Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike o nových nezávislých hrách pokračujeme výberom titulov za máj 2019. Tento mesiac opäť priniesol množstvo pozoruhodných počinov, z ktorých sme vybrali aspoň päť tých, ktoré nás zaujali najviac. Ide iba o tituly, ktoré už vyšli v plnej verzii, takže sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. Takže si ich môžete v prípade vášho záujmu užiť naplno a bez prípadného obmedzenia.

Close to the Sun (PC)

Close to the Sun je hororová adventura štylizovaná do art deco a vizuálne tak pripomína známu sériu BioShock. V úlohe novinárky Rose Archerovej sa v alternatívnej minulosti konca 19. storočia pozriete na obrovskú loď Helios, postavenú podľa návrhov Nikolu Teslu. Loď slúži ako zázemie pre všetkých veľkých vedcov tej doby, takže ich výskumy tu môžu nerušene prebiehať bez akéhokoľvek štátneho dozoru. Rose sa na loď vydáva nájsť svoju sestru Adu, po vstupe však zistí, že je prázdna a v karanténe. Musíte preto zistiť, čo sa stalo a dostať sa preč i so svojou sestrou. Aby ste to dosiahli, je nutné riešiť jednoduché hádanky, prekonávať stealth pasáže, pričom nečelíte žiadnym súbojom a jadro hrateľnosti tvorí rozprávanie hororového príbehu.

Storm in a Teacup je talianske vývojárske štúdio, založené v roku 2013. Ich prvotinou bol rozporuplne prijatý walking simulátor N.E.R.O.: Nothing Ever Remains Obscure, ktorý sme svojho času aj recenzovali. Už tento titul sa vyznačoval zvláštnou štylizáciu, čo sa opäť zopakovalo pri adventúre Close to the Sun, ktorá vyšla zatiaľ exkluzívne iba na Epic Games 2. mája 2019.

Undead Horde (PC, PlayStation 4, XOne a Nintendo Switch)

V Undead Horde sa ujmeme obávaného nekromanta, vyhosteného na ďaleký sever do väzenia. Avšak vďaka šťastnej náhode sa oslobodíte zo svojho väzenia a s veľkou armádou nemŕtvych sa vydáte na trestnú výpravu proti všetkým, ktorí sa opovážili vás poslať do exilu. Tento mix arkády a hack’n’slash akcie obsahuje aj prvky RPG a stratégie. Ako nekromant môžete oživovať aj mŕtvych nepriateľov a priviesť ich znovu k novému životu, ale už pod vašim velením. To znamená, že svoje jednotky doplňujete predovšetkým zo zabitých vojakov. Nepohrdnete však ani dedinčanmi, či obrami. Okrem gigantických škorpiónov, môžete svoju armádu posilniť aj na cintorínoch či v kryptách znovuoživením starých kostlivcov. Bojov sa osobne účastní aj váš nekromant, pričom ho môžete vybaviť nájdenými zbraňami, amuletmi či magickými artefaktmi. Postupom času dokonca získavate nové schopnosti a kúzla. Rovnako si takto môžete vylepšovať aj svojich podriadených nemŕtvych, čo v praxi znamená nové typy jednotiek, s ktorými sa vydávate dobývať ďalšie územia.

10tons je fínske vývojárske štúdio sídliace v meste Tampera. Už od roku 2003 vydávajú menšie hry pre hardcore hráčov a ich najznámejším počinom je asi ich prvotina Crimsonland. Štúdio má aj svoju samostatnú divíziu s názvom MythPeople, ktorá vytvára výhradne casual hry. Minulý rok zaujali svojim kontroverzným titulom Tesla vs Lovecraft a teraz sa pokúšajú presadiť ďalším jednoduchším titulom Undead Horde. Podľa prvých recenzií na Steame sa im to celkom podarilo a 15. mája 2019 si tento titul môžete zahrať aj vy na platformách PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

American Fugitive (PC, PlayStation 4, XOne a Nintendo Switch)

American Fugitive je akčná hra inšpirovaná najmä prvými dvoma dielmi série Grand Theft Auto. Ide o sandbox v otvorenom svete pri pohľade zhora a rovnako ako spomínané najstaršie diely série tejto série je doslova nabitý streľbou a najmä rýchlou jazdou v autách. Autá sú tu vlastne hlavnou náplňou hry, keďže sa zúčastňujete rozličných pretekov, krádeží aut alebo naháňačiek s políciou. S hlavným hrdinom, nazývajúcim sa Will Riley sa však pohybujte aj po vlastných nohách a zúčastňujete sa tak početných prestreliek, či lúpeží. Štylisticky je titul zameraný na koniec 80. rokov a odohráva sa v malom zapadnutom mestečku Redrock County.

Hru má na svedomí malé anglické štúdio Fallen Tree Games z Nottinghamu, ktoré vzniklo ešte v roku 2011. Jeho zakladatelia Joe Molding a Lewis Boadle, sa dostali do podvedomia hráčskej verejnosti hlavne vďaka pozoruhodným logickým hrám Quell a Quell Reflect. Po tom, čo sa dlhodobo venovali hlavne vytváraniu jednoduchých logicko-relaxačných puzzle hier pre všetky vekové kategórie sa rozhodli zmeniť žáner. Titul American Fugitive, ktorý je výsledkom tohto rozhodnutia vyšiel 21. mája 2019 pre platformy PC a PlayStation 4 a o pár dní neskôr sa objavil aj na platformách Xbox One a Nintendo Switch.

Observation (PC a PlayStation 4)

Observation je netradičná 3D adventúra s prvkami interaktívneho filmu. Nehráte za ľudskú postavu, ale za takzvaný Systems Administration and Maintenance (S.A.M.), čo je operačný systém a umelá inteligencia na stanici Low Orbit Space Station. V úlohe tohto systému ste nečakane spustení za zvukov alarmu, čo znamená, že na stanici nie je niečo v poriadku. Jediný preživší člen posádky je doktorka Emma Fisherová, ktorá vás naliehavo žiada o otvorenie vzduchovej komory. Následne vás čaká vzájomná spolupráca s doktorkou, ktorej sa snažíte pomáhať. Musíte sa však vysporiadať so svojimi obmedzenými prostriedkami, čo v praxi znamená sa spoliehať iba na kamery a počítačové systémy vesmírnej stanice. Takýmto spôsobom budete hľadať stopy a zisťovať, čo sa stalo na stanici a prečo zmizla takmer celá ľudská posádka.

Nezávislé štúdio No Code pôvodom z Veľkej Británie zaujalo v roku 2017 kladne hodnotenou adventúrou Stories Untold. Tvorí ho partia veteránov z takých tímov, akými sú Rockstar North, Rocksteady, Creative Assembly, CCP a IO Interactive. Podľa ich tvrdenia sa dali dokopy, aby si spoločne splnili svoj sen o nezvyčajnom sci-fi thrilleri. Tento sen si splnili 21. mája 2019, kedy Observation vyšiel na platformách PC a PlayStation 4.

Pathologic 2 (PC)

Pathologic 2 je navzdory svojmu názvu remakom kultového titulu Pathologic z roku 2005. Je to survival horor, odohrávajúci sa v otvorenom svete mestečka Gorkhon. To leží uprostred drsných stepí a je sužované záhadným morom. Aby ste vyriešili danú situáciu, máte k dispozícii tri rozdielne charaktery pričom každý disponuje vlastným príbehovým pozadím a vlastnými úlohami. Tu však treba spomenúť, že v súčasnom stave Pathologic 2 ponúka možnosť hrania iba za doktora a zvyšné postavy budú pridané až v ďalších content patchoch. V dôsledku vzniknutej situácie musíte každopádne čeliť okrem hladu, smädu, či postupujúcej nákaze aj nevraživosti miestnych obyvateľov. Vašou hlavnou úlohou je vlastne prežiť 12 dní strávených v tejto oblasti. Keďže sa však okolnosti a veci neustále zhoršujú, rozhodne to nie je jednoduchá úloha. Zdroje sú veľmi obmedzené a veľmi záleží aj na vašej povesti. Takže musíte získavať priazeň miestnych ľudí a pochopiť toto zabudnuté miesto, vymykajúce sa všetkému čo poznáte a kde životné a prírodné princípy nefungujú podľa našej reality…

Ruské štúdio Ice-Pick Lodge vzniklo ešte v roku 2002 a preslávilo sa najmä titulom Pathologic. Aby znovu oživili záujem o ich najúspešnejší titul vydali v roku 2015 remasterovanú verziu Pathologic Classic HD. To bola však iba príprava pred vydaním tohto kompletného remaku, ktorý bol označený číslovkou dva, aby sa neplietol s pôvodnou hrou a jej neskoršou remasterovanou verziou Pathologic Classic HD. Vylepšenia sa tentokrát nedočkal len vizuál a technické spracovanie, ale prišlo i k viacerým zmenám a úpravám pôvodného konceptu. Tento remake vyšiel 23. mája 2019 na platforme Steam. Bližšie sme sa tomuto titulu venovali v našej recenzii.

Tak to bol náš výber z nezávislých hier za máj 2019. Snažili sme sa opäť o žánrovú pestrosť, ale predsa len v tomto mesiaci dominoval hlavne žáner adventúr. Dúfame, že vás zaujal aspoň niektorý z prezentovaných titulov a o mesiac sme tu znova s podobným výberom.

Komentuj!