmavať bájnu krajinu Cvstodia, ktorá je sužovaná démonickou kliatbou. Ironicky je toto prekliatie nazývané ako Zázrak. Vy sa zhostíte úlohy The Patient One, teda trpezlivého bojovníka, ktorý je uväznený na pomedzí života a smrti. Medzi životom v temnom, mŕtvolnom kraji a agonickým zomieraním a vstávaním z pekelných útrob. Vašou úlohou je prechádzať Cvstodiou a hľadať odpoveď na otázku, prečo práve vás stihol tento trýznivý osud. Hororový podtón cítiť z celého sedemnásťminútového gameplay videa a Blasphemous by skutočne svojou grotesknosťou, zvláštnosťou a bezútešnou temnotou mohlo konkurovať napríklad Bloodborne alebo Dark Souls. Toto všetko navyše uvidíme v krásnej pixelovej grafike, ktorú si menší vývojári volia čoraz s väčším nadšením, nakoľko sú prostredníctvom nej schopní tvoriť nádherné scenérie.

Hra je očividne zameraná najmä na súboje a vertikálne i horizontálne prehľadávanie lokácií. Bežných protivníkov, ktorých rozsekáte na márne kúsky behom pár sekúnd, dopĺňajú i gigantickí bossovia morbídnych výzorov. Zatiaľ sa nezdá, že by oponenti disponovali rýchlymi, či prílišne zložitými move setmi, avšak je jasné, že je od vás priam vyžadované vykrývanie, kĺzanie sa po zemi, prípadne preskakovanie za účelom vyhnutia sa zraneniu. To musíte kombinovať s vlastnou ofenzívou, no a zverejnená ukážka pôsobí tak, že tvorcovia z nezávislého a začínajúceho štúdia The Game Kitchen vedia šikovne kombinovať rôzne druhy monštier, aby pôsobili čo možno najnepríjemnejšie a predstavovali tak výzvu. Prezentovaný boss zo začiatku videa je poriadny gigant a my sa momentálne môžeme domnievať, že v podobnom duchu budú vytvorení aj ďalší takíto protivníci.

Krajina, jej rozloženie, pasce a poklady by sa mali často meniť, takže nikdy by sme nemali byť znudení monotónnosťou prostredia. Prítomné budú i NPC postavy, kde budeme, samozrejme, môcť odhaľovať ich smutné osudy, čo by nám na konci našej cesty malo priniesť i odmenu. Nemal by chýbať ani tradičný predajca predmetov, ktorého stretneme na určitých miestach po svete. Rovnako inventár bude pomerne rozsiahly, ústredný charakter disponuje schopnosťami, ktoré sa dajú vylepšovať, takže skutočne pôjde o solídne RPG s potrebnými žánrovými elementami.

Titul vydáva Team17, ktorého tvorcovia nám v minulosti priniesli sériu Worms. Blasphemous momentálne nemá fixný dátum vydania, avšak nedávne ukážky a prezentáciu by mohli naznačovať, že sa ho dočkáme ešte tento rok. Pripraviť sa naň môžu takmer všetky platformy, nakoľko vychádza na PC, prostredníctvom Steamu, PlayStation 4, Xbox One a aj Nintende Switch.

Komentuj!