Register

A password will be e-mailed to you.

Kultový titul Diablo vzbudil  v roku 1996 veľký záujem a navždy definoval nový žáner takzvaných hack-and slash RPG. Už o rok k nemu pribudol datadisk Hellfire, ktorý však vytvorilo externé štúdio a preto sa mu nedostala zo strany Blizzardu výraznejšia pozornosť. Nebol dokonca podporovaný ani na platforme Battle.net a časom zapadol prachom, tak ako aj pôvodná hra. No toto všetko sa už zmenilo, keďže Diablo vstalo z mŕtvych aj so svojim prídavkom.

Nové vydanie tohto kultového titulu je výsledkom spolupráce Blizzardu a GOGu a ako svoj najväčší tromf ponúka najnovšie už aj datadisk Hellfire, ktorý bol už veľmi dlho legálne nezohnateľný. Kvôli právam nebol obsiahnutý ani vo veľkej Blizzard Anthology edícii, keďže o jeho vývoj datadisku nemal na starosti priamo Blizzard, ale štúdio Synergistic Software. Podľa pôvodných informácií z marca 2019, kedy sa v obchode objavil, nemal byť na GOGu vôbec dostupný. Samotné Diablo navyše už dlhší čas trápili vážne problémy s kompatibilitou na nové operačné systémy a nešťastne riešená bola aj ochrana, viazaná na CD ROM.

O nové vydanie Diabla bol už dlhodobo veľký záujem, keďže to bol titul, ktorý získal najviac hlasov na GOG.com wishlist. Nakoniec sa všetko podarilo nad očakávania a tak si môžeme zahrať prvé Diablo aj s raritným datadiskom vôbec poprvýkrát v digitálnom formáte. Navyše máme hneď dve možnosti. Keď chceme prežiť autentický zážitok z pôvodnej hry z roku 1996, teda len v SVGA grafike s frekvenciou 20 FPS, môžeme a máme tak zaručenú funkčnosť s pôvodným Battle.netom.

Avšak pre tých, ktorým sa SVGA vizuál a veľmi nízke FPS už zdá príliš zastarané, Blizzard a GOG.COM popracovali na aktualizovanej verzii hry pre dnešný hardware a systém Windows 10. Okrem úplnej kompatibility z dnešným softwarom je v tejto novej verzii množstvo opravených chýb a podpora vyššieho rozlíšenia. Táto verzia však nefunguje s pôvodným Battle.netom a v oblasti multiplayeru podporuje iba hru cez LAN a P2P. Čo sa týka Diabla II, to už na GOGu nebude, pretože je dostupné výhradne cez e-shop Blizzardu.

Komentuj!